България в Балканския съюз срещу Османската империя 1911 - 1913

Автор: Георги Марков

Коментари: 0

Издател Захарий-Стоянов
Брой страници 568
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 229 грама
Размери 19x26.5
ISBN 9789540907253
Баркод 9789540907253
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

В предлаганата на вниманието на любознателния читател книга се разкриват водещото място на България в Балканския съюз и нейният решаващ принос за победата над Османската империя. Външнополитическата дейност е представена чрез проследяване отблизо отношенията със съюзниците, Румъния и Великите сили. Подобаващо внимание е отделвено на прякото и косвеното влияние на меродавния "Европейски концерт" /Тройното съглашение - Великобритания, Франция, Русия; Тройният съюз - Германия, Австро-Унгария, Италия/ върху развитието на конфликта в югоизточния кът на континента. Дипломатическите отношения с Високата порта са разгледани до скъсването им, но и след обявяването на войната не са пропуснати нито преговорите за примирие и мир, нито тайните мисии около тяхното уреждане. Сложните ходове са предадени без повърхностно опростителство, поради което не са спестени нужните обяснения. Стратегическият разбор на военните операции е направен в тясна връзка със състоянието на международните отношения. Преди всичко авторът се стреми да избегне еднопосочното търсене на истината за коалиционната война. Като започва от управляващите кръгове в България, той се обръща за сравнение с действията на другите балкански държави и преминава към балканската политика на "Европейския концерт".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Книгата ни връща сто години назад във времето, когато избухва Балканската война. Авторът акад. Георги Марков ни разкрива подготовката на Балканския съюз, устремът с който целия български народ се включва в тази война, бляскавите победи на бойното поле, не са спестени пропуските на българската дипломация , както и печалният за България край.


Приложени са множество архивни снимки които позволяват на читателя още по-живо да се докосне до тези славни страници от българската история.

Красен Пенев, Хеликон Шумен