Капка кръв за вампира

Автор: Галина Златарева
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 155

Издател Издателство Архипелаг
Брой страници 464
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 460 грама
Размери 14x21
ISBN 9789544560119
Баркод 9789544560119
Категории Романи и повести. Български, Българска проза, Съвременна българска литература, Българска художествена литература, Художествена литература, Книги

Този роман на Галина Златарева ще промени доста ваши представи за минали събития. В него тя отваря един прозорец за директен поглед от днешния ни ден към случилото се в нашите земи преди повече от 600 години.
И отново категорично заявява: "Историческите събития, описани в романа, наистина са се случили."
Вземайки за повод археологическата находка, добила медийна популярност като "созополския вампир", тя по главоломен начин ни прехвърля в неговото време, но постоянно държи опънати и трептящи нишките между минало и съвременност.
В "Капка кръв за вампира" избликва неизчерпаемото й чувство за хумор, умението й с лекота да прегази "тежки" теми и по булгаковски да прелети през събитията, размахвайки крилете на реалността и абсурда.

от Лили Нотева / дата: 12 авг 2017

В Созопол съм и чета този невероятен роман! Прехвърлих му средата, а песента на трубадура от 317 страница е просто уникална!!!

от Галина Златарева / дата: 12 мар 2017

Скъпи приятели, най-неочаквано за мен бях поканена от общността на българите в Ню Йорк да ги посетя и да поговорим за моите исторически романи, главно за "Медальонът". Събитието на 30 март ще бъде и премиера на англоезичното издание на романа ми.

от Евгения Янева / дата: 31 дек 2016

Празници... Свободно време за книги. Смятах да си уплътня около седмица, а я глътнах за два дни! И познайте - свърших я, поразмислих и я почнах отначало! И при това второ четене започнах да забелязвам безброй неща, които при първото са ми се изплъзнали. Тази книга е едно многопластово богатство от образи и исторически верни събития! Невероятна! Горещо я препоръчвам!

от Василена / дата: 01 дек 2015

Уникална книга! Съвременно писане, без да дразни с някакви експериментални изцепки. Просто е в крак с динамиката на един съвременен млад читател. Отделно от това научаваш безброй неща, за които от време на време си си задавал въпроси, но е нямало къде да ги прочетеш толкова хем добре, хем ненатрапчиво представени. Беше просто удоволствие да прочета книгата, както и "Медальонът" преди това, и чакам с нетърпение следващата книга на Златарева.

от Димитрина Господинова / дата: 13 окт 2015

Потопих се в "Капка кръв за вампира" и не исках , не исках да свършва . Прекрасна книга е . Тези дни имам рожден ден и смятам да си подаря "Медальонът" . Цяло лято бях в Созопол и сега като четях "Капка кръв за вампира" имах чувството , че отново съм там , но си представях какво ли е било , как е изглеждал града по времето на "Оксан" , любим герой ми стана както и всички други от романа . Просто се потопих в книгата , не знам как да го опиша .. Ще я препоръчвам на всички които четат около мен !

от Свой пред Чужди / дата: 20 сеп 2015

Невероятен роман! Разказва за турското нашествие на балканите. За беззащитността на Европа. Толкова е актуален към сегашното ислямско нашествие, че чак стъписва! Прочетете го!

от Ася Павлова / дата: 05 сеп 2015

Изключителен роман – Капка кръв за вампира! Прочетох го на един дъх!

от Яна Радева / дата: 14 авг 2015

Отвориха ми се очите как са ни завладели турците. и не само нас. Благодаря на авторката за тази книга!!!

от Даниела / дата: 07 юли 2015

Добре, че ми я натика в ръцете моя приятелка! Защо я няма навсякъде тая книга??? Страхотна е!

от Асен Василев / дата: 07 май 2015

Заобикалях я тая книга заради вампира, а се оказа, че това просто е оня скелет от Созопол.И романът е исторически и просто е прекрасен! препоръчвам го, много отваряща очите книга!

от Младен Трезвомислев / дата: 25 яну 2015

Някак си не е добре така да се замеряме един-друг ние, читателите.
Ако някой напише лош отзив - бил враг на автора или друг некадърен писател.
Ако напише колко го харесва и как това е един прекрасен роман на съвременен автор - това веднага някой мнителен го обявява за банална самореклама.
Хора, пишете за книгите, а не за другите писания!
А този роман, без да е шедьовър, е наистина хубав.

