5-те случая: Малкият Ханс. Анализа на фобията на едно петгодишно момче

Автор: Зигмунд Фройд
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Критика и хуманизъм; Стигмати
Брой страници 208
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 279 грама
Размери 19.5x13
ISBN 9789545871580
Баркод 9789545871580
Категории Психоанализа, Психология, Хуманитарни науки, Книги

Малкият Ханс - анализ на фобията на едно петгодишно момче

Пет ucmopuu, публикувани от Фройд в началото на XX в. -именно чрез тях, през грешки, провали и възхитителни прозрения, до голяма степен се ражда и самата същинска психоанализа, очертава се важна част от полето й -хистерията на Дора, фобията на Ханс, параноята на Шребер, неврозите на Човека с плъховете и на Човека с вълците. Без познаване на 5-ТЕ СЛУЧАЯ бихме останали далеч от най-забележителното психологическо направление на XX в., което ни изгражда културно, независимо дали осъзнаваме или отричаме това. Предлагаме ви за пръв път всички тези случаи, придружени от специално написани за това издание послеслови на един от най-авторитетните български психотерапевти, д-р Давид Иерохам.

Това е историята на петгодишния „Ханс", чието лечение е ръководено от Фройд, но провеждано от бащата на детето. Будното момченце, отглеждано с нежност и без особени забрани, си създава грандиозни страхове - от коне! - и се опитва да се справи със своята тревожност, която всъщност се дължи на изтласкано еротично желание... В заболяването на мъничкия пациент се проявява онова, което Фройд ще нарече „кастрационен комплекс" и „инфантилна сексуална организация". Ето я първата детска психоанализа, която ни казва ясно: в детския живот се разкриват, и то непосредствено, същите сексуални импулси, чието изравяне при възрастния индивид коства такива усилия... А и въпросните сексуални импулси са присъщи за душевното устройство на всички хора, били те „нормални" или „нервни", като при невротиците просто са изразени по-силно или изопачено. Случаят е публикуван през 1909 г. и в него вече се долавя прочутата по-късно теза -психичната дейност при детето е пронизана от сексуална проблематика, която обуславя живота му като възрастен...

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Психоанализата има огромно влияния върху развитието на съвременната мисъл, разпростряно далеч извън пределите на психологията и психиатрията. Дълбинната анализа е проникната в изкуството, хуманитаристиката, дори в ежедневието. Заобиколени сме от символи, които разпознаваме чрез психоаналитичните матрици. Популярната култура езадължена на Фройд толкова, колкото на Анди Уорхол.

Великолепната поредица на издателите от „КХ” и „Стигмати” завръща началата на психоанализата чрез представянето на петте класически „случая” на Фройд. Настоящият том обхваща анализа на фобията на едно момченце. „Малкият Ханс” има страх към коне. Фройд кореспондира с бащата на детето, неговата намеса не е директна, но, разглеждайки случая, прави важна стъпка в развитието на своите теории за Едиповия комплекс и кастрационните страхове.

Книгата е великолепен извор, прозорец към интелектуалната вселена на Фройд и ранната психоанализа, към развитиетона идеите за детската сексуалност.

Класически и несъмнено важен текст, достойно представен на читателската публика.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен