Философията: Кому е нужна

Автор: Айн Ранд

Коментари: 2

Издател Изток-Запад
Брой страници 288
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 359 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543217984
Баркод 9789543217984
Категории Философски направления, Философия, Хуманитарни науки, Книги

„Философията: кому е нужна” е сборник с есета на Айн Ранд, издаден няколко месеца след смъртта й през 1982 г. под редакцията на Ленард Пейкоф. Неговата тема е философията изобщо.
В заглавното есе Ранд доказва, че философията играе главна роля във всички човешки дейности; че в основата на всяко действие и всяка мисъл лежат определени предпоставки, които ние трябва да изучим. Но за да може една философска идея да функционира наистина като насока за живот, човек трябва да познава пълната система, към която тя принадлежи, както и връзката на идеята с другите идеи, които й дават контекст, определение, приложение, доказателство. Така ще може да живее пълноценно.

от Joe / дата: 05 мар 2011

Ревю: http://www.knigolandia.info/2011/02/blog-post_6893.html

от Иван Николов / дата: 27 фев 2011

Малко са книгите, написани с такова проникновение в темата за философията. Не е нужно да си изкушен в тази тема, за да четеш с удоволствие книгата на Айн Ранд.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Айн Ранд не може да не бъде полемична, не може да не бъде противоречива, не може да не бъде провокативна. Но във “Философията: кому е нужна” тя е нещо повече – тя е агресивна, настъпателна и гръмогласна. Убедена в собствената си философия, сигурна в моралното превъзходство на идеите си, опряна удобно на величествените романи „Изворът” и „Атлас изправи рамене” … И от този пиадестал тя сипе огън и жупел връз всеки, който според нея застава на пътя на капитализма и цивилизацията, едно тъждество и тържество на разума над духа.

   Да четеш Ранд си е изпитание, защото идеите й непрестанно влизат в тежък конфликт с огромна част от нещата, на  които са ни възпитавали и учили. В много отношения тя безспорно има право, в други смятам, че жестоко греши. Нищо изненадващо за полето на интелектуалните битки, които претендират за теоретическа и практическа непогрешимост..

 “Философията: кому е нужна” е фактически последната книга на американката с руско-еврейски корени, която тя не успява да довърши и е издадена посмъртно. Книгата се състои от есета-статии, които е писала почти изцяло в средата на 70-те години, когато се къпе в славата си на една от най-безкомпромисните защитнички на свободния от регулации капитализъм, на върла антикомунистка и изобщо антиетатистка. В книгата тя атакува основния бастион на своите противници – философите, които в романите й винаги са описвани като хитри безскрупулни манипулатори, които си играят опасна игра с идеи и понятия, които водят цивилизацията към гибел. Освен философите тя атакува съдебната и образователната система на САЩ, буйстващите по това време младежи, държавата и раздаваните незаслужени според Ранд субсидии и кой/какво ли още не. Тя наистина не пести унищожителната си критика към никого.

Ранд пише, че “Философията се изучава най-добре, ако подхождате към нея като към криминален разказ: следвайте всяка следа, улика и загатване, за да откриете кой е лошият и кой е добрият. Критерият са два въпроса: защо? и как? Ако даден принцип изглежда верен – защо? Ако друг принцип изглежда лъжлив – защо? И как бива усвояван? Няма да откриете отговорите незабавно, но ще се сдобиете с безценно качество: умението да мислите с езика на същественото”.

Ранд отново доказва, че умее да създава полемика, да предизвиква без страх властващи доктрини, идеологии и философии и да сблъсква собствените си възгледи с тях. А това определено е достойно за уважение.

Христо Блажев, www.knigolandia.info

Айн Ранд (на англ.: Ayn Rand), родена Алиса Зиновиевна Розенбаум (на руски: Алиса Зиновьевна Розенбаум) е американска писателка и философ от немско-еврейски произход, известна с философията, наречена от нея „обективизъм“ и развита в три сборника от есета и романите „Ние живите“ (1936 г.), „Изворът“ (1943 г.) и “Атлас сви рамене“ (1957 г.), втори по популярност след Библията в САЩ.