Великите трагедии

Автор: Уилям Шекспир

Коментари: 1

Издател Изток-Запад
Преводач Александър Шурбанов
Брой страници 568
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 817 грама
Размери 16x23
ISBN 9786191521227
Баркод 9786191521227
Категории Европейска класика, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Луксозният том "Великите трагедии" представя четирите трагедии на Шекспир: "Хамлет", "Отело", "Крал Лир" и "Макбет" в новия превод на Александъръ Шурбанов.

Ключови думи: класика, Вечната класика, 27 март - Ден на театъра

от rs4738824 / дата: 04 фев 2016

Защо оценката е толкова ниска???

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Определяният като най-значимия автор в англоезичната литература, един от най-видните драматурзи в световната история Уилям Шекспир е явление, което и до днес оказва сериозно влияние върху културологичните, а дори и върху глобалните исторически и творчески процеси. Оцелелите произведения на Шекспир са близо 40 пиеси и над 150 сонета, а четирите му велики трагедии – „Крал Лир“, „Отело“, „Макбет“ и „Хамлет“ – могат да бъдат четени в общо издание. „Великите трагедии“ обединява тези епохални ренесансови творби с изцяло нов превод, дело на видния български учен, писател, автор, преводач, доктор на филологическите науки и професор по английска литература – Александър Шурбанов.

От издателството

Уилям Шекспир (на английски: William Shakespeare) е знаменит английски драматург и поет, признат в западната култура като най-значимият писател в англоезичната литература.

Шекспир е от малкото драматурзи, които се отличават в писането, както на трагедии, така и на комедии. Някои от пиесите му съдържат песни, които са едни от най-изтънчените лирични поеми, писани на английски език. Шекспир е написал 38 пиеси, 154 сонети и множество поеми - 2 повествователни и няколко по-кратки. Способността му да улавя и предава най-дълбоките аспекти от човешката природа дават право на мнозина да го смятат за ненадминат талант, а Английският ренесанс често е наричан „шекспиров период“.

Пише произведенията си в периода 1588-1613 година, но точните дати и хронологичната последователност на пиесите не са изяснени в повечето случаи. Продуктивността му е изключителна, още повече като се вземе предвид, че е живял само 52 години. В допълнение, Шекспир е най-цитираният писател в англоезичната литература, смятан за "английския национален поет" и наричан още бардът на Ейвън или лебедът на Ейвън.

Преводи на Шекспир има на повечето живи езици и неговите пиеси се ираят неотменно навсякъде по света.