Неправна кантора

Автор: Федерико Бакомо (Дючезни)
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Скалино
Преводач Райна Кастолди
Брой страници 320
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 339 грама
Размери 20x14
ISBN 9789549272741
Баркод 9789549272741
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

"Неправна кантора" е първият роман на Федерико Бакомо, възникнал от един блог и първоначално публикуван само с псевдонима Дючезни. След успеха му авторът напуска света на адвокатите и големите сделки, за да се посвети на литературата.
Младият адвокат Андреа Кампи работи в италианския филиал на водеща международна правна кантора, на две крачки от Катедралата в центъра на Милано, сигурен белег за успех и професионализъм. Въвлечен в мащабни проекти, той остава без личен живот, без приятелка и без мечти. Има единствено перспективи и една стена, на която говори, когато се прибере у дома. Докато един проект не го отвежда в Дубай, където Емили, привлекателната адвокатка на отсрещната страна, предизвиква промяна в живота му.

от Ginka Georgieva / дата: 29 авг 2012

Книгата наистина ми хареса. Рядко чета нещо наистина толкова откровено за света на корпоративните адвокати, а и защо само за тях - за много млади хора с престижни професии, които заплащат този престиж със съсипващ ритъм на живот. Истината и само истината - и за лицемерието, и за фалша, и за липсата на личен живот, и за самотата в света на тези хора. Струва ли си наистина всичко това? Този въпрос си задава автора и решава за себе си че отговорът е не. И избира любовта. Красив финал, съвсем по италиански :-)
P.S. Преводът е чудесен.

от Светлана Тодорова / дата: 21 юли 2012

В книгата всеки може да открие моменти от своето ежедневие - ежедневието на един млад човек, а то се състои от ходене на работата, към която се отнасяме с професионализъм и отговорност и прибиране късно вечер в скромната квартира. И в това ежедневие се нуждаем от една такава книга, която не само ни разсмива и създава приятно настроение, но ни и кара да се спрем за минутка и да се замислим за свободата си.
Още първите страници грабват с изключително богатия език на чувства, мисли и усещания, които са предадени по своеобразен начин – типичен само за автора, който очакваме да открием и в следващите му книги. След като затворим последната страница остава приятното чувство от хубавата книга и ... новото начало, към което всеки трябва да се осмели да посегне.
„Да те черпя едно кафе“...

от Ана Гoчева / дата: 18 юли 2012

Тая книга не е за чичо ми, който е фен на Рики е Повери.
Тая книга е за мен и всички 30+ годишни хора, отдали се на луд работен ритъм и започнали да подозират, че има нещо отчайващо патетично в това.
Авторът описва един класически бърн- аут по много забавен начин. Главният герой - младият адвокат Андреа е всъщност голям пич и по мъжки се справя със професионалните предизвикателства, но в края на романа просто си хвърля оставката. И това е вдъхновяващо действие. На колко от нас ни се е искало да го направим?
Горещо препоръчвам книжката на всички млади корпоративни тигри, у които все още се крие бунтарското.

от Диана Николова / дата: 03 апр 2012

“Неправна кантора” открих съвсем случайно, както често се случват важните неща. Изглеждаше странно на щанда в римската книжарница – автор Duchesne – няколко пъти проверявах дали наистина е от италиански автор, а не преводна литература. Зачетох се в първата глава – шикозно парти в Милано в нюйоркски стил – първата ми асоциация беше с култовия американец Брет Истън Елис. Може би бях открила италианския му литературен двойник.

Всички мои първоначални съмнения и асоциации обаче се оказаха погрешни. Добре законспириралият се Федерико Бакомо е автор със свой почерк, теми и похвати. Основният проблем на този роман е, че те държи дълго. Щом веднъж влезеш в абсурдно смешните ситуации и диалози, няма начин да не цитираш разни фрази от него за дълго време напред. Затова е добре да я прочетат и най-близките ти приятели, за да се посмеете заедно. В крайна сметка аз толкова много цитирах моменти от книгата на моите приятелки от Скалино, че те ми повярваха и я издадоха!

“Неправна кантора” ни кара да преосмислим собствените си идеи за успех, професионална реализация, както и цената на издигането по социалната стълбица. Мечтите, които често преследваме с най-голямо упорство, рядко ни правят щастливи. Рутината създава навици и измамна сигурност, от които е много трудно да се откажеш. Свежият поглед на автора върху традиционно консервативната среда на юристите беше възприет от някои в Италия като опит за подронване на престижа на професията. Но смехът на Бакомо е пречистващ, искрен и освобождаващ.

от Васил Георгиев / дата: 01 апр 2012

за първи път чета адвокатски роман, в който всичко ми звучи достоверно - ужасните клиенти, шефът, който те претоварва с работа и накрая присвоява успеха ти, досадните грешки, виртуозната игра да се отървеш от приближаваща се работа и други хитрини, важна част от изграждането на един истински адвокат.

от Victoria / дата: 26 мар 2012

чела съм я на италиански, много е забавна

от Галина Йотова / дата: 25 мар 2012

Харесвам да чета истории. Харесвам книги, които разказват истории. Истории, които се връщат, обръщат, загатват нови. Романи, в които забравяш, че авторът е точно този, чието име стои на корицата, а е някой, подал ти огледало, в което нещо познато ти се мерва. Не, това не може да съм аз, си казваш. Нямам нито неговата работа, нито живота му. И все пак. Познати съмнения, разпозната умора от безсмислени думи и действия, повтаряща се надежда, че утре, а, може би догодина нещо ще се промени, някой ще се появи. И тези кафе паузи, самоиронично разливащи се в жълто, срамно петно. Накрая се засмиваш на глас и будиш недоумение в околните. Да, толкова е забавно да се пренесеш в една неправна кантора някъде по света и да откриеш забравените правила на щастие в собствения си свят. И така, господин Дючезни, ще ме почерпите ли едно кафе?

от Елена Такева / дата: 25 мар 2012

Плени ме, тази книга ... с неподправения италиански привкус и тънкото чувство за хумор. Чете се с лекота. Забавлява. Един своеобразен "Сексът и градът", но за мъже, за италиански мъже: "Съвременната мода изисква от мъжа да не се страхува, че не изглежда такъв."
Независимо дали затрупан от фирмена документация и безкрайни срещи, стила не слиза от подиума. И как иначе?!? Нали сме в Италия!
Скоро след като прочетох книгата пътувах точно до Фруили- Венеция и открих, че неволно правя аналог с представите, които Федерико Бакомо създава за този район, който неволно ми става скъп. А Бакомо ... Браво на него, свършил е прекрасна работа.

от Таня Левенска / дата: 25 мар 2012

Прочетох книгата почти на един дъх. В забързания и безцелен живот на Андреа припознах своя живот. Но онова, което наистина ме грабна е чувството за хумор, с което е написана. Въпреки кънтящата му самота, глупостта, алчността и безпътието на хората, които го заобикалят, Андреа не губи добротата си, остава истински и не се вписва в групата на коропоративните животни. Влюбих се в него:) Той ми припомни, че вкопчени в миналото и преследващи бъдещето, ние забравяме за настоящето. И тогава, наистина ли можем да кажем, че живеем?!
Горещо препоръчвам тази книга на хората, които обичат живота и ги призовавам да не се боят и да правят онова, което желаят,да не престават да търсят смисъла. Нека не оставяме живота ни да се изнизва незабелязано.
Моите поздравления и за преводача, защото често добрата история, недобре преведена на български език убива успеха на дадена книга.

от Христина Василева / дата: 24 мар 2012

Сигурно знаете какво е due diligence report? Това е „важен и деликатен юридически пасаж”. А мислите ли, че сред фирмената документация, анализите на юридическото и финансово състояние, прегледа на потенциалните рискове, условията за промяна на собствеността, общинските лицензи и изобщо всичките т.нар. issues има място за самоирония? И какво ще кажете, ако попаднете на стажант юрист, току-що завършил престижния университет "Бокони" в Милано, който казва на интервю за работа: „Аз бих могъл да бъда точно този asset, от който се нуждае кантора като тази”?

Любопитно, твърде любопитно... Както и иронично, доста иронично... И реално, всъщност, реалистично...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]