Връща ли се часовникът назад

Автор: Умберто Еко

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 452
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 396 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542808411
Баркод 9789542808411
Категории Философия. Есеистика, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Хартиено издание

Наличност: ДА
Доставка: 3 дни

Стара цена: 24.00 лв.
Отстъпка: 20.00 %.
Промоцията е валидна
за онлайн поръчки
от 18.03.2020 до 17.04.2020 вкл.

Цена: 19.20 лв.

*Продуктът е с фиксирана цена,
не се комбинира с други отстъпки.

Това е книга за съвременността – за нейната политика, култура и нрави. Умберто Еко е не само романист и учен, но и професионален публицист. Според него главната особеност на нашето време се състои в това, че се връщаме стремително в миналото – в технологиите, политиката и обществените отношения. С появата на Сърбия, Черна Гора и с обединението на Германия картата на Европа започна да изглежда, както през 1914 г. Ислямският фундаментализъм породи християнски консерватизъм.
Изключителният ерудит не само може да сравни Берлускони с развратен римски император от периода на упадък, но и да обясни защо го прави. Има на какво да се научат онези публицисти, които черпят латинските си цитати от „сборниците с умни мисли”.

Ключови думи: Промо -20%

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

В забързаното и объркано ежедневие, в което времето лети прекалено бързо, често се пропуска осмислянето на иначе важни политически и културни феномени. Прекалено сме заети, за да мислим издълбоко и  за нещата, които просто преминават набързо по новинарските емисии или моментно се появяват в пресата. Качествата на съвременната литература или запазването на принципите на демокрацията са въпроси, които с готовност оставяме настрана. Ако въобще се отвори тема за политика, литература, изкуства и т.н. често не можем да се изплъзнем от простото възпроизвеждането на клишета.

Великолепните и увлекателни статии на Умберто Еко, събрани в томчето „Връща ли се часовникът назад”, носят поканата да наблюдаваме спокойно и внимателно. Еко, известен философ, писател и публицист, е в стихията си – проявява прозорливост и непреклонност в разнищването на онези важни въпроси свързани с политиката и културата, на които от липса на време или достатъчно внимание сме пропуснали да отговорим сериозно. Като автор той разпалва важни дебати – за суеверието, политическото лекомислие, за това как баналните привидности крият истински важните неща.

Статиите се приплъзват между днес и вчера, смело навлизайки в „горещи” теми. Това е книга, която наистина дава знание и по-голяма увереност пред проблемите на съвременния свят.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Умберто Еко е роден в Александрия през 1932 г. Той е философ, семиотик, медиевист и медиен семиолог. На сцената на белетристиката излиза през 1980 г. с романа „Името на розата“, за който, през 1981 г. получава наградата „Стрега“. Следват: „Махалото на Фуко“ (1988), „Островът от предишния ден“ (1994), „Баудолино“ (2000), „Тайнственият пламък на кралица Лоана“ (2004) и „Пражкото гробище“ (2010). Сред многобройните му студии и есета – както академични, така неакадемични – ще се запомнят: „Отворената творба“ (1962), „Трактат по обща семиотика“ (1975), „Интерпретация и свръхинтерпретация“ (1990), „Кант и птицечовката“ (1997), „От дървото до лабиринта“ (2007), „Това не е краят на книгите“ (2009), в съавторство с Жан Клод Кариер, и „Да сътворим врага“ (2011). През 2004 г. издава илюстрованата книга „История на красотата“, следвана от „История на грозотатa“, а през 2009 г. излиза „Световъртеж от списъка: как да внесем ред в понятия, предмети и образи“.

Информация за Умберто Еко може да намерите още в:

www.dsc.unibo.it/dipartimento/people/eco/

www.levity.com/corduroy/eco.htm

www.pratt.edu/~arch543p/help/Eco.htm

www.kirjasto.sci.fi/ueco.htm

www.geocities.com/Paris/LeftBank/2800/eco.html

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5999/index2.html

www.toolshed.artschool.utas.edu.au/moci/encyc/entries/eco.html

www.italialibri.net/autori/ecou.html