Защото те обичам

Автор: Гийом Мюсо
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Изток-Запад
Преводач Паисий Христов
Брой страници 240
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 311 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191520022
Баркод 9786191520022
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Малката Лейла изчезва, докато е заедно с родителите си в един търговски център на Лос Анджелес. Отчаяни след дългото й търсене, те не могат да живеят повече заедно и се разделят. Пет години по-късно тя е намерена на същото място, където се е изгубила. Лейла е жива, но въпреки щастливите обстоятелства, не проронва нито дума. След радостта от намирането й започват да напират въпросите: къде е била през цялото това време? С кого? И най-вече: защо се е върнала? Ще възстановят ли тримата предишния си живот?... „Защото те обичам” е една омагьосваща любовна история, една дълбоко човечна книга, която потапя читателя в мистерията и загадъчността с развръзка, която трудно се забравя.

от Боряна / дата: 19 дек 2014

Някой да има бели страници с липсващ текст в книгата?

от към Чавдар / дата: 12 авг 2014

Чавдаре, Чавдаре, вземи прочети и граматиката на българския език. Няма да ти е излишно!

Мюсо пише, но не винаги качествено. Твърде отвлечени са темите му понякога.

от Чавдар Колев / дата: 27 яну 2014

Отново жанров шедйовър, излязал с клеймото на Изток Запад!

от Ники / дата: 27 яну 2014

Книгата е прекрасна, но малко в повече ми дойде скачането от сюжет в сюжет. Говори се за Никол и Марк, и на следващата страница нещо коренно различно. В един момент се губи връзката. Иначе Мюсо е невероятен!

от Джи / дата: 22 яну 2013

Прекрасна книга, която си заслужава да се прочете. Историята е поднесена по много интересен и завладяващ начин, което те държи в трепет и очакване до края.

от Aнри Букар / дата: 26 юни 2012

Изчетох я за два дена - страшен кеф :) Наистина от резюмето нещата звучат някак тривиално, но това е само в началото, книгата се развива много грабващо и на финала вече си OMG! Абе супер е, Мюсо пише страхотно.

от 1 / дата: 24 юни 2012

готина корица, но историята не ме хвана. и какви са тия въпросителни по средата на изреченията?!?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

„Защото те обичам“ - един неповторим коктейл от жанрове, сбор от много силни и различни образи, които няма да ви оставят безразлични и ще ви накарат да ги запомните.


 „...Защото невидимата материя, от която се изтъкават семейните връзки, е любовта, не кръвта...“


Точно любовта среща героите в книгата и пак тя ги кара да се доверят на напълно непознати и да разкрият болката, която носят в себе си.


Силната бащина любов кара Марк да се отрече от всичко, дори и от съпругата си и да предпочете несигурния  живот  на улицата. Пак любовта е причината малката Лейла да се завърне, за да помогне на баща си да се измъкне от блатото на човешката мизерия и нищета. Любовта събира Марк, Иви и Алисън в един самолет, пътуващ към новото начало в живота им. Любовта е тази, която им  помага да простят и да продължат напред, без да могат да забравят, но да приемат случващото се около тях.


Много болка, но и много любов има в книгата. Тя ни  дава знак  да спрем и  погледнем нашия живот и да помислим  до колко присъства любовта в него, тя ли  ни води и можем ли от любов да простим...

Дани Петкова, Хеликон Добрич

„Защото те обичам“ не е любовен роман, но е за любовта. За приятеслтвото, за бащината обич, за дълга на дъщерята, за прошката.


Като истински психолог Гийом Мюсо отново прокарва „тънка червена линия“ между ежедневието и вътрешния свят на своите герои. Една красива, силна книга. Поредната от обещаващия млад французин, който съперничи на признатия си сънародник Марк Леви с дълбоките си проникновения в човешката психика.

Елена Бойчинова, Хеликон Витоша

„Защото те обичам” отивам отвъд познатите си граници... прескачам правила и бдя над съня...
„Защото те обичам” мога да те видя в себе си и да поискам да започна отначало...
Ето така, в романтично-поетични линии, за броени часове израства пред нас сюжетът на романа - като вълшебно приказно стъбло - и задържа вниманието с преплетените си коренища и главозамайващи разклонения, за да ни събере пак всички заедно – в търсене на своето Небе (или Дете) – и да участваме в маратона, наречен “четене на един дъх” (а за по-напредналите: синхронно четене) .
Да, така се чете Мюсо – заинтригувано, разнежващо и питащо, не само заради неочакваните обрати (е, какви други да бъдат?), не само заради пътуването през времето и пространството (и преносно - чрез спомените, и буквално – в един терапевтичен сюрреалистечен полет). Но и заради болката, и заради пътищата, по които се отдалечаваме от - или приближаваме към нея. Сякаш именно този въпрос терзае героите в романа – как да спрат да се самонаказват, да спрат да избират “края”. В този нелек процес си проличава ненатрапчива подкрепа и топлота на автора, който проследява различните психични модели и реакции именно по отношение на страданието. В един момент човек избира да се опълчи срещу болката и така всъщност се затваря и става по-груб, недоверчив, преекспониращ ролята си на жертва и оправдава отстъплението от предишния си Аз с изменените обстоятелства. Това е изборът на самоунищожението, пътят надолу, към подземието или канавката. После обаче, ако не е твърде късно, съзира капана, който сам си е заложил и си прощава. Прекомерната чувствителност е скалпел с „две остриета“ – приемайки лице в лице илюзиите, всеки болен и обсебен е „опериран“ към промяна.

Диана Александрова, Хеликон Витоша

Всичко се лекува, но не и страха.


Болката остава, омразата разяжда, но спасение ли е отмъщението?


Можем ли да простим?


Готови ли сме да простим на себе си?


Колко срещи и раздели са ни нужни, за да се открием?


Кога опознаваме близкия човек?


Колко сбогувания можем да понесем?


Можем ли да избягаме и трябва ли да се крием?


„Защото те обичам“ ни повежда на пътешествие в човешката душа. Разкрива ни тъмните ъгълчета, за да ни заведе до широкото сърце.

Светлана Димова, Хеликон София - Витоша

„Защото те обичам“ е историята на трима души, които на пръв поглед нямат нищо общо помежду си, освен това че всеки от тях е загубил скъп човек и се опитва да превъзмогне тази загуба по свой си начин.


Марк – бащата, който не вярва, че дъщеря му е мъртва и отчаяно чака нейното завръщане...


Иви, която копнее да отмъсти за несправедливата смърт на майка си в една болница


и Алисън – момичето, което носи в себе си повече тайни и лъжи, отколкото може да понесе...


И все пак... накрая кълбото от съновидения и премълчани истини се разплита, за да може всеки от тях да разбере, че прошката е единственият начин не да забравиш, но да оцелееш и да продължиш напред...

Ваня Хинкова, Хеликон Русе

Роден през 1974 г., Гийом Мюсо се пристрастява към четенето от малък, а започва да пише още като ученик. След зловещ инцидент, който почти го погубва, Мюсо започва силно да се увлича по темата за ПБС – преживяванията, близки до смъртта. Това довежда до написването на издадения и у нас бестселър „И след това...”, който се превръща в първия голям хит на писателя и който през 2008 г. е екранизиран с участието на Джон Малкович и Еванджелин Лили. В стила на Мюсо присъстват три неизменни съставки, скъпи на читателските сърца: свръхестественото, изгарящата любовна страст, интригата, доближаваща се до тази на детективските романи. Необикновеният и сензационен успех на книгите му, продадени в над 12-милионен тираж и преведени на 35 езика, го превърна в най-четения френски автор за 2011 г.