Връща ли се часовникът назад

Автор: Умберто Еко

Коментари: 0

Издател Сиела
Брой страници 452
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 396 грама
Размери 21x14
ISBN 9789542808411
Баркод 9789542808411
Категории Философия. Есеистика, Философия, Хуманитарни науки, Книги

Това е книга за съвременността – за нейната политика, култура и нрави. Умберто Еко е не само романист и учен, но и професионален публицист. Според него главната особеност на нашето време се състои в това, че се връщаме стремително в миналото – в технологиите, политиката и обществените отношения. С появата на Сърбия, Черна Гора и с обединението на Германия картата на Европа започна да изглежда, както през 1914 г. Ислямският фундаментализъм породи християнски консерватизъм.
Изключителният ерудит не само може да сравни Берлускони с развратен римски император от периода на упадък, но и да обясни защо го прави. Има на какво да се научат онези публицисти, които черпят латинските си цитати от „сборниците с умни мисли”.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

В забързаното и объркано ежедневие, в което времето лети прекалено бързо, често се пропуска осмислянето на иначе важни политически и културни феномени. Прекалено сме заети, за да мислим издълбоко и  за нещата, които просто преминават набързо по новинарските емисии или моментно се появяват в пресата. Качествата на съвременната литература или запазването на принципите на демокрацията са въпроси, които с готовност оставяме настрана. Ако въобще се отвори тема за политика, литература, изкуства и т.н. често не можем да се изплъзнем от простото възпроизвеждането на клишета.

Великолепните и увлекателни статии на Умберто Еко, събрани в томчето „Връща ли се часовникът назад”, носят поканата да наблюдаваме спокойно и внимателно. Еко, известен философ, писател и публицист, е в стихията си – проявява прозорливост и непреклонност в разнищването на онези важни въпроси свързани с политиката и културата, на които от липса на време или достатъчно внимание сме пропуснали да отговорим сериозно. Като автор той разпалва важни дебати – за суеверието, политическото лекомислие, за това как баналните привидности крият истински важните неща.

Статиите се приплъзват между днес и вчера, смело навлизайки в „горещи” теми. Това е книга, която наистина дава знание и по-голяма увереност пред проблемите на съвременния свят.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Умберто Еко е роден в Александрия през 1932 г. Той е философ, семиотик, медиевист и медиен семиолог. На сцената на белетристиката излиза през 1980 г. с романа „Името на розата“, за който, през 1981 г. получава наградата „Стрега“. Следват: „Махалото на Фуко“ (1988), „Островът от предишния ден“ (1994), „Баудолино“ (2000), „Тайнственият пламък на кралица Лоана“ (2004) и „Пражкото гробище“ (2010). Сред многобройните му студии и есета – както академични, така неакадемични – ще се запомнят: „Отворената творба“ (1962), „Трактат по обща семиотика“ (1975), „Интерпретация и свръхинтерпретация“ (1990), „Кант и птицечовката“ (1997), „От дървото до лабиринта“ (2007), „Това не е краят на книгите“ (2009), в съавторство с Жан Клод Кариер, и „Да сътворим врага“ (2011). През 2004 г. издава илюстрованата книга „История на красотата“, следвана от „История на грозотатa“, а през 2009 г. излиза „Световъртеж от списъка: как да внесем ред в понятия, предмети и образи“.

Информация за Умберто Еко може да намерите още в:

www.dsc.unibo.it/dipartimento/people/eco/

www.levity.com/corduroy/eco.htm

www.pratt.edu/~arch543p/help/Eco.htm

www.kirjasto.sci.fi/ueco.htm

www.geocities.com/Paris/LeftBank/2800/eco.html

www.geocities.com/CapitolHill/Lobby/5999/index2.html

www.toolshed.artschool.utas.edu.au/moci/encyc/entries/eco.html

www.italialibri.net/autori/ecou.html