Малките принцове

Автор: Конър Гренън

Коментари: 6

Издател Хермес
Брой страници 312
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 349 грама
Размери 14x21
ISBN 9789542611882
Баркод 9789542611882
Категории Биографични и автобиографични романи, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Красотата на тази книга отчасти се дължи на факта, че е написана по истински случай. Но не е само това. Човек не може да не се вдъхнови и развълнува от тази сага.
New York Journal of BooksЕДНО НЕОБИКНОВЕНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ

29-годишният Конър мечтае да направи околосветско пътешествие. Изоставя сигурната си работа и кандидатства като доброволец към Корпуса на мира. Така, почти по случайност, се озовава в Непал, където три месеца трябва да се грижи за децата от едно малко сиропиталище. Конър се надява, че това ще е само първата спирка от едно незабравимо околосветско пътешествие. Няма и най-малка представа, че това приключение ще промени живота му завинаги.
Когато пристига на местоназначението си, Конър попада в съвършено различен свят. Непал е една от най-бедните и труднодостъпни страни в света, разкъсвана от 10-годишна гражданска война. Маоистите (комунистическата партия) тероризират безнаказано населението, вземат децата за попълване на армията си или просто за да послужат като щитове срещу правителствените войски. Решени да защитят децата си, родителите разпродават имуществото си и плащат огромни суми, за да отведат децата им на безопасно място в Катманду, столицата на Непал. Обещават им, че там децата ще получат добро образование и грижи. За съжаление, реалността се оказва съвсем различна. Децата попадат в ръцете на трафиканти на хора, които или ги изоставят сами по улиците на Катманду, принуждавайки ги да просят, или ги продават като роби на по-заможните семейства. В Непал липсват комуникации, до отдалечените планински региони няма пътища, няма телефони, електричество или канализация. Веднъж отведени, децата губят връзка с родителите си и те никога повече не чуват нищо за тях. Такава е съдбата на хиляди деца в Непал.


Децата се отплащат пребогато за дарената им грижа и внимание.

ИСТОРИЯ С НЕОЧАКВАН КРАЙ

Изненадващо и за самия него, Конър се привързва към децата, за които се грижи в сиропиталището „Малките принцове“, основано и стопанисвано от малка френска благотворителна организация. Каква е изненадата му обаче, когато разбира, че децата всъщност не са сираци, и научава тяхната истинска история: те са изтръгнати от ръцете на трафикантите, за да намерят убежище в този приют. Никой не знае кои са родителите им, къде се намират и дали изобщо са живи. Когато времето му като доброволец изтича, Конър осъзнава, че престоят му в Непал не е бил просто една авантюра. Открива в себе си състрадание, любов и сила, които не е подозирал, че притежава. Загрижен за бъдещето на децата, Конър решава да предприеме пътуване до един от най-отдалечените и опасни райони на Непал, за да открие родителите и да ги извести за съдбата на децата им. Това не е нито лесна, нито безопасна задача. Именно в тази част от страната са базите на маоистите, враждебно настроени към всички американци. Конър не говори непалски, информацията за родителите на децата е крайно оскъдна, а трафикантите са опасни и влиятелни хора, които биха се постарали на всяка цена да осуетят начинанието му. Конър обаче не се отказва и въпреки всички трудности и пречки, мисията му е успешна. Успява да открие родителите и да им предостави информация за съдбата на отдавна изгубените им деца.С риск за живота си Конър Гренън се изкачва високо в планините на Непал да търси родителите на децата. Това се оказва мисия невъзможна: претърпява злополука, застига го лошо време, изгубва се, но не се отказва. И чудото става!


ДА НАПРАВИМ СВЕТА ПО-ДОБРО МЯСТО

Конър Гренън основава неправителствената организация „Следващото поколение на Непал“, чиято цел е да издирва родителите на изоставените деца в Непал и да възстановява разрушените връзки. В резултат от неуморните му усилия повече от 400 деца са изтръгнати от робството на трафикантите и са се свързали с родителите си.
Истинската история на Конър Гренън запознава западния читател с една екзотична страна, чиито традиции, култура и стандарт на живот се отличават коренно от западната цивилизация. Разказана непосредствено, с чувство за хумор и самоирония, историята на Конър е вдъхновяващ разказ за самоотверженост и добротворство с почти чудотворни резултати. Подобно на „Три чаши чай“, и тази книга показва как неуморните усилия на един-единствен човек могат да променят съдбата на мнозина. Написана на богат и образен език, книгата е любопитно и увлекателно четиво, което се чете на един дъх.

от Лиса / дата: 20 окт 2013

Много добра книга - от тези, които се струва да държиш в личната библиотека.

от читателка / дата: 29 сеп 2013

Имаше и по-скучни, имаше и по-интересни моменти. Като стил на написване по-добра и по-читаема от "Три чаши чай", но като измерения на делото, като приключения, като разтърсващи изживявания безспорно бледнее пред шедьовъра на Грег Мортенсън...

от Надя / дата: 20 мар 2013

Просто прекрасна книга! Насилвах се да я чета по-бавно, за да си удължа удоволствието от четенето! :)

от Калина / дата: 06 мар 2013

Просто прекрасна!

от Емилия / дата: 05 мар 2013

Човешка история, която се чете на един дъх.

от Петя / дата: 21 фев 2013

Страхотна книга, невероятно пътешествие :)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Едно от най-интересните документални заглавия на издателство „Хермес“, спечелило вниманието ми за пореден път след „Три чаши чай” и „Училища от камък” на Грег Мортенсън, е „Малките принцове” на Конър Гренън. Тази книга показва, че „Понякога животът е много по-невероятен и от най-фантастичната измислица”  и точно в това е неговата магия - толкова вълнуваща и завладяваща, че преобръща не само житейските ни планове, но променя светогледа ни, философията ни, а понякога и съдбата ни.


Такава е участта и на 29 годишния Конър Гренън, който мечтае за околосветско пътешествие и за негова нетрадиционна спирка избира Непал, накъдето потегля като доброволец към Корпуса на мира. Не си е и представял, че това приключение ще помени живота му завинаги.


КАК? – като се превръща в спасител на отвлечените от маоистките терористи деца, за да бъдат използвани за жив щит срещу правителствените войски и за попълване редовете на тяхната армия.


Сиропиталището „Малките принцове” става убежище и надежда за спасените дечица. То е създадено от френска благотворителна организация. Точно там Конър Гренън, грижейки се за палавниците, изненадващо се привързва към тях толкова силно, че открива у себе си неподозирана любов, състрадание и сила да се бори за по-доброто им бъдеще.


Разбира се, че вече не може да ги изостави и просто да си тръгне. Издирва родителите на над 400 деца, връща им рожбите и основава неправителствена организация „Следващото поколение на Непал”, за да продължи да възстановява насилствено нарушените връзки родители - деца.


Примерът му е заразен, а делото на този млад човек продължава да предизвиква възторг и възхищение у хората не само в Америка, но и в Европа, и в Азия, и................


къде ли още не !!!


Прочетете тази книга !!!


Конър Гренън ще Ви направи по-добри !!!


Историята му е изстрадан урок по добротворство !!!


Неговата самоотверженост прави чудо в Непал !!!


Доказва ни, че изконните ценности все още не са мит !!!


Любовта и идеализмът са неговото оръжие и вдъхновение !!!

Маргарита Янева, Хеликон Бургас