Пясъчен часовник

Автор: Данило Киш

Коментари: 0

Издател Факел-Експрес
Брой страници 232
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 300 грама
Размери 2x14
ISBN 9789549772739
Баркод 9789549772739
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Син на черногорка и на "изчезнал" в Освиенцим унгарски евреин, Данило Кип (1935-1989) е един от онези творци, без които описанието не само на несъществуващата вече югославска литература, но и на целия минал век изглежда немислимо.
"Пясъчен часовник" (1972) е последният и най-сложно изграден роман от една семейна трилогия , в която поетическото пресътворяване на изгубения баща представлява единствения достоен човешки опит за откриване на личен смисъл в свят, където смисълът е persona non grata.
Самият Киш определя романа си като "съвършен процеп" и "Пясъчен часовник" действително е това - книга Изход, която като в стихотворение на Махмуд Даруиш е същевременно Вход...
Към Сътворението на един по-друг свят...
Към Сътворението на един по-друг Създател...

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

 „Трудно е да издигнеш собственото си нещастие във  висините. (...) Да наблюдаваш собственото си същество от гледна точка на вечността, разбирай – от гледна точка на смъртта). (...) Светът от птича перспектива.”

С равномерно, едва доловимо шумолене, тъй както „всичко се сипе, всичко се разсипва”, романът представя детайлния преход през една душа, като всяка песъчинка от нейната особеност е специфично разгледана с отделно лъчение. А изследванията се извършват в лабораторията на абстрактната обективност, някъде, където знанието е нула, но все пак се съдържа безценен трезор от знания, които не биха могли да бъдат следствие от субективно преживяване.

Героят, анонимно представен с инициалите Е.С., е обвиняем или свидетел или подсъдим, философските му убеждения граничат с лудост и просветление, а делата му преливат от интелигентност в суровия и все още незасегнат от духа на цивилизацията свят в първична агресивност.

„Раздвоение на личността” - дали това е само психична диагноза или е просто разумно следствие за човека, който сякаш в зала с огледала разглежда своите „аз”- проявления...

Пластовете на повествованието се движат непрекъснато – сякаш, за да избледнее до невидимост тънката граница между реалното и иреалното, да се отскубнат възприятията на читателя от опредметената понятийност и да се понесат в Абсолюта – където усещане и истина се сливат.

 „Трудно е да издигнеш собственото си нещастие във висините. (...) Да наблюдаваш собственото си същество от гледна точка на вечността (разбирай – от гледна точка на смъртта). (...) Светът от птича перспектива.”

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център

Една творба, която несъмнено принадлежи на сферата на трудно-достъпните шедьоври.

Произведение, което трябва да бъде четено търпеливо и задълбочено, защото изказът или подходът причисляват постижението на автора към дисциплина, която бихме могли да наречем експериментална - подробните описания продължават дълго докато достигнат своята цел в повествованието.

В крайна сметка, или поне във втората половина на този текст, необикновеният поглед и отчасти фрагментарност придобиват характерната величина на една класическа творба.

Чавдар Димитров, Хеликон Витоша