Индианците в Северна Америка

Автор: Даниел Роайо
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 2

Издател Рива
Брой страници 256
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 351 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543202959
Баркод 9789543202959
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Вече половин хилядолетие индианците не престават да ни смайват. Професорът по американска цивилизация Даниел Роайо, автор на повече от трийсет творби, изследващи миналото на Запада и етническата култура на САЩ, прекрачва отвъд митовете и зрелищните образи на индианеца в масовото съзнание, за да опише цялото многообразие на народите, населявали Америка, преди да я открие белият човек.
Представени са строителите на могили, ловците на бизони от Великите равнини и на алигатори във Флорида, рибарите от Тихоокеанското крайбрежие, траперите от Големите езера, номадите от пустините... Рой племена, всяко от които носи познание, трупано от векове.
След като французите, испанците и англичаните колонизират Северна Америка, коренните жители се съпротивляват срещу неудържимото преселване от Стария континент през ХIХ век и запазват ценностите на дедите си, въпреки че числеността им драстично намалява.
Спокойно и методично френският историк очертава и интерпретира пътя на цивилизация с дълбоки и далечни корени, устояла на всякакви изпитания, създадена и поддържана от горди и жилави хора с неизтребим усет за вярност към традиция и предци.

от Red Fox / дата: 26 май 2010

Особен поглед. Явно е направен опит за обективност – да се видят събитията не само от позицията на индианците (очакваното), но и от позицията на пришълците в тяхната земя. Интересно колко много са заимствали новите американци от индианските племена и са го приложили в държавното си устройство. Корените на американската демокрация са черпили опит от Лигата на ирокезите.

от Ulfr / дата: 12 май 2010

Една много слаба книга, пълна с фактологически грешки. Некомпетентният превод е досъсипал и без това не особено добрия текст на автора.
Ако прочетете книгата, ще научите за индианците куп неща, които не са верни...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Историята и културата на северноамериканските индианци вълнува въображението и остава една от най-романтичните страници от световната история. Цялото разнообразие от традиции наистина смайва още европейските колонисти, които навлизат в Северна Америка и в течение на векове успяват да избутат и унищожат устоите на местните култури. Трудно е в една книга да бъдат обхванати всички интересни моменти – религия, етногенезис, сложните и противоречиви отношения с европейските колонии. Френският историк и специалист по „американската цивилизация” Даниел Роайо смело превежда читателя през историческите и културни лабиринти и дава директни отговори на тежки въпроси.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен