Бог е лудост

Автор: Рей Клуун

Коментари: 0

Издател Жанет-45
Брой страници 94
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 129 грама
Размери 20x14
ISBN 9789544917319
Баркод 9789544917319
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Артисти, мениджъри на върха на пирамидата, топ спортисти, музиканти, писатели, майки, даже хора на науката – в интервюта и изследвания всички те посочват, че при създаване на продукт, взимане на решения или преценяване на сложни ситуации разчитат на своята интуиция. Едва след това идва рационалното.

Нека вярващите доказват, че свръхестественото (било то Бог или друга трансцедентална сила) съществува, вирят нос атеистите. Чак след това ще ви приемем насериозно.

И защо? За какъв дявол е нужно да се доказва нещо, което никой никога не е успял да докаже или да отхвърли? Защо трябва да се привеждат логични, разумно обосновани или научни доказателства за нещо, което не може да бъде обхванато от рациото, та да бъде прието то насериозно? Или най-малкото за да бъде приета възможността за съществуването му?
Най-странното е, че стане ли дума за други необясними феномени, тази принудителна нужда от доказване изчезва. Например при силата на привличане. Красотата. Любовта. По тези въпроси никой не се нуждае от разумни обяснения, мотивации, аргументи…

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Харесвам Рей Клуун. Стилът му на писане е изчистен от всичко претенциозно и натруфено. Пише с тънък хумор и не ни натрапва гледната си точка. Просто разказва.


Казват, че хубавата книга често променя нещо в мирогледа ни.


След прочитането на „Бог е лудост“ нищо от моите възгледи не се промени. Напротив, вярванията ми се затвърдиха. Никой и нищо не може да ме убеди, че Бог не съществува. А не е и нужно. В настоящето издание Рей Клуун не ни казва да вярваме или не. Той ни поднася едно кратичко, но съдържателно разсъждение по вечния въпрос за Бог.


Дали има висша сила, която ни направлява или ние сме плод единствено на еволюцията и естествения подбор?


Всеки има свободата да вярва в каквото желае. Но няма ли да е прекрасно, ако всички ние започнем да вярваме в едно – Бог е Любов. Безусловна любов. Няма ли да станем по-добри?


БОГ Е ПРОСТО ДРУГА ДУМА ЗА ЛЮБОВТА...


 

Станислава Чалъкова, Хеликон Велико Търново

 „Бог е лудост“ представлява сбор от интервюта с учени, медийни лица, вярващи, мислители и техните размисли около  идеята, вярата, необходимостта или лудостта за съществуването на Бог.


Клуун прави много препратки и към автори, представители на езотеричната литература, към Коелю, Блаватска, Екхарт Толе, Нийл Доналд Уолш както и към скандалния Доукинс  с „Делюзията Бог“.


Трябва ли  да търсим доказателства за съществуването на нещо, което няма нужда от обяснения?


А може ли да кажем със 100-процентова увереност, че Бог не съществува? 


Какво е вярата – необходимост, сила или отражение на човешката слабост?


Има ли живот след смъртта?


Може би в определен момент от живота си можем да почувстваме нещо по-висше, сила, от която се нуждаем, за да преодолеем случващото се. 


Но истина ли е това?


Кой може да каже със сигурност дали нещо съществува, или е плод на въображението и нуждата да вярваме в нещо?


Знам, за да вярвам... или вярвам, за да знам...


Въпросите стават все повече, а отговорите - все по трудни. 


Но именно въпросите без отговор чертаят границите на човешките възможности и човешкото битие.

Дияна Танева, Хеликон Пловдив

Реймънд ван дер Клюндерт (роден през 1964 г.), известен сред приятелите си като Рей Клуун, се занимава с маркетинг преди да стане писател. През 2001 съпругата му умира от рак едва на 36. Клуун заминава с тригодишната си дъщеря Ева за Австралия и написва „Отива една жена при лекаря”. Книгата продава над 600 000 копия в Холандия, където оглавява класациите по продажби повече от 70 седмици, като в момента продължава да е номер едно.