Възмутете се!

Автор: Стефан Хесел

Коментари: 0

Издател Колибри
Брой страници 48
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 74 грама
Размери 20x13
ISBN 9789545299018
Баркод 9789545299018
Категории Есеистика и публицистика. Световна, Философска проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Участник в Съпротивата, избягал от лагерите в Бухенвалд и Дора, един от съставителите на Всеобщата декларация за правата на човека, дипломат, боец по душа и аристократ по дух, 93-годишният Стефан Хесел написва есето "Възмутете се!", за да убеди своите съотечественици, че отново е време за съпротива, че безразличието е възможно най-безплодната позиция. Веднага след нейното отпечатване брошурата се превръща в издателски феномен и абсолютен хит – за по- малко от година във Франция излизат 13 издания и се продават милион и половина екземпляра, в Германия са продадени 300 000, в Италия – 100 000, в Испания – 250 000 екземпляра.
За Стефан Хесел днес, за разлика от времето на Съпротивата срещу нацизма, нещата не изглеждат толкова ясни, но достатъчно е да се огледаме, за да открием не една причина за възмущение: корупцията, ламтежа за пари, диктатурата на финансовите пазари, състоянието на планетата... Актуално за днешна Франция, четено и разпространявано из цяла Европа, пожънало невероятен успех в Германия, Италия и Испания, есето на Стефан Хесел със сигурност е актуално и за европейска България.
"Можем да повярваме на Стефан Хесел и да го последваме, когато ни зове на "мирен бунт" – заявява неговата издателка Силви Кросман и цитира на четвърта корица на изданието думите, казани от Албер Камю още през 1954 г.: "Правителствата по определение нямат съвест."

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Мисията на философите е да се грижат за съществуването. Завръщането към екзистенциализма е естествено, защото съществуването предхожда същността. Защото свободата, истинската свобода, е отговорност, грижа. За да има истинска демокрация и политика, ние трябва да сме граждански ангажирани.


Есето-призив на Стефан Хесел, днес се превръща в манифест. Двумилионният тираж и тринадесетте издания само в страната-лоно, Франция, сами говорят за интереса към написаното.


Заслужава си прочита.


"Възмутете се!" е като учудете се! - началото на философията, началото на мисълта. Достатъчно проблемни ядра се отвориха в XXI век, за да ги подминаваме с безразличие... ECCE HOMO?!

Зорница Чернева, Хеликон Велико Търново