Сватба в небето

Автор: Мирча Елиаде

Коментари: 7

Издател Колибри
Преводач Лора Ненковска
Брой страници 192
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 219 грама
Размери 13x20
ISBN 9786191500444
Баркод 9786191500444
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Една нощ извън обичайния ход на битието събира Мавродин и Хаснаш в съкровените, целебни пространства на изповедта. Всеки от тях поглежда към миналото си, към своята неповторима среща с една жена. По думите на самия автор „Сватба в небето“ е „роман за любовта, но не като описаната в другите романи, а за чистата, съвършена любов, която става невъзможна, щом пожелаеш да я въплътиш в зачатие, в създаване на твое човешко продължение“...
Защо човек не съумява да проумее и задържи щастието си? Какво всъщност означава да обичаш? Романът на Мирча Елиаде вълнува, събужда трепети и размисли, защото всеки от нас носи в сърцето си яркия отпечатък на любовта – като спомен, като мечта, като единствен житейски смисъл.
Прозата на известния румънски писател, културолог и философ Мирча Елиаде (1907–1986) ни отвежда в света на дълбоко преживяното, разрушава ограниченията на материалния свят и реалността и ни предлага разтърсващ поглед към най-дълбоките човешки преживявания.

от Ваня Хинкова / дата: 19 юни 2018

„Преди да срещна и да обичам Илиана, би ми било невъзможно да си представя, че човек е способен да се слее толкова цялостно, че любовта може да изпълни човешкото същество до такава степен. Онова присъствие на любимата жена, от което толкова много се боях и което ми напомняше изгаряне с адски пламък, присъствието – което за всеки мъж е демонизъм, разложение, съсипия – този път усетих като преизпълване на цялото ми същество с ангелическа същност.

Отвъд страстта, отвъд нагона е напълно възможно съвършеното преоткриване в прегръдката, в която сякаш за първи път ти е дадено да обхавнеш друга частица от себе си, онази, която те „допълва", прави те цялостен и е вид откровение за друг световен порядък, богат на други, различни измерения..."

от Лили / дата: 26 апр 2014

В списъка за четене (след "Нощ в Лисабон" на Ремарк).

от Надя / дата: 20 апр 2014

Тази книга е истинско бижу. Верен ключ към дълбините на мъжката психика. И апотеоз на промяната, която любовта отключва. Препоръчвам с цялото си сърце!

от Владислав / дата: 04 яну 2014

Има ли още някой, който може да изкаже мнение за книгата?

от Мими / дата: 08 апр 2013

е това е книга за мен тогава...

от Четяща на свещи / дата: 08 апр 2013

Романът е много дълбок и разтърсващ, но е различен и не е за масовия вкус. Предизвиква много въпроси с неясен отговор.

от Мими / дата: 14 окт 2012

нещо.... коментарче....

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Разказ за истинската, всеобхватната  и жива любов. През погледа на главният герой - румънският писател Мавродин и неговата история, надникваме в най-съкровения момент за един човек. Тогава, когато виждаш някой  и знаеш, че го познаваш от милиони години. Познаваш и разбираш всеки един жест, дума, поглед, изражение, дори намерение и го обожаваш. Жената, света на Мавродин, ако трябва да я опишем най-точно, тя е бягаща и опитваща се да забрави. Толкова нежна и красива в загтващата се меланхолия и болка.


На страниците на тази книга ще намерите уединението на чистата любов, която всеки търси стремглаво и от която всеки има нужда. Същевременно ще видите обективният поглед върху чувствата породени от нея, като ревност и несигурност. Ще изникнат въпроси, като съществува ли вечно щастие и ако е така, как да го задържим?


Пренесени в магията на Букурещ, увлечени от лекотата на изказа и не на последно място чудесният превод, това четиво може да докосне и най-фините вибрации на човешката душа.

Александрина Нанчева, Хеликон Велико Търново

 “Сватба в небето” е книга за двама обикновени мъже , които срещат една необикновена жена.И като често става в истинския живот - оценяват това, което са имали едва когато то си е отишло безвъзвратно.


”Сватба в небето” е тъжна книга, но от онези тъжни книги, които те карат да се чувстваш прекрасно, докато ги четеш.

Кристина Бобева, Хеликон София - Славейков

Една тъмна нощ, двама мъже, две изповеди, две изгубени любови, две разбити сърца и... една сватба. Сватба горе – в небето.


Фантастичната проза на Мирча Елиаде е единствена по рода си - красив изказ, тайнственост, дълбочина на усещанията, безвъзвратност...


„Сватба в небето“ е роман за Възвишената любов – чиста, силна, изпепеляваща, трансформираща, въздигаща...


Любов, която рядко човек може да разбере напълно. Много често сърцето му се оказва твърде малко и дребнаво за нея. Така тя се превръща по-скоро в разрушителна, отколкото в съзидателна и животворна сила, каквато всъщност е.


Мавродин и Хаснаш са едни от малкото щастливци, които се сблъскат съдбоносно с тази любов. Те изживяват силата и прелестта й, но не успяват да я задържат във висините на душите си. Тяхната ревност и егоистичност превръщат сватбата на живота им в погребение на сърцата им.


Изгубвайки най-ценното, двамата осъзнават за какво наистина си струва да живееш и да гориш на този свят. И може би разбират, че да обичаш истински, трябва да се забравиш и да се отдадеш всецяло.


 


„С подобна любов се срещаш само веднъж в живота си. И както се изрази чудесно ти, тя донякъде принадлежи на сферата на чудесата, затова и вероятно се появава така неочаквано, с поредица от случайни и незначителни събития... И всъщност е напълно по силите ни да осъществим това чудо. Но го осъзнаваме твърде късно, да, винаги го осъзнаваме, когато е твърде късно...“

Любина Йорданова, Хеликон Русе

„…това усещане за абсолютна принадлежност…”, Мирча Елиаде


Открих за себе си Мирча Елиаде преди много години с едно на пръв поглед невзрачно издание на ИК „Христо Ботев” – „ В двора на Дионис”. Помня, че бях изумена от силата на тези пет фантастични новели. Това неповторимо усещане се завърна още с първата страница на „Сватба внебето”. Елиаде познава до съвършенство както мъжката, така и женската психика. Не мисля, че друг автор е способен на толкова деликатен и детайлен разрез на взаимоотношенията между двама влюбени. Това е книга за единствената, неповторимата, разяждащата, страстната, интелигентната, влудяващата, изсмукващата, напояващата, проникващата, зареждащата, ограбващата и … даваща любов.

Веселина Желева, Хеликон Бургас

В този пленителен роман Мирча Елиаде ни среща с двама мъже в един откровен разговор за любовта. Две изповеди, идващи от най-дълбоките и скрити кътчета на мъжката душа. Връщащи се назад в спомените за една жена, за една любов в която са познали истинското щастие и болката от загубата, белязала сърцата им завинаги. Две истории които очертават, пленяват и няма да ви оставят безразлични...

Йоана Георгиева, Хеликон София - Славейков

Мирча Елиаде Mircea Eliade. Румънски философ и антрополог на религията. Водеща фигура във феноменологията на науката. Изследванията му върху маргинализирани религиозни групи, напр. шаманите, водят до преоценка на религиозната практика и история.
Сред най-важните му книги са \"От първобитните хора до Дзен: тематичен справочник по история на религията\", \"Модели в сравнителната религия\".
Редактира 16-томната \"Енциклопедия на религията\" 1987.
Из \"Биографична енциклопедия\", Марк Мейсън, изд. Екслибрис

Информация за Мирча Елиаде можете да намерите също в:

www.westminster.edu/staff/brennie/eliade/mebio.htm

www.friesian.com/vocab.htm

www.kirjasto.sci.fi/eliade.htm

www.alexm.here.ru/mirrors/www.enteract.com/jwalz/Eliade/

www.cpcug.org/user/stefan/eliade.html

www.scriitori.liternet.ro/mirceaeliade.php

www.geocities.com/mircea_eliade/eliade.htm