от Бай Ставри от Созопол / дата: 24 яну 2015

Каква банална самореклама до самозабрава!

от Анонимен / дата: 24 яну 2015

Ако нямаше какавиди‚ нямаше да има пеперуди‚ и обратното. Обратното обаче е логическо non sequitur sine qua non. Е‚ как да не се намръщи човек‚ дори и да е наясно с латинския?

от Андрей Малчев / дата: 18 яну 2015

Невероятен роман! Отдавна не бях чел нещо толкова свежо!!! препоръчвам.

от Отчаян / дата: 20 дек 2014

Значи всички хубави книги са вече написани? Така ли? Ами че аз вече съм ги прочел! И сега какво да правя? щом като старците са незаменими? таман мислех и аз да пропиша...

от четец / дата: 19 дек 2014

Книгата е увлекателна. Който иска шедьовър, да чете Достоевски!

от Иван-Асен / дата: 22 ное 2014

Ето така се пише исторически роман!!!!!

от Вилнюс Ивелина / дата: 18 сеп 2014

Не знам каква е тази злоба и завист към хубавите български книги?
И какво е това възхваляване на посредствени БГ автори?
Златарева е сред най-добрите ни писателки, няма спор!
И книгата й е велика и пълна с послания за всеки!

от Акад Щумер / дата: 18 сеп 2014

С тази книга авторката се наложи като една от най-успешните и силни наши писателки! Наистина е сътворила шедьовър на словото!

от Антония / дата: 31 авг 2014

Номера 134 и 135 ме доведоха до едно важно прозрение - хора без чувство за хумор трябва да четат само еднопластови романи. За тях Пауло Куельо е напълно постижим. Той е бистра водичка. Всичко над тази ниска летва им е много съдържателно и гъсто, за което думата "боза" им идва първосигнално. Няма да им хваля романа. Само ще им обърна внимание върху очевадното - този уж вампирски роман всъщност е исторически. А сега все пак го прочетете и после споделяйте.

от Lestat de Lioncourt / дата: 30 авг 2014

Грандиозен кич ! А коментарите дори го надминават в геометрична прогресия !

от Дима Полянова / дата: 30 авг 2014

Още една заблудена Жена, решила да изтрепе шараните с каламбури за Вампир... Бързала е доста, да не я изпревари Друга - с тоя пошъл Созополски скелет: колко практично и досадно, като всеки ред от творбата й.... И каква пошла мания за самохвалстване ....във времена, в които като не знаеш какво да направиш с демоните си фройдистки, захващаш се с вампири......травиално лесно! Поредната боза с претенции за фин ликьор.


от Мишел Мирчева / дата: 02 авг 2014

Прекранса книга, госпожоце Заалатрова! Благодаря ви за прелеснтиуте мигове!!

от Галина Златарева / дата: 02 авг 2014

Коментарът е изтрит от администратор.

от / дата: 15 юли 2014

Златарева има златно перо!
Талантът си е талант!

от / дата: 06 юли 2014

Много български книги съм чела, но тази е най-хубавата. Харесва ми най-много.

от Вили Стойчева / дата: 20 юни 2014

Хем съм на море, хем вали... Е, така открих тази книга. Най-доброто четиво за лятото. препоръчвам я!!!

от Администратор / дата: 02 юни 2014

към Ваня:
Изданието е налично в Хеликон - можете да направите он-лайн поръчка чрез активен бутон Купи или да закупите в книжарници Хеликон. Очакваме Ви!

от Ваня / дата: 02 юни 2014

Много исках да си купя книгата, но кой знае защо не я откривам в книжарниците. Ето сега на пролетния базар ще си я намеря. пиша го, за да подсетя и други като мен.

от Стоянка Стоянова / дата: 06 май 2014

Тази книга наистина е празник за душата! Не исках да свършва!

от Стоянка Стоянова / дата: 06 май 2014

Тази книга наистина е празник за душата! Не исках да свършва!

от Радин Григоров / дата: 29 апр 2014

Прекрасна!

от Христо Илиев / дата: 29 апр 2014

Невеpоятна книга!!! Напълни ми душата!

от Книжна зора / дата: 11 апр 2014

Прекрасна българска книга!

от Антон / дата: 01 апр 2014

Принципно добре, Oz! Но коя е единствената истина? Има ли наистина такава? И защо някой смята, че я знае по-добре от друг?

от Oz / дата: 31 мар 2014

Книгата " Капка кръв за вампира" звучи актуално, имайки предвид изпусталелия ни патриотизъм. Наистина Златарева е избрала удобна тема, с която съвсем разбираемо прелива липсващото му количество. Дотук-добре. Но като историк искам да напомня, че историята ни-знайна и незнайна, е само една. Затова е твърде опасно и отговорно тя да се "твори".Можем да тълкуваме познатото, но не и да си приписваме силата на Твореца. Ето това вече е безотговорно, да не кажа греховно.

от Диана Лепоева / дата: 07 мар 2014

Здравейте г-жо Златарева,

В момента приключвам четенето на "Медальонът" и напълно спонтанно реших да напиша този отзив, адресирайки го към Вас, за да изразя искрената си благодарност за това, че сте създали тази книга!
Винаги съм била леко предубедена към български автори и много рядко (почти никога) при желание за четене не съм се обръщала към роден. Признавам го с вина, но мисля, че е важно да го споделя, за да мога да изразя по-точно какво влияние оказа върху мен Вашата книга.

Първо прочетох "Капка кръв за вампира". Невероятна книга! Грабнахте ме изцяло! Много скоро след това разбрах и за съществуването на "Медальонът" и нямаше никакво кол***ние, че той също трябва да попадне в библиотеката ми. След "Капка кръв за вампира" знаех какво да очаквам, но определено грешах... Надминахте всичко, което очаквах като емоция. За мен "Медальонът" се превърна в нещото, което ме накара да преосмисля изцяло части от нашата история, да променя възгледите си, да бъда горда (за пореден път), че съм се родила именно в България!

Идеята Ви да преплитате съвремие и история е изключително интересна за мен, но признавам, че историческата част на романа е тази, която ме грабна изцяло (както се случи и в "Капка кръв за вампира"). И не защото не съм знаела по-голямата част от фактите, а заради цялата емоционалност, с която ги поднасяте.
Имам малко дете и вече не мога да отделя за четене времето и спокойствието, които намирах преди. Чета книгата Ви в метрото и трамвая на път за работа и често (въпреки общественото място) съм с насълзени очи...

Скоро ще довърша "Медальонът" и мисля, че трудно бих се впечатлила от следващите книги, които ще чета (а правя това постоянно). Много високо вдигнахте летвата!

Благодаря Ви, че сте създали тези книги и се извинявам, че не познавам и останалите Ви творби. Българите имаме нужда от Вашите исторически романи!

Желая Ви много успехи и творческа вдъхновеност!

от Николова / дата: 23 фев 2014

Колкото повече чета млади и нови български автори толкова повече се убеждавам че романа на Златарева ще остане със златни букви в историята. Никой не му е конкуренция тука.

от Koko / дата: 19 фев 2014

Хей, Фокнър, по-полека с изказа! Какво е това" Завинаги" ? Та ти си приписа едва ли не божествена сила да размахаш показалеца си и да анулираш бъдещето на неродените дори надарени писатели.

от Данчо Костадинов / дата: 19 фев 2014

Един чудесен роман. Ако не сте се докосвали до магията на Галина Златарева, направете го!

от Фокнър / дата: 13 фев 2014

Една от най-хубавите БГ книги завинаги!
Апогей на таланта и апотеоз на художествената мисъл.

от Тенемар / дата: 03 фев 2014

Книгата на Златарева няма нужда от реклама, а някои хора се самозабравят в наглостта си.

от Безпристрастен / дата: 29 яну 2014

Най-известните блогове са няколко, но не пречи да имате самочувствие!
Само че предложението ви е откровено подканване за сделка - "Платете си и ще ви похвалим".
Прави чест на авторката, че явно не е плащала до сега, та затова не я удостоявате с благословията си. Но пък споделените мнения на читатели тук вършат повече от който и да е платен отзив.

от Инфо / дата: 29 яну 2014

Адресът на най-популярния книжен блог е всеизвестен. Пратете заявка за желание от ваша страна за ревю на книгата ви и ще обсъдим условията. Няма да ви излезе толкова скъпо.

от Бест Селър / дата: 27 яну 2014

Златарева е Антон Дончев, Емилиян Станев и Димитър Димов в едно. Всички предимства на прозата им без недостатъците - партийното службогонство на Дончев, елементарните сюжети на Станев и психопатологичните мании на Димов.

от Траяна Маразова / дата: 26 яну 2014

Ако книжните блогове не напишат ревю на книгата значи нищо не разбират от литература. Те губят.

от Бран Старк / дата: 22 яну 2014

Не бях чел по-добър български роман от много време... Поздравления на авторката!!! Написала е високо художествено произведение, с мощен философски заряд! Истинска класика.

от Potter / дата: 17 яну 2014

Прекрасна книга от прекрасна писателка.

от Книжен пазар / дата: 13 яну 2014

Факт е, че великолепният роман на Златарева не е отразен от т.нар. "книжни блогове".
Факт е, че нито Златарева, нито издателството е плащало на блогъри, за да бъде написано ревю на книгата.
Факт е, че в повечето блогове липсва обективност и заглавията се подбират тенденциозно и поръчково.

от Четящ блогове / дата: 12 яну 2014

Хей, Белчо!
Не си мечтай ами осъществи мечтата си!
Интернет е свободно пространство. Що не станеш блогър? Пък после сподели колко печелиш от хвалебствия. Любопитно е някак си.

от Белчо Ганчев / дата: 12 яну 2014

Мечтая си да съм известен блогър. В блога си ще хваля авторите, които ми плащат и ще плюя тези които са ми противни. Или пък изобщо няма да пиша за тях. Ще стана известен и ще се чувствам важен. Какво ли трябва да получа, за да похваля книга на Златарева?

от Милена Терликова / дата: 30 дек 2013

Златарева е най-добрият ни автор. Другите не са й конкуренция.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Васил Ангелов / дата: 30 дек 2013

Благодаря! Прекрасна Коледа с прекрасна книга! и тъжна и весела. И трагична и оптимистична. А най-важното - даде ми толкова много яснота за това как османците са завладели Балканите. Имах нужда от това.

от Форникс / дата: 12 дек 2013

Книга балсам! за Душата!

от Владислав / дата: 12 дек 2013

Купих си я на панаира с отстъпка, не че е скъпа, но човек като не е сигурен защо да се охарчва. още вечерта почнах да я чета и си дадох сметка че не е трябвало да чакам панаира. Книгата е страхотна! поздравления за авторката!

от Ади / дата: 08 ное 2013

Знам, че някоя книга ми е харесала наистина много, когато не искам да свършва. Е, с "Капка кръв за вампира" се получи точно така. Това е най-хубавата историческа книга, която съм чела в живота си и една от най-хубавите книги, които съм чела изобщо. Възхитена съм и ще си купя и другите произведения на авторката, дано са поне наполовина толкова добри. Много горещо препоръчвам на всички.

от Боин Ичургузлу / дата: 15 окт 2013

За мен лично Галина Златарева е номер едно, другите каквото искат да четат.

от Сен Грев / дата: 14 окт 2013

Може да е добра Галина Златарева, но не може да се сравнява с Лора Лазар. Снощи прочетох "Веселото гробище" и е в пъти по-добро от "Капка кръв за вампира".

от николов / дата: 14 окт 2013

Перфектно и по нестандартен начин запознаване с историята на 14 век в България. Би било интересно филмирането на тази книга, напомняща, че историята на това време прилича досущ на днешното и ние като народ я повтаряме, без да се поучим от нея.

от Д-ктор Линдзи / дата: 01 окт 2013

Страшна книга, страшна! Вятърът прелиства страниците и отвява бури,
образите изскачат от книгата и не те напущат... Велик роман, създаден с майсторлък от велик писател!

от Яна Войнова / дата: 30 сеп 2013

Наистина тази книга отваря очите. А този навероятен Лазар ще стане емблематичен за българската литература.
Поразяващото е, че можах да погледна към този отрязък от нашата история най-малко от три различни гледни точки.
А това тече е наистина литературно постижение!

от Ангелина Жекова / дата: 24 сеп 2013

"Капка кръв за вампира"!!! Прочетох го с огромно внимание!
Толкова неща си спомних и толкова много непознати за мен събития от историята ни научих! Благодаря за удоволствието!

от Мартин / дата: 17 сеп 2013

"Най-хубавите книги са винаги най-коментираните."

Глупости на търкалета...

от Ейкумене / дата: 17 сеп 2013

Най-хубавите книги са винаги най-коментираните.
Това е мерилото - а не колко поплювковци в интернета са им написали ревю.
Книгите на Златарева са чудесни, а разнопосочните мнения само доказват големия талант на писателката!

от Асен Велев / дата: 17 сеп 2013

Кол***ех се при толкова разнопосочни мнения дали да си купя.
Сега мога да кажа убедено - заслужаваше си!

от Галина Златарева / дата: 14 сеп 2013

Здравейте всички!
Не бях онлайн последните две седмици и сега с изненада изчетох натрупалите се през това време отзиви. Виждам, че участниците в дискусията се делят на два отбора – едни, които са прочели романа ми и го харесват и други, които ме упрекват публично, че аз си пиша хвалебствия. НЯМАМ какво да им кажа!!! НЕ МОГА ДА ДОКАЖА, ЧЕ НЯМАМ СЕСТРА!
Признателна съм на тези, които се изказват ласкаво за книгите ми, но бих ги помолила все пак да избягват суперлативи. Ще бъда признателна и с радост ще приема всяка аргументирана критика.
С уважение към всички, Галина Златарева.

от Вълчо Жечев / дата: 13 сеп 2013

Едни клиенти ме помолиха да им препоръчам хубава българска книга. Били чули хубави работи за Господинов, Терзийски и Русков. Може, викам им аз, но Галина Златарева е най-добрата. Всичко има в нейните книги, всичко!

от Георги Боянов / дата: 11 сеп 2013

Уникално добра!

от Книгоман / дата: 10 сеп 2013

Книгата ми се стори много интересна и четивна, с радост ще прочета и другите произведения на авторката!

от Симеон Велики / дата: 09 сеп 2013

Златарева ,опитай поне веднъж да не откликваш на мненията! При това с обиди. Разбирам, че оценките не са такива, каквито ти се иска да бъдат, но тези страници силно отблъскват, по-добре поискай да ги махнат.

от Граф Игнатиев / дата: 09 сеп 2013

Буламач за аналфабетите, а за ерудитите - балсам! Книгите на г-жа Златарева изискват обща култура и знания, за да бъдат разбрани и прочетени. И способност за мислене.

от Симеон Велики / дата: 09 сеп 2013

Какъв е този квази старобългарски! Отгоре на всичко се редува с претенциозни сцени, наситени с нескончаем и засукан вътрешен монолог. Що за миш-маш! Или по-точно казано, буламач.

от Към Илияна / дата: 09 сеп 2013

Ами то иначе всяка книга щеше да е или по 30 страници или цялата да е качена. Ама никой не го кара коньо нищо насила. Защо протестира толкова?

от Илияна към интелигентните читатели / дата: 09 сеп 2013

Едва тогава значи! С други думи: "Трай коньо за зелена трева!"

от Ние читателите / дата: 09 сеп 2013

Ние, по-интелигентните читатели, прочетохме цялата книга. Едва тогава се разбира всичко.

от Илияна / дата: 08 сеп 2013

Прочетох търпеливо тези страници- Мнението ми е, че Златарева притежава дар слово, но в желанието си да бъде оригинална го е хвърлила на вятъра. Естествено е който прочете това начало, да не се подлага на изтезание да чете цялата книга.

от до Аника / дата: 08 сеп 2013

Не ги вземайте на сериозно, тези хора са за съжаление. В България няма истинска критика, а само плюене и злоба. Защото всеки е неуспял, неразбран и неиздаван творец и е затаил страшна жлъч към всеки, който се е доказал като талантлив писател. Особено към имена от ранга на Галина Златарева, която без връзки, без протекции, без приятелски кръгове и други интриги е успяла да се наложи като първокласна по качеството си литература.

