Отглеждане на есетрови риби

Автор: Таня Хубенова; Ангел Зайков

Коментари: 0

Издател Еньовче
Брой страници 104
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 175 грама
Размери 0x0
ISBN 9789548372022
Баркод 9789548372022
Категории Лично стопанство. Други, Лично стопанство, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Цена: 10.00 лв.

От вече споменатите 24 вида есетри, съществуващи в наши дни, само от 3 се добива хайвер – моруна (beluga), руска есетра (oscetra) и пъструга (sterket).

Моруната е проходна риба, най-голямата от семейството на есетрите, със средна дължина 4–6 м и тегло 100–250 кг, като има и екземпляри, които достигат над 1 тон. Рибата е с среща рядко и годишно се ловят около 120. Хайверът в моруната понякога съставлява 15% от теглото й и на цвят може да бъде от светлосив до тъмносив. Зърната са големи – до 2,5 мм в диаметър, и не трябва да се съхраняват близо до продукти със силен мирис, тъй като бързо се пропиват от него. По правило се разфасова в кутии със сини капаци.

Руската есетра се среща по-често от моруната. Използва издължената си муцуна, за да засмуква растения и малки организми от дъното на морето. Цветът на хайвера варира от много тъмносиво до черно с лек златист оттенък. Отличава се с единствен по рода си вкус на лешници. Обикновено се разфасова в кутии с жълти капаци.

Пъстругата има извита нагоре муцуна и характерни люспи. Цветът на хайвера може да бъде от светло- до тъмносив. Зрънцата са малки и прочути със своя типичен вкус и мирис. Разфасова се в кутии с червени капаци.

Трябва да споменем и хайвера от чига, който в миналото се радвал на голяма почит сред руските императори заради „малките си златисти зрънца”. Чигата обаче е застрашен вид и много рядко може да се намери такъв хайвер.

Съществува и т.нар. златен хайвер, но на практика той е резултат от генна мутация, защото се добива от моруната албинос. Познавачите твърдят, че единственото му достойнство освен редкостта на рибата е невероятният златистокехлибарен цвят. Той е най-скъпият хайвер, с деликатен орехов привкус. Рибите, от които се добива златният хайвер, наближават стогодишна възраст и казват, че на света няма нищо по-вкусно от него. Нито пък по-скъпо. В Иран го разфасоват в кутии от чисто злато с проба 995 карата и струва около 2500 долара за 100 грама. За сравнение: средната цена на килограм черен хайвер на западния пазар не надвишава 600 долара. Това е съвсем разбираемо, като имаме предвид, че на земята едва ли са останали много такива „златни риби”. Според статистиката за една година в Европа се търгуват не повече от 10 кг, а цената може да достигне до 25 000 долара.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg