Театър 1

Автор: Ерик-Еманюел Шмит
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Леге Артис
Брой страници 395
Корици меки
Език български
Тегло 493 грама
Размери 0x0
ISBN 9789548311113
Баркод 9789548311113
Категории Драма. Световна, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Посетителят" носи на Шмит три награди Молиер през 1994 г.: за най-добър автор, театрално откритие и най-добър спектакъл и го прави известен в цял свят. Музикална версия на пиесата е представена в Лондон. След успеха Шмит напуска университета на Савоя,за да се посвети изцяло на писането.

"Енигматични вариации", поставена през 1996 г. в „Театър Мариньи" с Ален Делон и Франсис Юстер, и до днес остава най-превежданата пиеса и играна във всички големи театри, ключително в Лондон, Берлин, Лос Анжелис, Москва, Токио.

"Развратникът" е поставена през 1997 г. в „Театър Монпарнас" и почти веднага след това тръгва по световните сцени.

"Хотел между тоя и оня свят" има такъв успех, че остава в репертоара на „Театър Мариньи" през целия сезон 1999-2000 с три последователни постановки с различен състав. Френската Академия връчва на Е.-Е. Шмит Голямата Театрална награда за цялостно творчество през 2000 г.

Е.Е. Шмит е един от най-четените и играни френскоезични автори и драматурзи в повече от 50 страни по света. Роден през 1961 г., той завършва престижния Екол Нормал Сюпериор, където защитава докторат по философия. Шмит отначало става известен благодарение на театъра. В негови пиеси играят актьори, като Ален Делон, Фани Ардан, Ани Дюпере и др. На български език са издадени 10 книги на Шмит с логото на „Леге Артис": Евангелие според Пилат, Миларепа/Господин Ибрахим и цветята на Корана/Оскар и розовата дама/ синът на Ной, Моят живот с Моцарт, Одет Тулмонд и други истории, Мечтателката от Остенде, Одисей от Багдад, сборникът Театър 1.

Ключови думи: 27 март - Ден на театъра

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Наградите, които е спечелил Е. - Е. Шмит с четирите пиеси, поместени в този сборник може единствено да гарантира за безупречното им качество. За всеки един, който се интересува от драматургия или е любител на театралните постановки, този том ще бъде безценен подарък. Пиесите са едновременно заредени с хумор и разкриват дълбинни философски съждения.

В „Посетителят“ ще потънете в кабинета на д-р Фройд, когато по улиците се чуват песните на нацистите. Същата вечер, в която Анна (дъщерята на Фройд) е отведена от Гестапо, ученът ще има неизвестно посещение. Дали загадъчният мъж е луд, сън или самият Бог, читателят ще има възможността сам да си отговори на този въпрос.

„Енигматични вариации“ е пиеса изпълнена с чувственост, обрати и изненадваща с всяка страница хронологичност на сюжета. В нея ще се потопите в тайния интимен/любовен живот на писателя Абел Знорко. Той се е затворил в себе си, намерил е спокойствието на остров Рьозванньой в Норвежко море. Фонът на пиесата е „Вариации енигма“ от Едуард Елгар, чието музикално послание ще развенчае част от вариациите между илюзорно и действително, художествено и реално... между лъжата и истината.

„Развратникът“ открива света на великото създаване на Енциклопедията от Дидро и д'Аламбер. Наред с похотливостта, с играта между философията и живописта, тази пиеса ще ви накара да се замислите и наравно с Дидро да си отговорите сами на въпроса Що е нравственост?“. Уверявам ви, че така биха направили всички консуматори/потребители на Енциклопедията, щом установят, че на думата етика е посочено Виж нравственост, а на думата нравственост – Виж етика и дали това е така случайно?

„Хотел между тоя и оня свят“ както подсказва заглавието на пиесата ще ви извади от времето тук-и-сега. Ще ви представи мястото, пространството на границата между живота и смъртта; хората, които са там, техните размисли, емоции, пребиваване, избор. Доколкото този избор може да бъде реален, може да бъде символ на свободната им воля.

Очаква се да излезе от печат „Театър 2“ - сборник с пиеси на Шмит- продължение... до тогава – търпение!

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново