Тънкости на приготвянето (Разкази с рецепти)

Автор: Деница Дилова
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 24

Издател Скалино
Брой страници 128
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 157 грама
Размери 19x13
ISBN 9789549272758
Баркод 9789549272758
Категории Разкази и новели. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Разказите в тази книга се занимават с деянието, предхождащо самото приготвяне на съответното ястие. Основната тънкост за мен е именно то - от неговия замисъл, до самото му изпълнение. Съществуват безчет специалисти, които могат детайлно да опишат гастрономическата част по много по-оригинален от мен начин, целта ми не беше такава. За мен изкуството на приготвянето започва много преди животното да се превърне в продукт, който се очаква да бъде обработен и гарниран.
Деница Дилова

от Петя Маринова / дата: 28 дек 2012

Деница,възхитена съм .Такава истинска книга не бях чела досега.Бравоо!!!!!

от Дарина Радулова / дата: 27 авг 2012

Наистина страхотно забавление. Не ми е било отдавна толкова приятно, докато съм чела книга. Разказите са много стилни, без да дразнят с претенция или други такива... Мисля, че наистина има хубава българска литература, която човек да прочете и да запомни.

от Вера / дата: 23 юни 2012


Книгата е свежа и остроумна, накара ме да се усмихна неведнъж.Придава една забавна и колоритна страна на тривиалните и иначе скучни моменти от ежедневието ни :)

от Е. Тодорова / дата: 21 юни 2012

Каква приятна изненада от Деница, знаех, че пише, но тази книга е нещо напълно неочаквано. Не знам дали повече се смях, или повече ме караше да мисля философски, някои от разказите уж неволно или на майтап те хвърлят доста надълбоко. То и това писане иска своята тънкост:) Впечатлена съм!!!

от Веселин Захариев, София / дата: 09 май 2012

Изключителна! Радвам се да видя нещо толкова истинско и грабващо от роден автор! Нямам търпение да науча повече за автора на книгата, определено провокира любопитството ми.

от Любомирова / дата: 08 май 2012

Книгата е чудесна. По един лек и непретенциозен начин авторката поставя сериозни въпроси. Подходът на авторката ми допада и за мен книгата беше глътка чист възух!

от Любомирова / дата: 08 май 2012

Книгата е чудесна. По един лек и непретенциозен начин авторката поставя сериозни въпроси. Подходът на авторката ми допада и за мен книгата беше глътка чист възух!

от Юлия Димитрова / дата: 07 май 2012

Поглъщащо четиво! Бях очарована от пръв поглед и напълно пристрастена до края.
За жалост докато я четях, в момент на слабост прекъснах диетата си. Така и не преодолях това, очаквам следващата порция :)

от Марта Радева / дата: 22 апр 2012

Няма да скрия, че още първият разказ от книгата на Деница Дилова, който прочетох – “Гълъб в супата” (аз не обичам да чета поред), предизвика у мен противоречиви чувства. Та аз съм вегетарианка (поради непоносимост към насилието, чрез което се "добива" месото, дори риба не хапвам). И в другите разкази някои моменти сериозно разбуниха душевния ми мир?. Но в същото време прочетох книгата на един дъх. Така както, когато за пръв път гледах “Мълчанието на агнетата”, изпитвах тих ужас, но не можех да се отделя от екрана. Защото и Деница Дилова, подобно на създателите на този незабравящ се филм, има ярка дарба на разказвач. Текстовете й са завладяващи, атмосферата особена и дори ужасиите (от моя гледна точка) са като черния пипер на ястието (щом сме на кулинарна вълна :). Рецептите, свързани с разказите, придават на текстовете своеобразна "натуралистична" завършеност. Привнасят, заедно със заглавието, горчива ирония: защото няма нищо нежно и “тънко” в жестокия начин, по който ние, хората, поддържаме живота си, отнемайки живота на други същества. Това по принцип. Но що се отнася до книгата, дори за мен (вегетарианката) натурализмът е уравновесен от озаряващото художествените събития живо чувство за хумор на авторката, от интелигентната й самоирония и от трансцендентното преосмисляне на отнемането на живот в разказ като “Сюрреализмът на охлюва”. Освен него мои фаворити са и “Непокътнатият шаран от Днепър”, “Субтропикът на Рака” и (особено) “Нежен лов”. Толкова любов и всеопрощение (и самоопрощение); толкова упоителна лекота и виртуозност в този разказ, с който се закрива художествената част на сборника!

от петър шамов / дата: 18 апр 2012

във всяко изкуство си има поп фолк, тази книга е поп фолк в литературата

от Елена Такева / дата: 17 апр 2012

Чете се - на един дъх. И е истина , че има за всеки история, в която ще открие себе си. Любимата ми е "Нежен лов" - финалната, която оставя онова чувство у теб да искаш още.
Историите са като хората - пъстри, различни, многолики - на някой любими, на други не и в това няма нищо лошо, защото историите са , за да се четат и да пренасят информацията нататък...Аз ще разкажа за "Тънкостите на приготвянето".
Поздравления за авторката, издателството, читателите и всички , които подкрепят новите начинания.

от Мони / дата: 16 апр 2012

Е, имах глупостта да си купя книгата. Просто е едно "нищо особено". Другият път ще се въздържа. Колкото до възторжените коментари - авторката може и да не си ги пише сама, но се е подписала издателката. Така че не се изненадвам - обикновен ПР. Но тези възторжени коментари им правят лоша услуга - следващият път няма да се хвана.

от Весела / дата: 07 апр 2012

"Когато в целия град има само един човек, с който можеш да обсъдиш Хенри Милър, ти никога няма да го разкараш от живота си."

С Деница Дилова можеш да направиш нещо повече - да се докоснеш до новата прекрасна българска проза! Поздравления!

от Мирослав Димитров / дата: 06 апр 2012

Любовта се мята като изцъклена риба на пода в семейната баня и смъртта й е само въпрос на сюжет. Краят е ясен.
Ето онова, което е важно за прозата на Деница Дилова. Направете си труда да надникнете под гладката и сякаш клиширана канава, отдолу има трупове.

от С.Савова / дата: 04 апр 2012

Обича да чета, обичам и да готвя. Естествено, не мога да правя двете едновременно. Има книги обаче, с които това е възможно. Тази е такава! Мога да чета и мислено да готвя. А мога и да готвя и мислено да си дочитам книгата. Браво!

от Цветелина / дата: 04 апр 2012

Много забавна книга ... Супер много ми допадна разказът "Нежен лов". Струва си!

от Христина / дата: 04 апр 2012

Сериозни теми, разказани с неподозирана лекота на възприятието. Нещо като куклен театър за възрастни. Историите не се четат, а просто попиват в сетивата ти.
Елегантна литература - иронична и непосредствена!

от Райна Кастолди / дата: 03 апр 2012

Харесва ми лекия начин, по който Деница ме води в световете си (ни) и това как разказва за минали истории със съвременен език. Хубавото му е, че във формата си е неутрален: никакви чуждици, никакви езикови превземки или модерно-рекламен стил, нито пък залитане в в диалектни патерички или клишета от миналото.

И когато ни води на лов за жабешки бутчета в разказа “Славен ден”, имам чувството, че я следвам по пътеката към язовира и вървя в индианска нишка след нейните герои, които замръкват след бурния си ден край огъня. Имам чувството, че чета някакъв съвременен Йовков, който не се намесва и не поучава, а просто разказва това, което иска да видим.

Чак в стая 408 на хотел “Космополитън” от “Нежен лов” си спомням, че бензиностанциите и мобилните телефони съществуват… както онова вечно женско терзание да бъдем нещо важно за някого, нещо хубаво и важно, както вярата и любовта.

(http://blog.scalino.eu/?p=479 ето какво пишем ние от издателството в блога на нашия сайт www.scalino.eu)

от анна / дата: 01 апр 2012

Ужасно елементарни и адски скучни разкази! Книгата се оказа голямо разочарование, единствено рецептите си струват! Всичко друго е банално и грозно!

от иво / дата: 01 апр 2012

Тези положителни коментари сигурно си ги е написала самата авторка. Супер елементарни разкази. Заглавието с това "тънкости" навежда на асоциация за нещо финно, за изящен изказ а то ...

от Огнян / дата: 01 апр 2012

Очарователни разкази, четат се леко, и когато спреш продължаваш със собствените си истории. Книга, която те кара да се замислиш си заслужава. Леко перо, чувство за хумор и нетрадиционно поднесени кулинарни рецепти - удоволствие за сетивата. Хареса ми! Поздравления! Ще чакам следващата книга!

от Мария Арнаудова / дата: 01 апр 2012

Харесва ми такава женска литература - иронична, дръзка, дори нагла. Очакваш нещо от сорта на "Повелителката на подправките", а се оказваш в "Къщата на духовете" :) Лично аз харесвам повече смешните и зловещите разкази, отколкото любовните, но пък има хора, на които точно любовните разкази са им станали любими в "Тънкости на приготвянето". Деница Дилова да сяда и да пише, защото си поръчваме по много от същото блюдо.

от Карамела / дата: 01 апр 2012

Книга, която се изпива на екс! И после - пак!
Написана тънко, но оставя дълбоки дебели следи! Поздравления за авторката!

от Светла Кьосева / дата: 01 апр 2012

Три в едно: блестящ къс разказ + забавление + рецепти! Идеална за четене в градския транспорт: разкази с дължина на една спирка :))) На поантата слизаш или започваш нов. И докато се прибереш вече имаш идея за вечерята.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Много се чудих как точно да започна това ревю, а  повярвайте не ми се случва често да си губя думите…  Затова след дълго мислене реших - надявам се да не е грешка - да започна с едно лично признание: АЗ НЕ ГОТВЯ. Не, не просто не готвя - аз не обичам да готвя! Но затова пък с необяснима страст обичам да чета книги и да гледам филми, в които се разказва за изкуството на кулинарната магия.


Ето защо когато ми предложиха да прочета книгата на Деница Дилова и после по мое усмотрение да напиша нещичко за нея - не се колебах дълго.


За авторката предварително бях научила само  това, че е журналист по професия. Сега, след като прочетох книгата и, мога да ви уверя, че тя е журналист, който не само знае как да си служи с думите, но и умее да ги подчинява с любов и финес на историите, които иска да разкаже.


Рецептата на успеха й? Интелигентност  и непретенциозност! Именно  това са двете неща,  с които ме спечелиха 10-те разказа от „Тънкости на приготвянето”. Истината е, че в последните години се нароиха толкова графомани, убедени в своята литературна недостижимост, че на фона на тях историите на Деница Дилова за „готвене, любов и още нещо…” изпъкват напълно заслужено със своята искреност, лекота на изказа, лежерна чувственост и поетичен реализъм...


Уверявам ви, тези малки кулинарни приказки ще се превърнат в изкушение не само за вкусовите ви рецептори, но и в истинска наслада за ума и душата ви!


От тях ще научите защо най-хубавата риба за Никулден е замразената, ще ви разходят из „Субтропикът на Рака”, ще ви споделят тайните любовните рецепти на леля Лидия , ще ви припомнят славните дни на детството и удоволствието да ловиш риба край реката, ще ви разкажат за лудориите, на които е способен дори Хегел в името на любовта и един гъши дроб, а накрая ще ви заведат на една бензиностанция, за да ви накарат  да се влюбите отново - в живота, в младостта, в самите себе си… такива, каквито сте или бихте могли да бъдете!


Не ми се беше случвало отдавна, но когато затворих и последната страница на тази малка книжка – казвам ви, почувствах едно огромно вътрешно удовлетворение… 


Защото се усетих по-сита, по-влюбена и по-добра!

Ваня Хинкова, Хеликон Русе

Увлекателен сборник с разкази, разглеждащ, не толкова вкусовите достойнства на храната, а процесите на нейното приготвяне. В много случаи, както се вижда от разказите, този процес е по- интересен и забавен.  Авторката е насочила вниманието на читателя към  причини, накарали героите да изберат конкретното ястие, начина, по който са се сдобили с продуктите за него и забавните ситуации, в които изпадат докато го приготвят. В повечето случаи самата консумация остава на заден план, а дори понякога храната остава непокътната.

Красен Пенев, Хеликон Шумен

“Тънкости на приготвянето “ е сборник с разкази, които удивляват в две посоки: от една страна - финото боравене с изкушенията на сетивата, от друга - стил, напомнящ рязане със сатър (буквално!).


Темите са  повече от кулинария, надхвърлят женската  ловкост при тазаи, модерна от Лаура Ескивел насам вълна, и се движат на границата на безстрастния репортаж и философската проза. Гримаси от руската съвременна проза и широкопръстия  балкански  фолклор, придават допълнителен аромат на това томче, което може да бъде погълнато (прочетено) преди обяд и след вечеря, с удоволствието от предстоящ  лежерен разговор за всичко написано вътре.  

Людмила Еленкова, Хеликон България