Изобретението на Хюго

Автор: Брайън Селзник
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 10

Издател Millenium
Преводач Светла Христова
Брой страници 544
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 770 грама
Размери 21x14
ISBN 9789545151750
Баркод 9789545151750
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Годината е 1931-ва, а мястото - железопътна гара в сърцето на Париж. Дванайсетгодишният сирак Хюго Кабре живее в скритите помещения на голяма гара, където далеч от всички работи като хронометрист. Миналото на момчето е белязано с болезнената смърт на неговия баща и когато в живота му ненадейно нахлуват ексцентрично, запалено по книгите, момиче и опърничав старец, който държи магазинче за игачки, най-съкровените тайни на Хюго са изложени на риск.
Загадъчна рисунка, безценен бележник, откраднат ключ и един автоматон с мистериозно послание стоят в основата на тази заплетена, нежна и завладяваща история.
Със своите 284 страници рисунки "Изобретението на Хюго" съчетава елементите на илюстрирана книга, комикс и филм. Брайън Селзник разчупва рамките на романа като жанр и създава изцяло нов литературен експеримент.

от Ваня Хинкова / дата: 25 авг 2016

Препоръчвам историята на Хюго и Изабел на всички малки и големи читатели, мечтатели, изобретатели. На всеки, който крие някаква тайна цел дълбоко в сърцето си и често се пита дали изобщо е възможно тя да бъде постигната. Искам да ви кажа от свое име и от името на Хюго: „Всичко е възможно, докато носиш вяра в себе си!“. Убедена съм в това и вие също ще се убедите, ако прочетете тази книга. Тя е пътеводител в света на мечтите, които се сбъдват само ако имаш смелостта никога да не се отказваш от тях. Препоръчвам я горещо и на всички онези, които все още не знаят, че никога не си прекалено голям, за да вярваш в чудеса!

"Понякога се качвам тук нощем, дори когато нямам работа по часовниците, просто за да погледам града. Обичам да си представям, че светът е една огромна машина. Машините, нали знаеш, нямат излишни части. Те имат точно толкова на брой и такива части, каквито са им нужни. Та затова си мисля, че ако целият свят е огромна машина, трябва да има някаква причина, за да съм тук. А това означава, че ти също си тук по някаква причина."

http://Линкът е изтрит от администратор.

от Йордан / дата: 27 дек 2012

Велико! Един от най-хубави коледни подаръци, които съм получавал. Особено пък за книга.

от Редовен читател за Лейля / дата: 22 май 2012

Забелязвам крайно грозната тенденция въпросната Лейля да пише позитивни коментари под книгите на едно единствено издателство, специализирано в определен тип издания, което ме кара да смятам, че работи за него и чрез мненията си опорочава форума на Хеликон. Ще я наблюдавам още известно време заедно с останалите имена, които използва и след това възнамерявам да информирам администраторите и потребителите на сайта по-конкретно. Не го правя, за да не дискредитирам издателството, което очевидно представлява. дано то само вземе мерки.

от Митко / дата: 20 май 2012

Не можах да я оставя до последната страница! Като филм на хартия!

от Моника / дата: 11 май 2012

Ей хора, я се стегнете! Уж четете и сте грамотни, а се държите като тъпаци! Лейля изразява лично мнение без да засегне никого. Какво сте я захапали като бесни псета? Човек, който не търпи чуждо мнение е жалък.

от Стефан / дата: 10 май 2012

На тази "лейля" всичко е всичко. По цял ден бръмчи из форумите и се оплаква което колко й било скучно. И понеже й е скучно, се чуди върху кое по-напред да сипе огън и жупел. Типичен случай на тежка неврастения!

от Калина / дата: 02 май 2012

Не съм гледала филма, но книгата е мнооого красива! Изключителна работа!

от Холи / дата: 11 апр 2012

Лейля е ку++а

от Лейля / дата: 11 апр 2012

Филмът беше много детски и много скучен.

от Ели / дата: 11 апр 2012

Невероятно изживяване!!!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Магията на изкуството се задейства чрез качественото представяне. Също както зад един филм стои рояк от невидими ръце, впрегнати в задкулисните приготовления, така и в тази книга единството между замисъл и проявление на текст/превод/графичен дизайн и цялостно оформление заслужено й отреждат мястото на една от най-награждаваните „детски” книги (казано в кавички, защото, както знаем, „детското” няма спирачки, още по-малко пък възрастови ограничения). Всеки може да се почувства съпричастен към перипетиите на главния герой, а „заместването“ на част от текста с графични рисунки създава неповторимо очарование – също както, когато знаеш нещо, без да можеш да го обясниш... Мисля си даже, че нашите предци неслучайно са наблягали толкова на „скалното рисуване“. Нека не ги подценяваме в езиково отношение, може би са били далеч по-напреднали отколкото предполагаме. Една „картина“ струва колкото хиляди думи, чрез нея директно попиваме емоциите, като чрез осмоза...
Така съпътстваме по-живо малкия Хюго и преминаваме заедно с него през различни опитности, главните сред които са за дълга, личната отговорност и съвестта. Когато си мислим, че добрата част от нас е принудена да се държи зле „поради обстоятелствата“, за да оцелее, винаги се намира някой, който да ни покаже, че не е така, за да отидем „отвъд“ дуалността – там, където се изобретява светът.


Светът на Хюго се преобръща заради една мечта-идея-мисия, заради едно „изобретение“, но изобретението е само повод, само външен израз на необходимостта от „смяна на парадигмата” (е, Хюго едва ли би казал така, но -ако погледне в „Структура на научните революции” от Т. Кун- ще му просветне, той е умно момче!) Всъщност въпросното изобретение е помощно средство също като метлата на Баба Яга; средството, чрез което героят най-сетне може да си повярва достатъчно, за да се координира и намерението. Явно това си остава едно от предимствата на подобни книги, като се започне от Дикенс и Астрид Линдгрен – че са своего рода наръчници по съзряване.

Диана Александрова, Хеликон Витоша

Въпреки внушителните си 544 страници, които може би биха въздействали обезсърчително на някои от по-младите читатели, много бързо става ясно, че именно това е начинът на автора да ни привлече към тази увлекателна история.


Графичните рисунки, заемащи едната част от страниците, напълно точно се вписват към другата част, а именно невероятни приключения и не малка доза мистерия.


Това не е просто детска книжка, тя е предназначена и за младите, и за тези, които винаги ще останат млади по сърце.

Майа Цветкова, Хеликон Витоша

Адмирации към целия дизайнерски екип, работил над тази оригинална и красива книга. „Изобретението на Хюго” е невероятно добре замислена колаборация  или  както казва самия автор „…това не е точно роман, не е и точно книга с картини, и не е съвсем роман с графики, не и филм, а е комбинация от всички тези неща.” 


Историята е свързана с момче на име Хюго Кабре, което остава пълен сирак след инцидент, случил се в музея с баща му. Чичо му решава да се грижи за него, но това е насилствен акт, а не акт на милосърдие.  За щастие, 12-годишният  Хюго е много надарено момче. Той обича да поправя механични играчки, грижи се като потомствен хоролог за часовниците на гарата, когато чичо му отсъства. Има силно влечение към илюзията и киното. Но водещото за Кабре е неговата мечта - да поправи стария автоматон, който навремето баща му лично е реставрирал. За целта са му нужни много и фини механизми, които ще си „набави” от магазина не на кой да е, а на великия Жорж Мелиес.


Да се добави още нещо по фабулата би било лоша услуга за сюжета. Насладата от книгата се състои в съзерцанието на невероятните разкази, изрисувани от …авторския молив. Резултатът е уникален, а краят повече от вдъхновяващ.

Веселина Желева, Хеликон Бургас

Тази история започва в Париж през далечната 1931 г. 
Тя е необикновена! Защото е измислица. Защото е и истина.
Професор Х. Алкофрисбас ни повежда на едно вълшебно пътешествие, което никак не е леко!
Ето!
Отгръщате първата, черна като най-тъмната нощ, страница!
Видяхте ли след това пълната Луна горе в небето над Париж? Изглежда като истинска!
Ако прелистите бързо първите изрисувани страници, ще ви се стори, че все едно сте изгледали филм, за да попаднете на текст, който продължава историята на Хюго Кабре, на Изабел, на Жорж Мелиес.
Рисунките са изключително изразителни, въздействащи и подробни, макар да са черно-бели. 
Хайде! Елате! Вижте и прочете!
Тук има тайни, безгранично въображение, неизчерпаемо любопитство, неизмерими дози вълшебство и едно великолепно изобретение!
Само ако знаете колко прекрасна е тази книга, тази история, тези герои и онова особено нещо, което струи от нея – нещо чудодейно ще да е, защото докато четях, усещах действието му върху себе си. Бях запленена!
Не! Няма да ви разкажа повече! Нека бъде тайна! Защото тайната е сърцето на всичко! Тя движи целия механизъм на съществуванието.
А знаете ли какво се случва когато любовта прегърне тайната? Магия!
Изобретението на Хюго“ е магична книга-филм, която съчетава рисунки и текст, за да ни разкаже нещо. Нещо много хубаво и важно.
Това е и книга-поклон към киното като изкуство! Това е книга-поклон към всички хора, чиито мечти и вдъхновение поддържат машината на живота в изправност и движат света напред.
Следва продължение...
А то е – прочетете тази книга и предайте нататък.
А след това гледайте филмовия шедьовър „Хюго“ на Мартин Скорсезе!

Любина Йорданова, Хеликон Русе