от Аника / дата: 08 сеп 2013

Може ли чистото недоверие да тежи колкото мнението на този който е прочел романа? Само защото ние българите лесно даваме воля на своята мнителност. Поне се аргументирайте ако не ви харесва защо не ви харесва.

от Блогосфера / дата: 07 сеп 2013

Много е добър този роман, истински шедьовър!

от Развеселен / дата: 06 сеп 2013

Добре го извъртя все пак! Прикри се макар и доста неумело зад сега пък уж предпочитана Лора Лазар.

от Лора от о-в Лезбос / дата: 06 сеп 2013

Аз обичам само Лора Лазар и Галина Златарева.
По-добри от двете няма!
Мечтая си да направят двойка... писателска естествено. Да напишат една страхотна книга заедно, като всяка запълни дупките на другата, демек недостатъците (доколкото ги има) и ни докара до оргазъм (душевен естествено)!

от към 073 / дата: 06 сеп 2013

Според мен писателката Златарева тук пише под разни псевдоними и един от тях е Драйфус. Щом някой даде негативно мнение, тя веднага контрира. Наблюдавайте сега какво ще стане! Как ще ме "затапи" , въпреки че така ще докаже, че съм отгатнал.

от Xp. / дата: 05 сеп 2013

Докато Протей и бай Златан го играят джентълмени и се надпреварват с"Бъди здрав",Драйфус направо се издраифа върху имена на автори, които форума тук не засяга-Лора Лазар, Л
юдмила Филипова. Ами като ще хвалиш Златарева, какво си тръгнал да черниш другите? Мислиш си, че така ще изпъкне повече ли? Като муха в кисело мляко?

от до Протей от бай му Златан / дата: 05 сеп 2013

Сам не знаеш колко си прав! Не съм казал лоша дума за книгата, нито за авторката. Ама, ха като си толкова българин и като пишеш суперлативи, вземи, че забелязвай и другите които пишат исторически романи. Бъди здрав.

от Ричард Драйфус / дата: 05 сеп 2013

Златарева е много добра в темата, която си е избрала. Знае за какво пише, защо пише и как да го напише. Това я отличава от бездарни подражателки като Лора Лазар, Людмила Филипова и други медийни авторки.

от до бай Златан / дата: 04 сеп 2013

Наистина не ни трябва дявол на нашия казан в ада. Достатъчен ни е някой като бай Златан да ни дърпа надолу, даже нещо да е много хубаво или донякъде хубаво. Сами си се топим. А всички други не млъкват да се хвалят пред света. Ама нека да е жив и здрав, ако това го прави и щастлив.

от Бай Златан / дата: 04 сеп 2013

Протейчо, уви Златарева не е създала нито непостижимо, нито надскочило, а и не е първата която опитва в тази тематика. Просто си чел твърде малко книги.

от Протей Хинков / дата: 04 сеп 2013

С тази книга Златарева за пореден път надскочи балканския провинциализъм и създаде нещо непостижимо за родните драскачи, издавани от две-три кухи издателства.

от Към 065 / дата: 02 сеп 2013

Броите ли за блог Факел бг?
Щото първо там прочетох, щото чета, пък който иска всичко сдъвкано, мърмори.

от Администратор / дата: 02 сеп 2013

Преценка на издателството е дали да предложи откъс от книгата за секцията Прелисти, който Хеликон да предостави на читателите си. В случаите, когато ни е предоставен такъв откъс, с удоволствие го публикуваме за нашите читатели.

от Кралски чертог / дата: 02 сеп 2013

Нека читателя си прави изводите. Щом една книга не е отразена в читателските блогове, едва ли си заслужава. Поради простата причина, че книжните блогъри не взимат пари за ревютата си и поради тази причина са най-обективни. Всички други пишат за пари.

от Недоумяващ / дата: 01 сеп 2013

Продължавам да неодумявам. Защо издателствата и авторите смятат, че като наблъскат десетки и стотици коментари под книга, неотразена в читателски блогове, ще привлекат внимание? Несериозно е. И наистина никой не се връзва.

