Гласовете на прехода: Либералите

Автор: Мартин Иванов, Венелин Стойчев, Орлин Спасов

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 472
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 669 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543218334
Баркод 9789543218334
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

Членовете на либералното политическо семейство са известни. Някои от тях продължават да структурират политическото пространство и днес (ДПС, НДСВ), а други, които вече са отстъпили пo встрани (РДП, ЛСНИ, ЛДА), би трябвало да са опазили все още спомените за вчерашния ден. С този сборник от интервюта се опитахме да запазим „автентичните гласове” на част от либералите, които от първо лице споделят оценките си за прехода, за своите успехи и провали, надежди и разочарования.

С помощта на фондация „Фридрих Науман” успяхме да интервюираме 31 политици от различни либерални „поколения”. Не сме търсили баланс между отделните партии, като в сборника бяха включени всички, които се съгласиха да споделят с една по-широка публика спомените си за миналото. Не сме забравили и представителите на младежките либерални организации, разговаряли сме и с едни от първите сътрудници на фондация „Науман” в България.

Едва ли може да се очаква, че публикуваните тук интервюта ще говорят на един глас. Напротив, очертаната от представените разговори картина е пъстра, многопластова и често доста противоречива. Двайсет години след промените в Източна Европа българските либерали продължават да търсят своята идентичност.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Книгата представлява сборник от интервюта с бивши и настоящи политици и общественици. Водещата нишка трябва са идеите на либерализма и имат ли те място в политическият живот на България. Авторите са подредили интервютата по азбучен ред – започва се с Александър Йорданов и се завършва с Цоньо Ботев.

Веднага се набиват няколоко основни извода:
- Хората, които са извън активната политика са далеч по откровени от действащите политици и твърде често настоящите им позиции се разминават с действията им, когато е трябвало да взимат решения, но не се признават грешки.

Показателни в това отношение са интервютата на Александър Йорданов, Димитър Луджев и Марко Тодоров. Последният все още го помните и като министър на образованието .
- От интервютата ясно личи, че това дали се определяш като либерал, консерватор , десен или центрист – по-често зависи от външното финансиране на европейските фондации. И съответните политически борби и разцепления са на тази основа и по-рядко на идейна. Все пак това е далеч по добрият вариант, отколкото неясното финансиране от спорни икономичиски субекти. Същото вожи и за така наречените политолози и социолози, които за 20 години са все едни и същи .
Сборникът е ценен исторически извор, случайно или не, само Радикалдемократическата партия е предала документите си в Държавния архив. Полезен и интересен е не само за изследователите, но и за хора преживяли политическите процеси през последните години. Интервютата дават категоричен отговор на въпроса –„Защо се случи така ?“

Разлистете ги!

Антон Марваков, Хеликон Благоевград