Музиката на горните сърца

Автор: Кристина Япова

Коментари: 0

Издател Институт-за-изкуствознание,-БАН
Брой страници 184
Година на издаване 2007
Корици меки
Език български
Тегло 229 грама
Размери 14x20
ISBN 9789548594042
Баркод 9789548594042
Категории Книги за музика, Изкуство, Книги

Кристина Япова е музиколог, старши научен сътрудник в Института за изкуствознание - БАН, доктор на изкуствознаниието. Изследванията й са в областта на историята и теорията на музиката.
Долу са сърцата, които се уподобяват на тоя век, а горе са онези сърца, които живеят на небето. Долу са сърцата, които знаят земните неща, а горе са сърцата, които непрестанно размишляват за небесните неща. /Хуго от Сен Виктор/
Книгата е изследване от една съвсем непопулярна област за широката общественост - музикологията, - при това насочена към най-скучната част от научните изследвания - методическата. Действително последната цел тук е да бъде предложена методика за изучаването на църковната музикаа, методика, подходяща за тази музика.
Какво е църковна музика, коя музика е църковна, по какво се отличава от музиката която остава като нецърковна, какви са отношенията й със светската музика, а с цялата музика?
Подобни въпроси пронизват цялата история на музиката, която периодично ги обобщава в един - въпроса за музиката, подходяща за изпълнение в църквата.
Разликата на църковната музика е модусна разлика, тя е разлика, зададена от църковния модус и като такава се откроява за нас тогава, когато в нашите собствени души пламва "огънят на благочестието", когато ние самите възходим по пътя на църковното си приобщаване, когато, извървявайки този път с музиката, самите ние станем подходящи за нея - тогава, когато издигнем "сърцата си горе".

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]