В началото бе възпитанието

Автор: Алис Милер
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Изток-Запад
Брой страници 284
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 367 грама
Размери 21x14
ISBN 9789543219032
Баркод 9789543219032
Категории Възпитание. Образование, Педагогика, Хуманитарни науки, Книги

„Онова, което се случва на детето през първите години от живота му, неминуемо се връща върху цялото общество. Психозите, наркоманията, престъпността са шифрован израз на най-ранния опит. Това познание най-често се оспорва или се приема само с интелекта, докато практиката (политическата, юридическата или психиатричната) все още остава водена в много висока степен от средновековни представи, богати на проекции на злото, тъй като интелектът не стига до емоционалните сфери“.
В тази книга Алис Милер ни показва опустошителните последици от възпитанието – което, естествено се стреми към най-доброто за детето. Тя прави това, първо, чрез една психоанализа на „педагогическото поведение“, и второ, като ни представя детството на една наркоманка, детството на един политически лидер и детството на един убиец на деца.
За да се развива, детето трябва да бъде уважавано от своите близки. Необходимо е те да изпитват толерантност спрямо неговите чувства, да имат чувствителност за неговите потребности и обиди. То се нуждае от истинността на своите родители, чиято свобода – а не възпитателските им разсъждения – задава на детето естествени граници.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Възможно ли е погрешното възпитание през първите години от живота ни така да промени психиката и морала на човек, че да изтръгне всичко човешко в него и да го оформи като завършен тиранин?


 С Книгата „ В  началото бе възпитанието” Алис Милър е дала своя отговор на този въпрос.


В първата и част са представени методите на възпитание от времето на нашите баби и дядовци.


Във втората част са описани реални случаи, при които лошото възпитание е родило трагични човешки съдби, като един от най-подробно анализираните примери е самият Адолф Хитлер.

Марина Борисова, Хеликон Шумен

Една от книгите, които ми се щеше да не съм прочитал – след нея трудно ще мога да повярвам, че има такова нещо като ползотворно възпитание и добър начин да отгледаш детето си.


Открих тъмна вселена на болка и жестокости, която знаех, че съществува, но не и как се е появила и как се развива.


Според Алис Милер, класическите начини на възпитание на децата, често съчетани с религиозна интоксикация, травмират жестоко неукрепналите им съзнания. Наложената отгоре заповед родителите да бъдат обичани на всяка цена обаче стопира бунта и натрупаната негативност се скрива дълбоко, за да избие по-късно в живота по всякакъв зловещ начин, най-често чрез аналогично възпитание на собствените деца – с което кръгът на “черната педагогика” се затваря неумолимо.


В първата част на книгата Алис Милер разказва пространно и с много примери за наложената система на възпитание, пълна с извращения от наша гледна точка, която е била приемана за най-добрия начин за отглеждане на деца, които да добият вяра в бога и уважение към родителите. Тя посочва цитати от купища книги за възпитанието, които звучат като съставени от Светата Инквизиция и са използвани от напълно добронамерени родители десетилетия наред. Не мога да не посоча един кошмарен пример. Психоложката многократно посочва примери на хора с тежки психични отклонения, расли в уж “съвършени” семейства на професионални педагози и… свещеници.


Втората част на книгата на Алис Милер е посветена на три ярки примера за хора, получили всички “прелести” на възпитанието и превърнали се в чудовища. Първата – Кристиане Ф. – се превръща в наркоманка и обръща срещу себе си цялата натрупана омраза към баща си. Няма как да не направя сравнение с трилогията “Милениум” на Ларшон и ужасяващото детство на асоциалната хакерка Лисбет Саландер.


Вторият пример е най-ярък – Адолф Хитлер и неговото детство са изследвани обстойно и Милер прави изумителни паралели с по-сетнешните му действия. Примерно научих, че в дома му е живеела психично болна леля, за чийто проблеми е било забранено да се говори. Според Милер този натрупан страх и недоумение лесно резултира в издадените от него заповеди за избиване на душевно болните, без самият Хитлер да съзнава откъде всъщност идва тази негова ненавист. В тази част в главата ми постоянно се въртяха както най-великият роман, който съм чел в живота си – “Доброжелателните” на Джонатан Лител, така и романът за детството на протофюрера на Норман Мейлър - “Замък в гората”, а също и и “Замъкът на шапкаря” на Кронин с демоничния Броуди, копие на Алоис.


Третият пример е за един убиец - Юрген Барч, който до 20-тата си година убива по неописуемо жесток начин четири деца. Неговата история вече просто изправя коси, честно, и няма книга, на която да ми припомни, освен нещо за Чикатило, което ми се върти в главата…


Освен трите водещи примера, Милер показва и много други драми, като посочва, че сред лидерите на Райха няма и един с детство, което да не е включвало строго и жестоко, религиозно възпитание.


В тази част на книгата Алис Милер доста убедително доказва, че възходът на Хитлер се дължи в огромна степен на класическото религиозно, основно насилствено възпитание, което от векове е считано за неоспорим начин едно дете да бъде подчинено и пречупено. В зряла възраст насилието (често и сексуално) в детството избива във всякакви извращения, съчетани с робско покорство и внушена страх от висшестоящите. И толкова по темата за невинността на религията за най-зловещите властници в човешката история.


“В началото бе възпитанието” е зловеща и мрачна книга, която обаче е безкрайно нужна. Възпитанието на едно дете е нещо безкрайно сложно. И грешките тогава са често непоправими. Мисля, че го виждаме по улиците всеки ден.

Христо Блажев, www.knigolandia.info