Християнско изкуство в националния археологически музей - София. Каталог

Автор: Иванка Гергова; Йордан Гатев; Иван Ванев
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател АИ Проф.Марин Дринов
Брой страници 580
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 2200 грама
Размери 22x29
ISBN 9789543224999
Баркод 9789543224999
Категории Енциклопедии. Каталози. Справочници, Енциклопедии и справочници, Книги

Преди повече от 60 години най-старата и значителна българска музейна институция - Софийският Народен узей, е трансформиран в Археологически музей към БАН, който наследява както неговата сграда, така и фондовете му. Новият музей има различен профил и задачи и постепенно прехвърля редица експонати на други музейни институции. Но все още в него се пазят, почти забравени, повечето никога не излизали от депо, около хиляда произведения на църковното изкуство, събирани от Народния музей по идея и с усилията на големите български учени А.Протич, Кр.Миятев, Б.Филов, Ас.Василев, Н.Мавродинов.
Обхванатият в каталога материал съдържа произведения, създавани за православната църква и за християнския дом. Включени са и стенописите, свалени от стените на две гробници от Софийския некропол.
Каталожният материал е организиран в раздели според спецификата му, като във всеки раздел е спазен, доколкото е възможно, хронологичен принцип. За всеки предмет са посочени всички данни, с които се разполага. Главен източник са старите инвентарни книги на Народния музей и по-късните описи, чиито данни са проверени. Големият брой на обхванатите в каталога произведения прави невъзможно репродуцирането на всяко от тях. За илюстриране са подбрани предимно непубликувани произведения в добро състояние и с висока художествена и научна стойност, които дават представа за цялото разнообразие на колекцията.

Ключови думи: 18 май - Ден на музеите

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]