Зелено и златно. Роман

Автор: Силвия Чолева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 216
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 270 грама
Размери 20x14
ISBN 9789544916381
Баркод 9789544916381
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

"Не знае дали времето, което й остава, е достатъчно. Но желанието е по-силно от предпазливостта и тя загражда с възглавници оня ъгъл от голямото легло, сред който да се отдаде изцяло на мислите и да намери покой. В къщата времето има свой часовник, различен и бавен. Надява се никой да не я потърси.
Неусетно заспива, унесена от подвиквания и гласове, далечни като света извън тази стая. Всичко започва отначало, като деня, който настъпва."

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Вероятно интересуващите се от зряла, българска съвременна проза вече са забелязали тази книга. Тя е пример за съотношение между външния дизайн и стила на автора – поне това е първото впечатление от срещата между двете. В по-задълбочен план стои оценяването: Как, с какъв изказ, с каква пестеливост или богатство на речта Силвия Чолева представя един от естетическа гледна точка първично аморфен материал от спомени и чувства? Още с първия контакт със „Зелено и златно” разбираме, че тук става въпрос за преживявания в език, който отразява различни или не толкова различни времена... безспорно едно предизвикателство за почитателите на автобиографичното писане.

Чавдар Димитров, Хеликон София - Витоша

“Зелено и златно” е първият роман на българската поетеса и журналистка Силвия Чолева. Авторката e наградена през 2007г. с наградата “Христо Г. Данов” за “Представяне на българската книга” и Националната награда за поезия “Иван Николов” за стихосбирката си “Писма”. През 2008г. бива отличена с наградата “Рицар на книгата” за представяне на българската книга в медиите.

В романа си “Зелено и златно” Силвия Чолева запазва поетичния стил на писане, който не оставя читателите нито за миг.

Четеейки тази книга, на моменти човек има чувството, че вижда описани своите собствени спомени. Почивките на село при баба и дядо, спокойните градски улици, по които можеш да ходиш бос, изминалите години, оставили своя отпечатък върху негатива и снимките, пробуждащи отдавна забравени изживявания, събития и личности, познати и не толкова.

“Сега старите снимки отново искаха да знам коя съм, да изтупам прахта от ъглите на неуслужливата памет, да се изтърколя назад към своето черно-бяло, откъдето съм дошла. Може би се появиха от пустотата точно в този момент, за да осъзная накъде отивам.”

“Миналото се изплъзва, не ти се отдава. Оставя понякога най-незначителни знаци. Друг път работи с размах и те приковава с грандиозността си, умалява те, стряска те.”

“Изгубва се зеленото на детството, златото му се изтрива, изтънява халката, която свързва всичко в гердан от различни хора, случки, надежди...Подивяват градините, оплитат ни тревите, не ни пускат.”

Героинята на Чолева не престава да търси себе си. Едно търсене на миналото, настоящето и бъдещето, търсене на мечтите и намиране на така желаната самота. Опит за равносметка, описване на чувствата, мислите, спомените, мечтите в един малко по-различен дневник.


“Не беше ли това дневник на нестаналото, на онова което е очаквала, а не е дошло?”


Зорница Замфирова, Хеликон Благоевград