Ослепително. Пълно издание

Автор: Мирча Картареску
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Фабер
Преводач Иван Станков
Брой страници 1080
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 1795 грама
Размери 17x25
ISBN 9789544007270
Баркод 9789544007270
Категории Съвременна световна проза, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Мирча Катареску е роден през 1956 г. в Букурещ. Преподава съвременна румънска литература в Университета в Букурещ. Държал е лекционни курсове в редица европейски университети. Живял е за по-дълго в Холандия, Австрия и Германия.
Книгите му с поезия, проза, есеистика и публицистика са преведени на всички европейски езици и се разпространяват отсам и отвъд океана. Носител е на много румънски и международни литературни награди.
Трилогията "Ослепително" е представителна за творчеството на Мирча Картареску. И стиховете, и разказите, и новелите му водят към тази книга. Тя скрито ги държи в себе си, цитира ги.
Книгата няколкократно нарича себе си "нечетима". И наистина често вкарва принудително в интелектуални игрови изпитания своя читател. От една страна той е силно респектиран от смазващта култура на текста, но от друга - възвисен от приятелската топлота на автора.
В книгата има много биология, физика, неврология, психиатрия, теология, семиотика и квантова механика. Но над всичко това с царствена щедрост доминира и литературата.
Рожба на румънската и на световната литература, Мирча Картареску изгражда свой свят, различим от пръв поглед сред всички останали като репрезентативен за европейската литература от началото на ХХI вект. Емблемата на този изключителен свят е тъкмо трилогията "Ослепително".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Пътуване в сънищата, в скритите бездни на вътрешния свят… Текст на моменти напомнящ Сартр, на моменти Камю, някъде Кафка или Робер Деснос. А понякога сякаш се разхождаш в картина на Салвадор Дали. За да се разбере текста, трябва не само добре да се познават литературните пространства изградили ХХ век, а и научните търсения на психологията и философията. И въпреки това текстът не остава в руслото на предъвкващ вече познатото ни, макар да се опира на един свят от митове и символи, той създава нещо свое, нещо ново и самобитно…

Невена Крумова, Хеликон Витоша