С възрожденски дух и модерен поглед (Сборник в чест на чл.-кор.проф. Милена Цанева)

Автор:
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 0

Издател АИ Проф.Марин Дринов
Брой страници 504
Година на издаване 2012
Корици твърди
Език български
Тегло 1006 грама
Размери 17x24
ISBN 9789543225590
Баркод 9789543225590
Категории История на литературата. Критика, Литературознание, Език и литература, Хуманитарни науки, Книги

Чл.-кор. проф. М. Цанева присъства повече от половин век в полето на българската наука и образование и заема съществено място не само като изследовател, а и като личност, биографично свързана с творци, които днес са част от литературния канон. Нейните текстове са етапни за развитието на нашата литературна наука, открояват се с новаторство, забележителна ерудиция и стил, научна прецизност и дълбока аналитичност, с възрожденски дух и модерно осмисляне на литературното ни наследство.
По повод осемдесетгодишнината й Институтът за литература при БАН и Катедрата по българска литература при СУ "Св. Климент Охридски" организираха двудневни академични четения на 24 и 25 юни 2010 г.
Юбилейният сборник в нейна чест има за цел да открои както творческия й портрет, така и да представи нови проучвания, свързани с проблемните полета, по които тя работи: Българското възраждане, Иван Вазов, тенденциите и търсенията в българската литература в края на XIX и началото на ХХ век, динамичните и многолики процеси в духовния ни живот от периода между двете световни войни, съвременната литература, литературната теория, история и критика.
Сборникът свидетелства за уважението, благодарността и обичта към проф. М.Цанева и провокира нови диалози за българския дух, историческата съдба и художественото ни наследство.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]