Еволюцията на Бог

Автор: Робърт Райт

Коментари: 6

Издател Изток-Запад
Преводач Жана Ценова
Брой страници 636
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 901 грама
Размери 15x22
ISBN 9786191521692
Баркод 9786191521692
Категории Научно-популярни издания, Природни и точни науки, Книги

Робърт Райт ни повежда на стремително пътешествие из историята и прави откритие с изключителна значимост за съвременния свят: в еволюцията на юдаизма, християнството и исляма има модел, а в техните свещени писания се разкрива „скрит код“. Със своя прочит на тези текстове в светлината на условията, при които са възникнали, Райт ни демонстрира какви са силите, които неведнъж са извеждали Авраамическите религии от войнствеността и нетолерантността до по-високо ниво на нравственост. Освен това ни показва как днес тези сили могат да подкрепят отново тяхната дълбока тенденция към хармония, а анализът му ни изправя пред възможността за помирение между наука и религия... Като си служи с призмите на археологията, теологията, историята и еволюционната психология, Райт нееднократно опровергава клишираните и често погрешни схващания за монотеистичните религии, доказвайки например, че:

• Противно на вярата, че Моисей е донесъл монотеизма в Средния Изток, древните израилтяни всъщност са били политеисти чак до тяхното вавилонско изгнание.
• Иисус в действителност не е казал Обичайте враговете си!, нито е възхвалил Добрия самарянин. Тези неточни цитати са били вмъкнати в Свещеното писание десетилетия след Разпятието.
• Мохамед никога не е бил войнствен религиозен фанатик, нито благ духовен лидер, а трезв политик прагматик, флиртуващ с политеизма в опит да създаде коалиция.

Райт демонстрира, че колкото и погрешни да са нашите традиционни представи за Бог, тяхната еволюция указва към една трансцендентна перспектива: че религиозното търсене е основателно и че съвременният научен светоглед оставя място за нещо, което би могло да бъде наречено божествено... Амбициозен и блестящ като изпълнение, сензационният научен бестселър Еволюцията на Бог ще промени завинаги нашето разбиране за Бог, за произхода му, както и за неговата и нашата посока на развитие.

от Ели / дата: 14 яну 2018

Скука, скука, скука. Разтягане на едни и същи концепции повече от поносимото, особено във втората част за заражданет на монотеизма в древен Израил. Тая книга трябваше да е наполовина на обема си. Райт пише доста скучно, макар да се опитва да разчупва на моменти. Абе не знам студентите му как не спят на лекциите му. Жалко, но я зарязвам - интересна идея, поднесена като върховна скука.

от Кирил Филипов / дата: 01 апр 2013

Смела книга, определено.

от Миролюбив агностик / дата: 13 мар 2013

Вече съм наполовина на книгата и определено съм впечатлен от съдържанието - по същия начин, по който съм втрещен от некомпетентния коментар на ОМГ. Писнало ми е от крайни религиозни позиции, а позицията на Робърт Райт е изключително обективна и умерена. Книгата му е с богата обща култура и прави чудесен анализ на монотеизма. Няма никакви провокации и скандали, има опит за помирение, за което заслужава поклон!

от ОМГ / дата: 13 мар 2013

Досадна и ненужна книга, пълна с шашмалогии...
Точно сега, когато имаме нужда от повече доброта и толерантност, не е никак удачно да се издават такива четива за агресивни атеисти и хора с комплекси на тема религия...

от Рийдър Дайджест / дата: 12 мар 2013

Този под мен май е много самотен. :D

от Илюзията Райт / дата: 12 мар 2013

По-смешна анотация не бях чела никъде!
Думичките "сензационен", "научен" и "бестселър" една до друга сами се опровергават взаимно.
Още ли не сте си намерили добър редактор?

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg