Конфликтен човек. Спомени

Автор: Владимир Павлов
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Издателска къща Морски свят
Брой страници 352
Година на издаване 2010
Корици меки
Език български
Тегло 574 грама
Размери 24x16
ISBN 9789549484229
Баркод 9789549484229
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Кой е Владимир Павлов? Доцент, доктор по история Владимир Василев Павлов е роден на 26 май 1932 г. в Свищов. Завършва реална гимназия в родния си град, а след това е студент в София и е от първия випуск на полувисшия двегодишен Държавен библиотечен институт (1950 - 1952 г.). Продължава обучението си по специалността „История” в Софийския университет „Св. Климент Охридски” (1952 - 1957 г.). На трудовата му книжка има само отбелязано само едно място на работа - Военноморският музей във Варна (1958 - 1993 г.). Там работи като уредник и научен сътрудник, завежда отдела за фондове и експозиции, а през 1992 г. временно е и директор на музея.
През 1972 г. защитава дисертация на тема „Българският военноморски флот 1897 - 1920 г.” Чете лекции и води упражнения във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Икономическия университет и Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. Слага началото на университетския архив и музей във ВСУ. Автор е на четири книги и десетки научни публикации. Удостоен е с орден „Св. Св. Кирил и Методий” - ІІ степен. Пенсионер е от 2008 г.
Автор на предговора към книгата е небезизвестният в близкото минало на българските ВМС капитан І ранг от резерва Владимир Христакиев, който е и първи братовчед на автора. Той се съмнява, че Владимир Павлов е „конфликтна личност”, но е убеден, че: „... някои колеги няма да приемат написаното... и отново ще го охулят. Ще го понесе. Той е свикнал. Убеден съм, след 15 - 20 години бъдещите поколения, когато се заемат с написване на истинската история на ВМФ, ще го споменат с благодарност за обективната картина на нашата епоха. Аз също съм му благодарен”.
Авторът обаче е не само по-лаконичен в своя предговор, но и още по-категоричен: „Заглавието „Конфликтен човек” не го дадох напразно и случайно - дори всички да го отрекат, жена ми ще го потвърди”...
За останалото има думата Читателят.
МВ

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]