Масонският код на Българското възраждане

Автор: Румен Василев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Издателски консорциум Кота
Брой страници 194
Година на издаване 2011
Корици меки
Език български
Тегло 278 грама
Размери 20x14
ISBN 97895463053278
Баркод 97895463053278
Категории Масонство, Езотерика. Духовни учения, Книги

В края на 18 в. мощният идеен ураган на Европейското просвещение вече бил минал през Атон и гръцките острови. Творческите лаборатории на Просвещението - масонските ложи, основавани от европейските търговски агенти, запалили светлината на националната идентичост, нравственото и морално усъвършенстване на индивид, народ, нация в огромната Османска империя. За да бъде в крак с новите повели на времето, самият елит на султана се отправил към Западна Европа да сверява изостаналия си ориенталски часовник.
Най-будните умове на Сливенския санжак пък прескочили трудно преодолимите граници на няколко империи и с делата си написали онази история на Българското възраждане, която не може да бъде прочетена в съвременните учебници.
Въпреки че всеки е следвал собствения си път, тях ги обединява ролята им за просвещението на българския народ, за духовното му израстване и за осъзнаване на националната му идентичност. Благодарение на тези българи се създава организация, върху която ще стъпи плеядата национални революционери.
За да си обясним тази космополитна дейност, това безпрепятствено прекрачване на граници /не само политически/, е необходимо да намерим кода, който ги е обединявал.

от мунчо / дата: 18 мар 2012

възраждаре???

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Румен Василев е роден на 29.07.1961 г. в. гр. Търговище. Завършил е българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Преминал е през всички стъпала на журналистическата йерархия. Бил е отговорен секретар на всекидневниците "Подкрепа", "Новинар", "Стандарт", както и на седмичниците "Паралели", "Мисия", "Бизнес България", "Поглед" и др.

През 2005 г. излезе книгата му "Масонската ложа и братството на Левски" от издателство "Персей". През септември 2008 г. издателство "Зенит" издаде втората му книга "Свещеният триъгълник. Българската следа в историята на оперативното масонство". През октомври същата година "Зенит" пусна на книжния пазар и второто допълнено издание на "Масонската ложа и братството на Левски".

e-mail: [email protected]