Памятникъ на незабравимий българский поборникъ "Левский" въ гр. София

Автор: Александър Стефанов

Коментари: 0

Издател УИ-"Св.-Климент-Охридски"
Брой страници 160
Година на издаване 2011
Корици твърди
Език български
Тегло 869 грама
Размери 24x27
ISBN 9789540731995
Баркод 9789540731995
Категории История на България, История, Книги

Всяка нова книга, свързана с името и делото на Васил Левски, е събитие, което привлича вниманието не само на изследователите и на популяризаторите на родното минало, но и на възможно най-широката читателска аудитория у нас.
Паметникът на незабравимия български поборник Левски в гр. София" е точно такъв тип книга, защото тя не е обикновен разказ за историята на един паметник. Чрез включените в нея оригинални архивни документи можем да проследим зараждането и реализирането на идеята за увековечаване на народната признателност към дякона Васил Левски, както и да откроим спецификата на формиране и функциониране на общите за цялата ни нация места на паметта в следосвобожденска България.
Сред безспорните приноси в новата книга на Александър Стефанов трябва да се причисли и окончателното изясняване на въпроса кой е действителният автор на познатия на всички ни релеф на Апостола. Интерес представляват и документите, хвърлящи светлина върху опитите за преместване или за реконструкция на вече готовия паметник. Вероятно и спорът за тленните останки на Левски ще получи нов тласък, тъй като публикуваните свидетелства опровергават очакванията да се намерят каквито и да било следи в основите на монумента.

Ключови думи: Голямото четене

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]