Приказки от селвата

Автор: Орасио Кирога
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 1

Издател Лабиринт
Преводач Захари Омайников
Брой страници 112
Година на издаване 2013
Корици твърди
Език български
Тегло 500 грама
Размери 20x26
ISBN 9786197055047
Баркод 9786197055047
Категории Приказки, Литература за деца и юноши, Книги

Уругваецът Орасио Кирога (1878-1937) е почти непознат в България, което е странно, ако си спомним колко много са страстните почитатели на латиноамериканската литература у нас. На американския континент Кирога не само е признат класик, включен в учебната програма в много страни, но е смятан и за един от родоначалниците на магическия реализъм и за учител на Борхес, когото със сигурност са чували всички.
Творческото му наследство е твърде разнолико и в него има и приказки за животни, които като художествено равнище и значение не отстъпват на приказките на Киплинг.
Те са самобитни и познавателни, наистина детски, увлекателни, поучителни и разбираеми, разширяват кръгозора, развиват въображението и насърчават децата да мислят – сякаш ги потапят в дълбока вода и ги пренасят на противоположния край на планетата: в селвата – усойните тропически гори на Южна Америка, изпълнени с необикновени цветове, звуци и миризми, с екзотични животни: капибари, мравояди, пирани, каймани, ягуари, огромни костенурки, толкова логични в разсъжденията си и толкова самоотвержени като поведение, че не можеш да не им съчувстваш.
Повествоватието, напевно и леко, на достъпен език, с разяснения и повторения, както е прието в безименните приказки на всички народи, дава много нови знания и полезни уроци, главният от които е за хората и за отношението им към природата с нейните тъмни, съдбовни сили, сумрачна фантастичност и крехко равновесие, което лесно може да бъде нарушено, ако тръгнем към нея с лоши помисли и намерения.
Благодарение на големия формат и едрия шрифт в книгата децата ще опознаят по-лесно селвата – този свят на ръба между приказното и действителността. А илюстрациите на признатия майстор на четката Пьотр Багин не само са изразителни, изтънчени и красиви, но и с приглушените си тонове засилват приказната атмосфера: цветовете не отблъскват и не стряскат, а привличат погледа и те карат да се взреш по-внимателно.

от Митко Сърдитко / дата: 29 авг 2013

За 112 страници творчески труд искате 19 лв . Мноого сте нагли! (не мислите ли?)

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Всяко българско дете знае приказките на Ангел Каралийчев. Те са част, както от учебната програма на училищата, така и от нашите традиции и светоусещане.
А как изглеждат приказките, които учат децата от другата страна на океана?
 И какъв магичен свят изграждат те?
Приказките на Орасио Кирога са част от презокеанската учебна програма и могат да бъдат отговор за любопитните задали си тези въпроси, но и не само това.
Ако сте свикнали с образите на Кума Лиса и Зайо Байо от нашите народни приказки, позволете си да се потопите в един друг свят където героите са фламинги, каймани, ягуари...
Четейки ги, донякъде оставят усещането за прилика с приказките на Киплинг и тази асоциация се оказва съвсем не  случайна, защото Орасио Кирога пише приказките си за двете си деца, с които живее в колиба сред тропическите гори. Създава истории и ги учи на онази връзка между човека и природата, от която днес в съвремения свят е останала само една тънка нишка, но без която сме изгубени.
Разберете какво се е случило на големия бал, който змиите организират или пък как сомът се сдобил с офицерски колан и много други вълшебни истории за животни.

Невена Крумова, Хеликон София - Шишман

Прекрасна книга, с която да заразите вашите деца с любов към природата и животните. Кирога за Южна Америка е съизмерим с Ангел Каралийчев у нас.


В приказките си той разкрива живота в джунглата, но и създава мост и вечни приятелства между хората и животните .


Книга, която ми напомня и на класическите Африкански приказки, които толкова много обичах.


Изданието на "Лабиринт" прави четенето по-лесно за вашите мънички читатели със съобразения за тях шрифт, а прекрасните илюстрации на Пьотр Багин ще запленят всекиго.

Елена Бойчинова, Хеликон София - Шишман