Неща, места и хора

Автор: Андрей Даниел

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 148
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 764 грама
Размери 28x20
ISBN 9789540905150
Баркод 9789540905150
Категории Мемоари. Документалистика. Българска, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Този предговор има тежката задача да обясни на любезния читател и главно - на самия автор, защо един художник е решил да издава книга. Много вероятно суетата, която рано или кьсно обхваща човек, особено когато е поживял над петдесетина години и Всичките - в т.нар. интересно време, би могла да бъде двигател на такова самонадеяно предприятие. А може би е модата да се издават в наши дни всякакви текстове, есета и мемоари от още по-всякакви персони - от политици, през интелектуалци, до дара с твърде екзотични занимания. Усещането, че всяко усилие е безсмислено и на вятъра, ако не е документирано в книга, се е наложило днес категорично. Този особен предмет, който чрез самия си вид превръща съдържанието си в заслужаващо да пребъде 6 историята независимо от неговите качества. Наистина книгата магнетично привлича амбициите, като ги деформира в една от най-големите иронии на нашето време. Даже хора, които не четат, започнаха да пишат. Като в стария съветски виц за чукчата, който не бил читател, а писател. Всичко казано дотук е почти аВтогол за аВтора, който даже не е и писател. И Въпреки всичко има натрупани думи, има поучителни истории, има срещи и спомени, които рано или късно започВат да търсят сВоята аудитория. Защото аВторът иска да бъде сигурен, че Всичко тоВа се е случило, и поради тоВа поема отговорността да го публикува. Думите и понятията, парадоксално за сВоята природа, се оказват по-популярни и разбираеми от образните метафори и многосмислови материални внушения на пластичните изкуства. И сигурно затова всички художници са оставили текстове, с които са се опитали да отговорят на вечния, „досаден" и „лаишки" Въпрос, който тегне като дамоклиев меч над главите им - какво искаш да кажеш с тази картина?
Да, тази книга, този сборник от разнообразни по време и характер текстове е опит на автора да отговори на този основен въпрос.
Андрей Даниел

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg