История и мит в румънското съзнание

Автор: Лучиан Боя

Коментари: 0

Издател Критика-и-хуманизъм
Брой страници 400
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 497 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545871511
Баркод 9789545871511
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

През 1997 г. тази книга предизвиква сензация в Румъния и преосмисляне на ред исторически събития. В нея се разграничава историята, "такава, каквато е била", и различните разкази за нея - неизбежно деформирани и митологизирани, за да обслужват променящите се гледни точки на настоящето.
Книгата е преведена на много езици и е един от ориентирите не само в румънската, но и в балканската и цялата източноевропейска историография и политология.

"... изглежда историята ни тегли назад. Не реалната история, а историята, която си въобразяваме. Историята, в която сме различни от другите и преследвани от другите - парадоксална комбинация от някакво наше илюзорно превъзходство и натрапчив комплекс за малоценност, - илюстрира едно състояние на духа, което не подхожда на нашето време."

Лучиан Боя (р. 1944 г.) е професор в Букурещкия университет, който публикува оригинално в Румъния и Франция и бива превеждан на много езици. Занимава се с история на идеите, на въображаемото, с теоретизиране на историческото писане, както и с широка гама от митологии (от края на света до комунизма и национализма).

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата на известния румънски историк Лучиан Боя е далеч от историческите изследвания, ориентирани изцяло върху даването на един фактологичен поглед върху националната история. Боя създава страхотен текст, който е насочен в съвсем различна посока – анализ на националната идеология, на митологизирането на миналото.

Тези употреби на историята са обяснение културологично и откриват съвсем нов пласт от духовни нагласи.

Защо непременно трябва една нация да аргументира, че е най-древната, че нейният език е уникален, или е различна от своите съседи?

Защо историята поражда липса на политическа и социална уютност, която е запълвана от измислени и изфабрикувани факти и нагласи?

Това са сериозни въпроси, които изискват сериозни отговори.

Боя впряга цялата си ерудиция на вещ познавач на румънското (и европейско) минало и историография, за да им отговори. А отговорите са спокойно и разбираемо поднесени чрез елегантен и четивен стил.

Книгата е важна не само за разбирането историята на Румъния, но въобще за историята на Балканите. Културните феномени, които анализира Боя, могат лесно да бъдат разпознати и в българското минало, което прави книгата още по-важна и интересна.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен