История на съвременна централна Азия

Автор: Пиер Шювен; Рюне Летол; Себастиен Пейруз
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател Рива
Преводач Георги Цанков
Брой страници 272
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 452 грама
Размери 16x23
ISBN 9789543203598
Баркод 9789543203598
Категории История на отделните държави и страни, Обща световна история. Справочници, История, Книги

Централна Азия е люлка на цивилизация, която пази легенди за древните Бухара и Самарканд с образците на ислямската архитектур, за персийския философ, лекар, поеет и музикант Абу Али Хосейн ибн Сина, за воините и мощта на Тамерлан, за храбростта на басмачите...
Днес петте бивши съветски републики - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан - са в същински политически, идеологически и икономически вихър. Авторитарни режими съэздават почва за избуяване на ислямизм, а газът, петролът и дрогата заменят "Пътя на коприната". Външни сили се стремят да се възползват от болезнения преход. Централна Азия кипи, но не избухва. какво вещае бъдещето за територията от Кашмир до Кавказ, поле н непрестанни политически трусове?
Тримата автори - Пиер Шювен, Рьоне летол и Себастиен Пейруз, са университетски преподаватели. те се позовават на историята, икономиката и геополитиката, за да осмислят процесите в тези слабо познати млади държави, за които рухването на Съветския съюз през 1991 породи огромни надежди, но и сериозни опасения за утрешния ден на един от най-"сеизмичните" региони на съвременния свят.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Централна Азия е един изключително интересен район от дълбока древност до наши дни. На тези земи са се преплитали различни интереси и влияния.  През него минава всеизвестният път на коприната. Настоящето изследване се спира на събитията, разиграли се в тази част на света през последните два века и по-специално на  хегемонията на бившия СССР - от Октомврийската революция до Перестройката.


Отделено е внимание на икономиката, демографията и религиозните вярвания в този район.


В книгата са поместени и множество карти, което позволява човек още по-ясно да си изгради собствена представа за тази точка от света.

Красен Пенев, Хеликон Шумен