Тайното напрежение на ежедневния живот

Автор: Уилям Никълсън
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Унискорп
Брой страници 460
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 350 грама
Размери 20x13
ISBN 9789543303496
Баркод 9789543303496
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Сценаристът на „Гладиатор” е сред най-известните съвременни английски романисти. Разказвач от различна порода.

Какво очаквам от живота? Какво постигам? Достатъчно ли ми е това, което имам, оценявам ли го? Всевечни въпроси, които героите от романа на Никълсън задават на себе си, а и на читателите.
Лора е щастливо омъжена за сценарист на документални филми, има две деца, хубава къща, чудесен живот. Една сутрин получава писмо от мъжа, който е първата й голяма любов, и ежедневието й вече е тайнствено напрегнато. Съпругът й също си има своите малки тайни, а и децата й не изостават в прикриването на прегрешенията си. Своята емоционално наситена вътрешна драма преживяват и другите герои от градче в Съсекс: самотна майка, която не може да откаже секс с бащата на дъщеря си; млад учител - неосъществен драматург, любител на секстелефоните; стар аристократ с тайнствена любов; премеждията на един викарий, кучкар... Романът обхваща едва шест дни от ежедневието в градчето, през които виждаме как животът сблъсква съдбите на хората и ги променя. Всеки има възможност да погледне на света от различен ъгъл и да проумее как в забързания делник не обръща внимание дори на най-близките си, погълнати от напрежението в собствения си ежедневен живот.

"Изключително трогателно, тайнствено и напрегнато... Под повърхността на ежедневието изплуват подводните камъни на емоции, преживявания, дълбоко скрити тайни и мечти. Сериозна книга за мъже, жени и деца със сложен вътрешен живот, които се опитват да се преборят с разочарованието и да намерят щастието."
Дейли Телеграф

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Това е едно много разнообразно четиво, тъй като авторът се стреми да изследва еднакво задълбочено вътрешния живот на всички герои. A те съвсем не са малко и са доста различни един от друг.

Майсторството на Никълсън се състои в представянето на една често оставаща скрита и недоизказана страна от човешкия свят. От ученици до самотни възрастни хора, образите в тази книга често предизвикват съпричастността и съчуствието на читателя. Наред с изненадващи хумористични нотки, „Тайното напрежение на ежедневния живот” постоянно редува различни страни от живота и ни кара да се замислим за нашите собствени оценки. Панорамната перспектива е поддържана и от анонимния глас на разказвача.

Чавдар Димитров, Хеликон Витоша

Сутрешното кафе – двигателят, впускащ ни в трафика на деня, бушуващите в главата ни мисли, които пътуват вместо нас до работното място, опитвайки се да оправдаят целта и смисъла си. Милите, но все пак твърде обичайни думи, които отправяме към близките си хора, не винаги преживявайки вътрешно тяхното съдържание, скритите желания – онази тъмна част от нашата индивидуалност, която не разкриваме пред никого,  и разностранните прояви на борба – със самотата, с „другостта” на различната от нашата вселена, борбата да надмогнем силата на съпротивлението срещу мотивацията си за живот...Това са част от структурите в ежедневния механизъм за оцеляване.

А „вездесъщите светофари” са от малкото богове в нашия разграфен свят, раздаващи справедливост в движението по пътищата, независимо от  нечий грях или социален статус...

Но какво е грехът според евангелието, което сами ние пишем с делата си?

За енорийския свещеник Морисън, осмислил до преврат вярата и мисията си, „нещастието е грях”.

Възможно е да не се съгласите с това твърдение на героя, нито с възгледите и изборите на останалите участници в пъстрия сюжет, но разглеждайки колажа от съдби -  форми на нещастието, ще се пренесете отвъд напрежението в собствения си живот и ще осъзнаете способността си за трептене на по-високи честоти от тези, към които ви приковават воплите от ежедневието...

С изключителен усет към тънкостите на човешката психика, разказвайки дори през детските очи, Уилям Никълсън ни разхожда в тунелите на добре познатите ни болка и обърканост, за да засили любовта ни към светлината. Защото, както гласи калвинисткият принцип, залегнал в основата на романа, „безграничното не може да се вмести в ограниченото”.

До къде се простират границите на живот, лишен от стремежа към безграничното?

Жана Иванова, Хеликон Пловдив - Център

УИЛЯМ НИКЪЛСЪН е известен английски сценарист и романист. Филмовите почитатели го познават като сценарист на „Гладиатор” с номинация за „Оскар”, а българските читатели – от романа му „На автостоп към себе си”, определен за литературно явление. По негов сценарий е екранизирана и пиесата му "Shadowlands" с участието на Антъни Хопкинс. За изключително успешната си трилогия “The Wind on Fire” писателят получава престижна литературна награда. Работи и като продуцент на документални филми за Би Би Си.