Официален правописен речник

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 8

Издател Просвета
Брой страници 676
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 1195 грама
Размери 24x17
ISBN 9789540127019
Баркод 9789540127019
Категории Речници на българския език, Езикознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Със своите близо 90 000 речникови единици, Официалният правописен речник на българския език е най-пълният досега справочник от този тип. Речникът има нормативен характер - правилата, формулирани в увода, са задължителни за писменото общуване в публичната сфера. Това важи и за правописа на вкючените в словника думи и форми. Уводните части на речника съдържат правилата на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. С цел да се улесни тяхното усвояване и прилагане се избягва прекомерната употреба на термини. Словникът на речника регистрира активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от досега действалите официални правописни речници, издания на Института за български език. След внимателен подбор са включени много нови думи от последното десетилетие. Речникът е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа чрез системно кодифициране. Речникът е предназначен за всички, за които грамотността е задължително условие за успешно общуване и добра професионална реализация.

от Иван / дата: 25 май 2017

Най-големият проблем на този речник е лъжата за броя думи. Аз броих заглавните думи страница по страница и сумата е малко под 70 000. За правописния речник от 2002 г. пише, че има 70 00 заглавни думи (не съм ги броил обаче). Следователно в речника от 2012 г. има отпаднали думи за сметка на новите думи.

от Иван / дата: 10 май 2014

То този речник, след като го разгледаха добре хората, и без това никой не го използва. А и защо биха, за да внасят допълнителен хаос в езика ли? Айде нема нужда. Нека си им е за спомен на Мурдаров и мацките от института, дето се изживяват като законодатели, а едно изречение не могат да напишат вярно. 1983-та и 1995-а, и дотук, ако човек иска да пише грамотно.

от Тодоров / дата: 10 май 2014

БАН е Българска Академия на Науките или Българска Академия на НЕУКИТЕ. Създавайки толкова "интересни" правила доказвате, че в нашата мила родинКа, май трябва да останете само неграмотниЦите.
Какво ви провокира да се подигравате с Родния език на БЪЛГАРИТЕ?
Какво ви дава право да унижавате писмеността ни?

от Панов / дата: 17 окт 2013

Най-жалкото е, че критиците на този речник, вкл. и университетски преподаватели без да искат показаха своята некомпетентност и не се усетиха как се излагат. Поздравления за изданието

от До Мариета / дата: 16 юни 2013

Разбира се, че вашата "последователност" не е вярна. Изписването на редните числителни се определя от това дали последната буквата се съдържа в основната дума, за да не се повтаря в наставката, или не. Това подпомага и произнасянето на написаното. Сиреч, пише се:

1-ви (едно - няма в)
2-ри (две - няма р)
3-ти (три - няма т)
4-ти (четири - няма т)
5-и (пет - има т)
6-и (шест - има т)
7-и (седем - има м)
8-и (осем - има м)
9-и (девет - има т)
10-и (десет - има т)

Иначе речникът е една гмеж от глупости и недомислия.

от Жоли / дата: 17 апр 2013

Затова вече няколко месеца се чудя дали да си го купувам. Взех си притурката още по-миналата година и ползвам за справка речника от 2002 година. А става ли дума за специалисти от БАН, смятам, че изданието и съдържанието му трябва да е изпипано до най-малката подробност. Иначе е странно...

от Поли / дата: 24 сеп 2012

Моите очаквания не бяха толкова оптимистични. Очаквах единни изисквания във връзка с библиографските описания, но... уви! - отново голям батак и изобилие от очевидни грешки!

от Мариета / дата: 13 сеп 2012

Няма да коментирам дреболии от типа на правилото в новия речник да се произнася единствено "масло' " с ударение на последната гласна. Чаках отдавна този речник, защото имах желание да го спазвам. Надявах се да изясни ред висящи дилеми в бълг. правопис. В интервю за "Офнюз" проф. Мурдаров каза за стария речник: "Пише Хърватско, защото тогава редакторът наложи своето си виждане, а ние сме го регламентирали като Хърватия. Личният вкус понякога страшно влияе." Е, в новия речник изобщо липсва разделът с имената на държавите.В интервю за "24 часа" м.г. проф. Мурдаров каза: "...беше необходимо да се подготви сегашното издание, в което да бъдат отстранени някои пропуски. При посочените от вас примери авторите не са били последователни. Заради това посочените числителни трябва да се пишат 1-и, 2-и, 3-и, както и 4-и и 6-и." Е, отворете новия речник на с. 103 и вижте дали грешката е поправена. Разочарована съм, очаквах най-сетне нещо адекватно и последователно.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

 На книжния пазар вече е новият “Официален правописен речник на българския език”. Дело на уважаван авторски колектив от утвърдени учени – езиковеди от Института по български език при БАН, речникът е кодифицирал официалните граматични норми в българския език, както и промените, настъпили в езика, в резултат на различни причини и промени.


Много са предимствата на новия речник. Сред неговите несъмнени приноси са обширната студия върху основните правописни и пунктуационни правила в съвременния български език, както и богатият словник събрал лексикалния фонд на езика ни. Ценен справочник и помощник в работата на ученици, студенти, учени, речникът е желана и търсена от читателите книга за всеки български дом.

Мария Левкова, Хеликон София - Славейков