Монашески притчи

Автор: Иво Андрич
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Дамян Яков
Преводач Ася Тихонова-Йованович
Брой страници 176
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 143 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545275241
Баркод 9789545275241
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Сборникът "Монашески притчи" е част от идеята на сръбската фондация "Иво Андрич" да осветли по нов начин творчеството на нобелиста, обединявайки неговите разкази по теми и мотиви. Андрич има особен интерес към францисканските монаси, населили Босна в края на XIII век, и още като млад автор се рови в летописите, хрониките, преписките на манастирите, дружи с монаси, слуша и записва техните разкази и анекдоти, от които по-късно ще се роди монашеският цикъл. "Сиромасите на Христа" обикалят боси неравните боси неравните босненски пътища в препасани с връв хабити от грубо сукно, водят изпълнен с лишения живот в своите изложени на беди и заплахи манастири. Между тях има ентусиасти и мечтатели, рационални и мъдри духовници, намръщени и лукави борци за вярата, особняци и хитреци.
Незабравим в този цикъл остава образът на фра Марко - монах простодушен, инатлия, бързорек и неук, но благороден, чувствителен, чист и великодушен, неспокоен мислител по свой си начин. И така, образ след образ и история след история разкриват свят интригуващ, необичаен, странен.

от Ели / дата: 03 апр 2016

Смешна, тъжна, мъдра.... Чудесна книга!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Със сборника непубликувани разкази „Монашески притчи”  на Иво Андрич изд. „Дамян Яков“ осветлява нова страница от творческата биография на Нобеловия лауреат, благодарение на талантливия превод на Ася Тихинова-Йованович.


„Сиромасите на Христа”, францисканските монаси, които от ХIII в. населяват Босна, са духовната опора и вдъхновението на големия творец за написването на тези незабравими истории, реещи се между светското и духовното и все търсещи голямата истина за смисъла на нашето земно човешко битие. Силата на вярата им и техния ентусиазъм, благородството и  простодушието им, чувствителността и мъдростта им ИЛИ лукавството в борбата за вярата, волята да се защитават и особнящината им, ни  помагат и ние да се приближим до собствения си свят – необичаен, странен, но и често интригуващ.


Така Иво Андрич чрез великодушието на бързорекия и неук фра Марко, орисан със силата на духа да превръща разказите си в притчи, а историите в тях – в мъдър урок за бъдещето, и с помощта на философията и духовната хармония на фра Петър, прави нашия свят не само по-разбираем за читателите, но и по-човечен за идващите след нас.


Четиво за привържениците на класиката!!!


Разкази за нашите човешки беди и неволи !!!


Творби, написани с душа !!!


Четенето им  е задължително !!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас