За любовта и смъртта

Автор: Патрик Зюскинд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Унискорп
Брой страници 64
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 76 грама
Размери 0x0
ISBN 9789543302024
Баркод 9789543302024
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„В любовта има нещо загадъчно, нещо, което не можем да видим съвсем добре и не сме в състояние да обясним ясно и пълно.
Колкото повече бърборим за любовта, толкова по-малко говорим за смъртта. Тя ни затваря устата.”
Патрик Зюскинд
„За любовта и смъртта” е сборник от есета, написани от Патрик Зюскинд, които разглеждат връзката между двете основни природни стихии в човешкото битие. Зюскинд създава една хипнотизираща проза, която провокира мисълта на читателя чрез интригуваща смесица от образи, разкриващи тъмната еротична връзка между смъртта и любовта. Авторът описва различните видове любов и доразвива темата като дава примери с лични случки, митове и откъси от биографиите на известни личности. Уникалните и запомнящи са историите му: свидетелския му разказ за двойка, която прави орален секс по време на задръстване; флиртуващи мъж и жена, които пренебрегват присъстващите; увлечението на Томас Ман по млада сервитьорка. Всеки един от тези примери служи, за да илюстрира животинската любов, самозаблудата, идеалната „платоническа любов”. Зюскинд сравнява връзката между любовта и смъртта и неразривността между секса и танатоса. За разлика от любовта, за която обществото не може да спре да говори, съвременната култура е по-резервирана към темата за смъртта. Единственото изключение е "еротичният копнеж към смъртта". Зюскинд се опитва да обясни защо двете теми са толкова преплетени и неизчерпаеми и се опира на Гьоте, Клайст, Платон и Сократ. Финалът на есетата е посветен на сравнението между две митологични фигури на любовта – историите за Орфей и Исус. Зюскинд определя любовта на Христос като нечовечшка и възхвалява Орфей заради неговата смелост и самоотверженост. Немският писател констатира, че историята за Орфей е много по-докосваща читателя, заради провала му като човешко същество. Критиците определят тона на есетата като лек и пленителен, тъй като „За любовта и смъртта” почти напомня на музикално произведение в сравнение с бестселъра на Зюскинд „Парфюма”.

ПАТРИК ЗЮСКИНД е роден през 1949 г. в Германия. Получава музикално образование, следва история в Мюнхенския университет и в Екс-ан-Прованс. Работи в патентния отдел на “Сименс”, като пианист в танцбар, треньор по тенис на маса. Литературният му дебют е едноактният монолог "Контрабасът", следват "Парфюмът", "Гълъбът" и др. Удостоен е с редица литературни награди, а "Парфюмът" е определен за един от най-известните романи, писани на немски език, и една от най-четените книги в света.
Зюскинд не дава интервюта, не публикува свои снимки, отказва отредените му литературни награди, не се появява на премиерите на филмите и книгите си. В родината му го наричат "писателят фантом", "тайнственият г-н З", "задкулисният гений". Той лишава читателите от възможността да наблюдават неговото стареене, но пък надхитрява времето, изплъзва му се и се подготвя за ролята си на наблюдател - любимата за писателите.

Ключови думи: Знаменити писатели за любовта

от milena / дата: 30 авг 2011

мнения....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В краткото си съчинение „За любовта и смъртта“, Патрик Зюскинд разглежда тънката граница между силата, която поражда живота и тази, която я отнема. В есеистичен стил той ни представя три примера, в които любовта има своите различни проявления. Те са взети от литературата (Хайнрих фон Клайст, Томас Ман, Гьоте...), философията (Сократ и Платон) и близкото на нас ежедневие. Непринудените разсъждения на автора отвеждат мисълта ни в християнското проявление на любовта / властта / смъртта, олицетворено чрез Иисус от Назарет и неговите дела. Но сред цялата пъстрота от примери и тълкуване на истории най-впечатляващ и грабващ е разгледания от Зюскинд мит за Орфей и Евридика. За разлика от Клайст, който съзнателно търси еротичното чувство в споделено самоубийство с любимата, смъртта на Тристан породена от любов (или по-скоро от нейната липса), Орфей не кореспондира така със смъртта. Неговото влизане в подземното царство не е порив към смъртта, а точно обратното – от неустоимия стремеж към живота, изживян с любимата. Грешката, която прави Орфей го сближава с влюбения човек, изобщо с човешкото... Може би тук Зюскинд оправдава наивността на любовта: нищо човешко не ми е чуждо.

Зорница Чернева, Хеликон – Велико Търново

„За любовта и смъртта" е шестата книга на бавареца Патрик Зюскинд. В нея авторът на „Парфюмът" навлиза дълбоко в дебрите на философията. Любовта и смъртта - тези изконни теми, които са вълнували човечеството винаги, са поставени под лупа. За да намери отговор на тези въпроси и да даде посоките за мислене на читателя, авторът търси примери от митологията, от непосредствения опит на великите личности и от всекидневието ни. При това без свян, а безкомпромисно.
Доколко неговите тези ще бъдат възприети, зависи от житейския опит на всеки читател. Но при всички случаи тази книга дава един различен поглед към двете велики стихии на живота - любовта, символ на живота, и смъртта, символ на възкресението, които вървят в крайна сметка ръка за ръка. Доверете се на Зюскинд, няма да ви подведе.

Кристина Казакова, Хеликон – Пловдив,Център

Патрик Зюскинд (на немски Patrick Su"skind) е немски писател и сценарист. Неговото най-известно произведение е „Парфюмът“, издаден за първи път през 1985 г.
Роден е на 26 март 1949 г. в Амбах (Германия) близо до Мюнхен. Следва средновековна и съвременна история в Мюнхенския университет и в Екс ан Прованс в периода 1968-1974 г. Пише своята първа пиеса „Контрабасът“ през 1980 г. и тя му носи международна слава. Публикува първия си роман „Парфюмът. Историята на един убиец“ през 1985 г. и от него са продадени над 15 милиона екземпляра, като произведението е преведено на над 46 езика. „Ню Йорк Таймс“ обявява тази книга за роман на годината през 1996 г. Пo книгата е направен и много успешен филм , чийто бюджет е 50 млн евро . Автор е и на книгите „Гълъбът“, „Историята на господин Сомър“ и „Три истории и едно наблюдение“. Работи и като сценарист, като е един от авторите на немския ТВ сериал „Кир Роял“.