Сенки по пътя на коприната

Автор: Колин Таброн
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Вакон
Брой страници 366
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 412 грама
Размери 21x14
ISBN 9789549535204
Баркод 9789549535204
Категории Туризъм и пътуване, Хоби и свободно време, Книги

Пътешествие из времето и историята.
Книга за религии, страни, култури, хора, власт и пари.

„Сенки по пътя на коприната“ е пътуване из най-грандиозните места по света. Пътешествие през сърцето на Китай, през планините на Централна Азия и Северен Афганистан, Иранската равнина и кюрдската част на Турция.

Авторът Колин Таброн пътува от града на Жълтия император (митичният родоначалник на китайския народ) до древното средиземноморско пристанище Антиохия, като изминава 7 000 мили за осем месеца в едно от най-опасните и трудни пътувания, правени някога.
Запазена марка на Таброн като писател и пътешественик е неговата прекрасна проза, както и дарбата му да общува с хората. „Сенки по пътя на коприната“ се сблъсква с ислямските страни в тяхното многообразие. Представя промените в Китай след културната революция, показва повърхностния национализъм, който поставя не географски и политическа граници, а граници между различните хора – езикови, религиозни и етнически.

Пътят на коприната – така е наречен древният търговски път, свързващ Китай със Средиземноморието. Коприната, която дълго време е произвеждана само в Китай, е най-важната и ценна стока, която се транспортира по този път. Той е гигантска мрежа от артерии, които разцепват Азия надлъж и нашир. Преминаването по тези маршрути е не само пътуване, а цяла религия.

КОЛИН ТАБРОН е признат майстор на пътеписния жанр. Първите му произведения са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Кипър. През 1982 г. пътешества из Съветския съюз и бива преследван от КГБ. От този ранен житейски опит се раждат първите му големи пътеписи, посветени на необятните територии и колоритните народи на Русия и на цяла Азия: „Сред руснаците“, „Отвъд Стената“, „Изгубеното сърце на Азия“, „В Сибир“ и „Сенки по пътя на коприната“.

„Писането за пътешествия никога не е било по-провокативно, дълбокомислено и поетично.“
Мартин Оути, Тайм Аут

„Забележителен и проницателен автор.“
Джонатан Мирски, Дейли Телеграф

„Красиво и мъдро четиво.“
Крейг Браун, Мейл он Сънди

„Таброн пише с оригиналност и яркост, която малцина съвременни автори могат да сътворят.“
Уилям Далримпъл, Индипендънт

Ключови думи: Писатели пътешественици

от Мария Банкова / дата: 25 сеп 2015

Очарована съм, невероятно увлекателно четиво, започнеш ли да четеш попадаш "на живо" в непознати светове, имаш чувството че ти самият си свидетел и участник в пътешествието ....!

от Мариян / дата: 31 юли 2014

Още съм в началото на тази чудесна книга, но бих искал да окуража всички, които се чудят, да си я вземат. В началото ми се стори някак мудно, но все пак има доста описания. Малко след това започваш да се клатушкаш между съвремието и отминали години. Дори чисто фактологически има толкова много неща, които са полезни да се знаят. Четете! :)

от Росица Радилова / дата: 08 юли 2012

Книгата си заслужава, но за да е доволен читателят трябва да е с нагласата, че няма да чете приключенски роман, а едно философско-историческо пътешествие, съчетано с действителността в момента. Авторът е описал своето пътуване много увлекателно.

от Гери / дата: 06 юли 2012

наистина е интересна.

от Емил Христов / дата: 20 апр 2012

Книгата е много увлекателна и лесна за четене. Моето мнение е, ч„е си заслужава.

от ав / дата: 30 апр 2011

кажете нещо за книгата,който я е чел.

от мими / дата: 25 апр 2011

нещо за книгата-коментарче

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Мрежата от търговски пътища, свързвала в миналото Китай със Средиземноморието и по която се пренасяли изключително редки и ценни стоки, днес е място на несигурност, бедност и изолация. Суровият климат на планинските масиви и пустинните райони, както и политическата нестабилност правят пътуването по стъпките на Марко Поло почти толкова рисковано, колкото и преди столетия.
Исторически и географски факти се преплитат с вълнуващи лични свидетелства на местни хора. Удивително си приличат нещата, за които мечтаят, приличат си надеждите и страховете им.
Книгата описва не само Китай, Афганистан или Иран, а бруталната реалност на множество разединени общества.

Маргарита Аргирова, Хеликон Витоша

Колин Таброн е романист и всепризнат майстор на класическия пътепис. Носител е на множество литературни отличия, включително „Хоторндън“ и наградата за пътепис „Томас Кук“. Преди да стане писател, работи в издателския бранш и режисира независими документални филми в Турция, Япония и Мароко.
Първите му книги са посветени на Близкия изток – Дамаск, Ливан и Йерусалим. През 1982 г. прекосява Съветския съюз с английската си таратайка, следван неотлъчно по петите от КГБ. Това приключение е описано в „Сред руснаците“ и вдъхновява следващите му пътеписи за Русия и Азия – „Зад стената“, „Изгубеното сърце на Азия“, „В Сибир“, „Сенки по Пътя на коприната“.
През 2008 г. списание „Тайм“ го обявява за един от „50-те най-велики британски писатели след 1945 г.“, а от 2010 г. е президент на Кралското литературно дружество.