Кандид или оптимизмът

Автор: Волтер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 9

Издател Фама
Брой страници 200
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 262 грама
Размери 21.5x14.5
ISBN 9789545973758
Баркод 9789545973758
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Умът на Волтер е същинска бойна машина. А „Кандид” представлява обобщение на всички негови романи.
Гюстав Флобер

„Кандид” е книга, която е възхитително смешна, приключенска, иронична, изобретателна и трезва – вечна противоотрова на всички минали, настоящи и бъдещи фанатизми.
Жан-Марк Рошет

Блазе на младите читатели на тази книга! Чрез нея те ще се докоснат до изкуството в писането и до свободата на мисълта. Блазе и на зрелите читатели – чрез нея те ще закалят светогледа си като от извор с жива вода на човешкия дух.
Роже Пейрефит

„Кандид” е диамантът на нашия национален ум.
Оноре дьо Балзак

„Кандид” е първата дистопия, предтеча на каноническите творби в жанра, каквито са „Прекрасният нов свят” от Олдъс Хъксли, „Ние” от Евгений Замятин и „1984” от Джордж Оруел.
Арман Матлар

Волтер е принцът на философската новела.
Джон Ъпдайк

от Администратор / дата: 04 май 2016

За съжаление, изданието е с изчерпан тираж. На този етап не ни е предоставена информация от страна на издателството относно предстоящо преиздаване.

от Камен / дата: 03 май 2016

Ще я има ли отново в наличност?

от pancho sansa / дата: 28 авг 2014

Удивителна смес от философия и хумор...

от Станимир / дата: 16 дек 2010

Велика книга. Браво!

от Румен / дата: 16 дек 2010

Книга, която всеки трябва да прочете!!!

от Слава / дата: 16 дек 2010

Имах навремето един сборник с философските новели на Волтер, който незнайно как изчезна от библиотеката ми. Безкрайно се зарадвах на новото издание, защото "Кандид" е книга, която човек не само трябва да има, но и да му е настолна. Наистина, както казва Иво - гениално! А и изданието е много красиво.

от Иво / дата: 16 дек 2010

Забавно, умно, гениално!

от Joe / дата: 15 дек 2010

Палци горе!

от красимир / дата: 15 дек 2010

Една от най-великите книги на всички времена!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Кандид” е романизираният отговор на Волтер спрямо тезата на Лайбниц, че живеем в най-добрия от всички възможни светове.

Във философската си новела Волтер представя живота и приключенията на Кандид (фр. – невинен, простодушен), които преминават под надслова „ако на човек не му върви в един свят, намира късмета си в друг”.

Подобно на откъсването на ябълката и прогонването от Райската градина, историята на Кандид започва от станалата достояние на очите на барон фон Тюндер-тен-Тронх целувка между него и Кюнегонд и изгонването му от замъка. Закърмен с идеалистичната философия на своя учител Панглос, че на света всичко е от добре по-добре, той тръгва да странства и да открива своето щастие чрез свободната си воля.

Със сподвижника си Какамбо наистина откриват съвършения свят – страната на инките, недостъпна за никого. Страната, за която мечтаят мнозина – Елдорадо.

Но нима има нещо по-съвършено от този най-добър от всички възможни светове? Нещо, което би накарало духа да продължи да търси и съгражда?

Има!

Оказва се, че любовта е по-силен стремеж. Любовта на Кандид към Кюнегонд.

По пътя, движен от порива за споделената завършена любов Кандид ще се срещне с друг философ – Мартен.

Дали в гласа на този Мартен няма да се натъкнем на Волтеровите житейски истини, а зад словата на сенатора Прокуранте ще изкристализират критиките на неговото време, пък и на нашето?

„Глупците всякога се възхищават от всичко у един високо ценен автор. Аз чета само за себе си; обичам единствено онова, което ми е близко.”

„Хубаво е да пишеш каквото мислиш; да се ползваш от това човешко преимущество”

В тази си творба Волтер ни представя различни гледни точки за света и живота. Непрестанните обрати, добрини и злочестини ни показват колко шарен може да бъде и всъщност е светът, в който живеем. И може би като заключение, като решение, за да можем да вървим напред, а и с нас света, „трябва да обработваме градината си.” Защото „трудът предпазва от трите големи злини: скуката, покварата и нуждата.”

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново