Разкази за любов от знаменити писатели

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 6

Издател Фама
Брой страници 392
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 499 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545974076
Баркод 9789545974076
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

СТЕНДАЛ, Ванина Ванини
ПРОСПЕР МЕРИМЕ, Кармен
ЕДГАР АЛАН ПО, Овалният портрет
МАРК ТВЕН, Смъртният жребий
МОПАСАН, Щастие
ОСКАР УАЙЛД, Славеят и розата
ДЖЕРОМ К. ДЖЕРОМ, Пастирката от егреците
А. П. ЧЕХОВ, Припадък
САКИ, Чай
У. СЪМЪРСЕТ МОЪМ, Въпрос на чест
ГИЙОМ АПОЛИНЕР, Графиня Фон Айзенберг
АНДРЕ МОРОА, Хотел „Танатос Палас”, Коринтският портик
МИХАИЛ БУЛГАКОВ, Залог за любов
Ф. СКОТ ФИЦДЖЕРАЛД - Сухоземният пират, Любов в нощта
ИВЛИН УО, Тактическо учение
ЕМИЛИЯН СТАНЕВ, Крадецът на праскови
УИЛЯМ САРОЯН, Любовна история,Овчарската дъщеря
БОРИС ВИАН, Априлски момичета, Любовта е сляпа
ЧАРЛС БУКОВСКИ, Самота, Любов за седемнайсет и петдесет
ФРАНСОАЗ САГАН, Вече цяла година, Копринени очи

Ключови думи: Любов, класика, Знаменити писатели за любовта

от ели / дата: 12 юли 2012

изненадана съм, всъщност всичко което съм прочела от сборника е добро!

от bookgirl / дата: 15 мар 2012

Не ми се започваше с "Ванина Ванини" (от това произведение ми хареса само едно изречение), затова се отказах да чета поред, хвърлих поглед на останалото съдържание и си избирах на какво да се спра според асоциацията, която пораждаше в мен заглавието (сгреших единствено с "Припадък" на Чехов, очакванията ми не се оправдаха и единственото, което ме впечатли, бе прекрасно описаната зимна картина). Като цяло, останах доволна от сборника. Той предлага разкази за любовта във всички нейни проявления и фази: покълваща, пълна с очаквания първа любов, зряла, убита от рутината или отново разгоряла се любов, поувяхнала любов, или това, което е останало от нея след време (тези остатъци могат да те задавят или да те стоплят, да ти предложат утеха в най-неочакван момент), порядъчна, чиста, искрена, възвишена, истинска или незаконна, измамна, плътска, низка, задоволяваща моментен нагон, или вдъхновяваща, целителна, окриляваща, даваща надежда, съзидателна, живителна, спояваща, дива, дръзка, безразсъдна (в хубавия смисъл на думата), но и егоистична, капризна, манипулативна, заслепяваща, помрачаваща разсъдъка, маниакална, обсебваща, изискваща, принизяваща и гибелна. Творбите, които според мен заслужават мястото си в сборника най-много са: "Славеят и розата" на Уайлд (красива, тъжна и поетична приказка), "Чай" на Саки (страшно забавна и поучителна история), "Сухоземният пират" и "Любов в нощта" на Фицджералд (честно, очаквах тези два разказа да са посветени на незрялата, повърхностна и пагубна любов, а всъщност рисуват точно противоположната картина, голяма звездичка давам за една от репликите на Ардита - много е точна и ми стана любима от цялата антология, а и за прекрасните уводни изречения), както и "Вече цяла година" и "Копринени очи" на Саган. Що се отнася до първия разказ на французойката, в ролята на Жюстин си представям младата Катрин Деньов такава, каквато я гледах наскоро във филма "Ударите на сърцето". И още нещо. Някои от произведенията в сборника съвсем успешно могат да се разказват край лагерен огън, накладен в гората в тъмна нощ, със зловещ глас, с цел изправяне на косите от ужас (или поне полазване на леки тръпки от страх). Такива са "Овалният портрет" на По, "Графиня фон Айзенберг" на Аполинер и"Пастирката от егреците" на Джеръм К. Джеръм. "Тактическо учение" на Уо още с първите си думи ми обра точките, направо ме закова (обаче си мисля, че това не е разказ за любов, а за омразата и в червата, нетърпимостта и отвращението, в които тя (любовта) се изражда при определени обстоятелства). За меломаните има приятна изненада - разказът "Хотел "Танатос Палас" на Андре Мороа. Песента "Hotel California" на "Eagles" е точно по това произведение. Аз лично не знаех това и ми просветна, чак след като започнах да го чета. Много се зарадвах, защото ми беше интересно да намеря творбата, вдъхновила музикантите, но не знаех нито кой е нейният автор, нито какво е нейното заглавие.

от Ивайло / дата: 27 юли 2011

Чудесен подбор!

от Марина / дата: 20 юли 2011

Кога ще излезе тази книга? Обявена е за 15-ти???

от Фама / дата: 05 юли 2011


СТЕНДАЛ, Ванина Ванини
ПРОСПЕР МЕРИМЕ, Кармен
ЕДГАР АЛАН ПО, Овалният портрет
МАРК ТВЕН, Смъртният жребий
МОПАСАН, Щастие
ОСКАР УАЙЛД, Славеят и розата
ДЖЕРОМ К. ДЖЕРОМ, Пастирката от егреците
А. П. ЧЕХОВ, Припадък
САКИ, Чай
У. СЪМЪРСЕТ МОЪМ, Въпрос на чест
ГИЙОМ АПОЛИНЕР, Графиня Фон Айзенберг
АНДРЕ МОРОА, Хотел „Танатос Палас”, Коринтският портик
МИХАИЛ БУЛГАКОВ, Залог за любов
Ф. СКОТ ФИЦДЖЕРАЛД - Сухоземният пират, Любов в нощта
ИВЛИН УО, Тактическо учение
ЕМИЛИЯН СТАНЕВ, Крадецът на праскови
УИЛЯМ САРОЯН, Любовна история,Овчарската дъщеря
БОРИС ВИАН, Априлски момичета, Любовта е сляпа
ЧАРЛС БУКОВСКИ, Самота, Любов за седемнайсет и петдесет
ФРАНСОАЗ САГАН, Вече цяла година, Копринени очи

от София / дата: 05 юли 2011

Кои разкази съдържа сборникът? Защо няма анотация?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Великолепен и класически подбор на някои от най-вълнуващите разкази за любов, написани в световната литература. Книга-подарък за всеки изкушен от добрата литература.
Красиво-тъжните литературни шедьоври ни пренасят в свят на изкушения, събирания и раздели, мъка, но и намерено щастие, постигнати мечти. Любовта става център, ос около която се върти
въображението. Червената корица отговаря на ярката същност на самата литература събраната на страниците. Чудесен повод да си припомним разказите на класиците, да зарадваме близък човек или приятел.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Настоящият сборник е сякаш едно невероятно кътче, където класически и знаменити писатели си правят среща, за да разкажат своите истории за любовта.
И ако ти си техен читател, тогава си представи атмосферата: тиха лунна вечер в гората, пеят хиляди щурци и край голям лагерен огън са насядали Оскар Уайлд, Марк Твен, Едгар Алън По, Чехов, Стендал и др. И ти си между тях. Поканен, но не като гост, а като участник и съпричастник, защото ще  чуеш и преживееш разкази – шедьоври на художественото слово.
 Ще срещнеш също любовта във всичките й измерения – там, където започва и където завършва, където е болка и щастие, където е истина и илюзия, където убива и дава живот. Любовта такава, каквато е във въображението и таланта на едни от най-добрите разказвачи в световната литература. Разказите са изпълнени с болка и копнежи, желания и страсти, илюзии и чудеса.
Веднъж прочетени, те дълго след това се преживяват.
Заслужава си...Петя Райчева, Хеликон Пловдив - Център