Спомени/ Мирча Елиаде

Автор: Мирча Елиаде

Коментари: 3

Издател Авангард-принт
Брой страници 528
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 548 грама
Размери 21x15
ISBN 9789543371204
Баркод 9789543371204
Категории Спомени и документи, История, Книги

МИРЧА ЕЛИАДЕ (1907 - 1986), големият философ, историк на религиите, ориенталист и писател фантаст от румънски произход, е сред най-четените автори у нас през последните две десетилетия, след като отпадна забраната за публикуването му.
Тази книга заема особено място в обемистото му и разностранно творчество. Тя е своеобразен гид из глъбините на неговата богата и сложна душевност и мистиката на съдбата му. „СПОМЕНИ" е всъщност житейската и философската автобиография на забележителния мислител, духовен учител на няколко поколения.
Всички останали негови произведения - научни и литературни - могат да бъдат разгледани в светлината на идеите, преживени и описани в тази изключителна книга, която може да се приеме не само като документ за една епоха, но и като неговото духовно завещание.
Огнян Стамболиев

от Ваньо Неделчев / дата: 17 окт 2011

Най-после да прочетем и Спомените на великия Мирча Елиаде!
След толкова негови книги и след прекрасната му фантастична проза."Младост без младост" и "Гадателят" представят най-хубавите му новели. Истинско интелектуално предизвикателство. Ние нямаме подобен автор.Страшно интересен и голям ерудит. Благодаря за тези чудесни книги!

от Никола Кантарджиев / дата: 11 окт 2011

Много се радвам, че дългоочакваните Спомени на Мирча Елиаде са вече факт! Удивителната му фантастична проза в сборниците "Гадателят", "Младост без младост" и "В двора на Дионис" допълни представата ми за тази изключителна личност. Много благодаря на преводача Огнян Стамболиев за тези хубави книги - едно истинско интелектуално преживяване. Мемоарите са чудесни! Благодаря!

от георгиева / дата: 21 сеп 2011

ПРЕКРАСНА КНИГА, МНОГО ДОБРЕ ПРЕВЕДЕНА И ХУБАВО ИЗДАДЕНА!
БРАВО! ОТДАВНА Я ОЧАКВАХ, СЛЕД КАТО ПРОЧЕТОХ ПРЕКРАСНАТА ФАНТАСТИЧНА ПРОЗА НА МИРЧА ЕЛИАДЕ В ПРЕВОД НА ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ.. МЛАДОСТ БЕЗ МЛАДОСТ, ГАДАТЕЛЯТ И В ДВОРА НА ДИОНИС. РАДВАМ СЕ, ЧЕ УСПЯХ ДА НАМЕРЯ И ЧЕТИРИТЕ КНИГИ.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Увлекателно и вълнуващо бе да зачета спомените на Мирча Елиаде.
Трябва ли да припомням огромната роля на този автор?
 Да припомням за богатството на неговия език, дълбочината на научните и художествените му текстове, които понасят читателя през времена и култури и разкриват
удивителните тайни и символика на религиозното и митологичното мислене?
Елиаде е класик в областта на митографията и историята на религиите, книгите му вече са добре познати, но сякаш през годините все нещо убягваше. Това томче подсказа липсата – възможността да надникнем в живота на този голям учен, в неговите собствени мисли и страсти за младостта, съзряването, научното iзграждане, (дори) политическите пристрастия и неволите на пътуванията и емиграцията, с които пък толкова се е спекулирало. Да не забравяме, че Елиаде е бил забранен за издаване в собствената си родина (и въобще на Изток) дълго време. Дълго време неговото име е носело завист и подозрителност на послушните „другари”.
Тази книга преоткрива Елиаде, дава възможност отново да се насладим на неговата ясна проза и да осъзнаем по-добре духовното му наследство.

Димо Георгиев, Хеликон Шумен

Мирча Елиаде Mircea Eliade. Румънски философ и антрополог на религията. Водеща фигура във феноменологията на науката. Изследванията му върху маргинализирани религиозни групи, напр. шаманите, водят до преоценка на религиозната практика и история.
Сред най-важните му книги са \"От първобитните хора до Дзен: тематичен справочник по история на религията\", \"Модели в сравнителната религия\".
Редактира 16-томната \"Енциклопедия на религията\" 1987.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Мирча Елиаде можете да намерите също в:

www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm

www.friesian.com/vocab.htm

www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm

www.alexm.here.ru/mirrors/www.enteract.com/jwalz/Eliade/

www.cpcug.org/user/stefan/eliade.html

www.scriitori.liternet.ro/mirceaeliade.php

www.geocities.com/mircea_eliade/eliade.htm