Избрани съчинения Т.1: Скици из Рила, В дебрите на Рила, Вуцидей, Последните мацакурци

Автор: Асен Христофоров
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Кралица Маб
Брой страници 544
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 521 грама
Размери 13x20
ISBN 9789545331220
Баркод 9789545331220
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Асен Христофоров е значителен писател, с необикновена съдба, последователно подценяван от литературната критика. Голямата част от литератрите произведения на Асен Христофоров са затворени в едно сравнително тясно пространство, в което често се появяват едни и същи герои, някои събития се откриват в различни текстове, повествователят като че ли до голяма степен е постоянен.Това създава усещането за тематично единство, дори за затваряне в един специфичен малък свят. Но зад привидната простота на повествованията се крият интересни аналогии с чужди творби, нови в българския контекст идеи, белезите на голямата литература. Вероятно Христофоров е първият български писател, който съумява по специфичен начин дискретно да въведе репресиите, на които е бил подложен, в няколкото мемоарни текста, които успява да публикува приживе, във времето на реалния социализъм. Харистофоров има усет за неканоничното и неофициалното в историята и фолклорната образност. Цялото творчество на писателя носи в себе си известно вътрешно напрежение. С това той стои в началото на една нова линия в българската литература, разгърната малко по-късно от Ивайло Петров, донякъде от Радичков и продължена от автори от следващите поколения.

от Ружа Манолова / дата: 20 юни 2017

Попаднах на Мацакурци случайно. Впоследствие разбрах, че по - късно излиза като Вуцидей. Дори и да съм мяркала мимоходом името на автора, то не ми говореше нищо. Реших да зачета Мацакурци - името е любопитно. Сега се чудя доколко са случайни случайните неща. С интерес ще прочета всичко от този автор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]