Записки по маншетите

Автор: Михаил Булгаков

Коментари: 3

Издател Фама
Преводач Лиляна Минкова
Брой страници 160
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 207 грама
Размери 14x21
ISBN 9789545974779
Баркод 9789545974779
Категории Повести и разкази. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Сблъсъкът на писателя с властта е тема, която преминава през цялото творчество на Михаил Булгаков, но за пръв път присъства по-отчетливо в ранната му автобиографична повест "Записки по маншетите" /1922/, която авторът така и не доживява да види отпечатана в родината си. С неподражаем хумор, неочаквани обрати и магически елементи Булгаков пресъздава очевидната нелепост, ирационалност и абсурди на болшевишката система.
Освен "Записки по маншетите" сборникът съдържа още девет разказа, писани в периода 1922-1926 година. Тези ранни творби на Булгаков вече очертават теми и сюжети, свидетелстващи за редкия му талант и доразвити по-късно в шедьовъра "Майстора и Маргарита".

Ключови думи: Есен с книга

от Бележки, Записки... / дата: 20 яну 2014

Русков е по-добър от Булгаков. И Господинов е по-добър от Булгаков. В същност Булгаков има само една хубава книга - "Майстора и Маргарита". Защо тогава да чета Булгаков?

от Мария / дата: 12 юни 2013

Булгаков е велик, но Милен Русков е много добър във Възвишение. Какво се заяждате?

от Турбинин / дата: 12 юни 2013

Булгаков е велик, каквото и да се пише по българските блогове. Той ни даде Майстора, той ни даде Бялата гвардия, той ни даде Яйцата и Дяволиадата... Руският гений е ненадминат, защото в страдание и само в страдание се зачеват шедьоврите, а не сред графоманска миленрускова сенилност, георгигосподинова немощ и петърделчевска бархетност!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Михаил Булгаков е роден на 3 май (15 май стар стил) 1891 година. Автобиография на Булгаков, 20 март 1937 г., Москва, Архив на писателя. С автобиографията са съобразени и останалите дати от статията. в Киев, Украйна. Родителите му са руснаци, като баща му, Афанасий Булгаков, е преподавател в Киевската духовна академия, а двамата му дядовци са православни свещеници. През 1909 година Булгаков завършва Първа киевска гимназия, където започва да проявява интерес към литературата. След гимназията започва да учи в медицинския факултет на Киевския университет. През 1913 година се жени за Татяна Лупа. След започването на Първата световна война се записва като доброволец в Червения кръст, а през 1916 година се дипломира.През 1920 г. живее във Владикавказ, където работи в подотдела за изкуство. Там пише за местния театър първите си пиеси.

Булгаков умира в Москва от нефросклероза на 10 март 1940 година