Шлеп в пустинята

Автор: Людмил Тодоров

Коментари: 5

Издател Жанет-45
Брой страници 154
Година на издаване 2012
Корици меки
Език български
Тегло 206 грама
Размери 14x21
ISBN 9789544919214
Баркод 9789544919214
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Хартиено издание

Наличност: НЕ
Доставка: не е в наличност

Цена: 12.00 лв.

Людмил Тодоров е сценарист и режисьор на филмите "Любовното лято на един льохман", "Приятелите на Емилия", "Емигранти", "Шивачки" и др.
Автор е на сборниците с разкази "Да изгубиш Мечо Пух", "Разкази" и на романите "Хроника на една любов" и "Хроника на едно пропадане".

от Йон Тихуана / дата: 26 дек 2013

Хубаво отпочна, но сетне заскърца и идеята не издържа тежестта на повествованието.

от читателка / дата: 25 дек 2013

Действително почна силно и обещаващо, за да разочарова към средата и отегчи към края. Една от многобройните книги, които някак дочиташ, но нито ти дава нещо, нито те замисля, забравяш я почти веднага и се питаш, с какво е заслужила да види бял свят. Всъщност вътрешният свят на разказвача беше интересен, досади ми нишката, разказваща за живота на дъщерята лесбийка..

от Да се знае! / дата: 08 юли 2013

Силна книга, не е графоманщина!

от Шимборска / дата: 27 май 2013

Слабо!

от Симеон Димитров / дата: 27 май 2013

Добро!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Спокойно повествование за учител в Русенската английска гимназия и житейските трусове, тласкащи живота му  в собствена посока. Спокойствието е в нарочно овладения стил – един кафкиански монолог с балкански привкус, преливащ от битовизми, но и пропукан с философски светкавици, заради които всъщност запомняме тази история. Книгата на Людмил Тодоров е екран, на който съзерцаваме типичният българин – малък човек с голям вътрешен свят, но неспособен да го изрази. И обстоятелствата  го понасят като шлеп по Дунава, битието независимо от съзнанието поема старата нашенска песен – да се примириш в името на своята устойчивост. Монологът на учителя дразни с пасивността си, и увлича пак заради нея. Вече познаваме такъв човек – той живее в отсрещния блок, пуши мълчаливо на балкона, взема ината си за стоицизъм, върши работа която мрази, развежда се тихомълком, приема грешките на детето си за свои, мъчи се да адаптира ценностите на едно поколение към ритъма на новото. И сякаш не успява в нищо, освен в усилието мъжки да се съхрани. Сладкото отмъщение – да сравним опита на собственото ни “нищо” с това на другия, е разковничето на читателския интерес към романа. Той е разигран по същия начин, какъвто помним от най-хубавите филми на Людмил Тодоров – (“Любовното лято на един льохман”, “Приятелите на Емилия”, “Шивачки”, “Емигранти”).


“Шлеп в пустинята” е завършен щрих  на сборника му излязъл неотдавна, наречен просто “Разкази” – (изкушават  за паралелен прочит с “Кратка история на самолета” от Захари. Карабашлиев).


Понякога и скептична усмивка е награда за автора, когато образите му се натрапват. Вижте ги добре, преди да махнете с ръка – нищо особено. Може една реплика да преобърне живота ви.

Людмила Еленкова, Хеликон София - България

Книга, която те завладява още с първите си страници. История-метафора за живота като шлеп, който в един момент минава покрай нас, без да знаем накъде отиваме всъщност... За да се окажем накрая изгубени в пустинята на разбитите си илюзии!


 


Абсолютно препоръчителна за четене!!!


 


"Нормалността е естествено състояние на човека. Каквото и да прави, той се стреми към нея.“

Ваня Хинкова, Хеликон Русе

Людмил Тодоров е роден на 12 януари 1955 г. в Горна Оряховица. Завършил английската езикова гимназия в Русе през 1974 и кинорежисура във ВИТИЗ „Кръстю Сарафов” през 1982 г. Сценарист и режисьор на игралните филми „Бягащи кучета”/1987/, „Любовното лято на един льохман”/1990/, „Приятелите на Емилия”/1996/, „Емигранти”/2001/, „Шивачки”/2006/, „Миграцията на паламуда”/2011/. Автор на сборника разкази „Да изгубиш Мечо Пух”, изд. Народна младеж, 1988, и на романите „Хроника на една любов”, изд. Петриков (1994), „Хроника на едно пропадане” (2001), „Разкази“, изд. Жанет 45 (2012), „Шлеп в пустинята“, изд. Жанет 45 (2013), „Разглобено лято“, изд. Жанет 45 (2014).