от Читател / дата: 01 сеп 2013

Ако авторката е млада и хубава и аз ще й благодаря за вълшебните мигове с други - още по-вълшебни

от Пловдив / дата: 01 сеп 2013

Има списание "Страница". С аргументирана критика и мнения на професионалисти.

от Четящ / дата: 01 сеп 2013

Добре би било.
Може да опитам.

от Безпристрастен / дата: 01 сеп 2013

Не съм Администраторът. Но много ми се иска да се обърна към всички. Чета мненията за тази и други книги. За някои са по няколко, за други са по няколкостотин. Но не помагат на Търсещия да прецени бива ли я книгата или не. Или е мого охулена, или обратното. В почти всички случаи обаче без никакви аргументи. Ако преобладават критичните мнения, почитателита ги обявяват за зложелателни. Ако преобладават хвалебствените, съм прочитал, че авторът и роднините му здраво го разхвалват, за да му вдигнат продажбите. Но нито едните, нито другите представят конкретни аргументи.
И това ме кара да се обърна към всички ви (не само коментиращите този роман, а и други) не ви ли се иска да има един сайт или вестник с реална и обоснована критика, а не платена – за литература, кино, театър и др.? Да отсява зърното от плявата и да служи за ориентир на интересуващите се? Защото отдавна „такова животно няма”! ТОВА Е ВЪПРОСЪТ! Можем да започнем сами, като пишем по-аргументирани оценки. Или пък не можем, защото не всеки читател е анализатор. Той или харесва, или не харесва и толкоз. Но май на всички ни трябва някакво такова МЯСТО.
Та така... какво мислите?

от Книгоид / дата: 01 сеп 2013

Книгата е великолепна, а авторката й е истинска писателка, достойна за най-добрите издателства на Европа и САЩ

от Xa / дата: 31 авг 2013

057, задръж малко, де. Умряла ти е циганката ли? Така отблъскваш евентуалните читатели, вместо да ги юрнеш презглава към книжарницата.

от Валери / дата: 31 авг 2013

Благодаря на авторката за вълшебните мигове, които ми поради с тази невероятно талантлива, направо гениална книга!!! С нищо не мога да сравня усещането, докато я четях . Вълнувах се, плачех и се смеех. Господи, как е възможен такъв талант! Дар от Бога1

от Слободан / дата: 31 авг 2013

Уникален роман, написан от уникален разказвач.

от Капка С. / дата: 31 авг 2013

Обичам книги за вампири, ще си взема и тази!

от Рефер / дата: 31 авг 2013

Видях за какво спорите и отсичам Тънък или дебел тук намекът е неуместен. Жената просто иска да се ориентира- Дайте й тази възможност, ако сте толкова уверени, че след като прочете нещичко от романа, ще го купи.

от Четящ към Люба / дата: 31 авг 2013

Смятах, че някои кавички се разбират и без да са написани. Та "тънкият" е всъщност в кавички.

от Люба към уж четящия / дата: 31 авг 2013

Как е възможно такова неразбиране! Ега ти "тънкия" намек! Искам преди да отделя от жалката си заплата пари за книга, да се ориентирам поне чрез десетина страници какво представлява, а не да я купя слепешката само заради хвалебствията на самия автор за нея. То бива бива простотия, ама чак толкоз!

от Четящ / дата: 31 авг 2013

ЦИТАТИ, МИСЛИ И ФРАЗИ на Оскар Уайлд (1854 - 1900 г.)

... В добрите стари времена книгите са се пишели от писателите, а ги четели всички; сега книги пишат всички, но никой не чете
Тънкият ми намек е: прочетете пък тогава пишете

от Към Люба / дата: 31 авг 2013

Не "да си купи", а "да не си купи". Нали те именно затова не пускат откъс!

от Люба / дата: 31 авг 2013

Полемиката се разгаря по простата причина, че в "най-нови коментари" този роман стои дежурно на първо място. Прочетох всички мнения и си мисля, че не със суперлативи ще накарате човек да си купи романа, а с откъс от него във формат "прелисти". Освен това тази анотация също е прекалено хвалебствена. Да не стане като "за прехвалени ягоди с голяма кошница не ходи!"

от от № 46 до ясно кого / дата: 31 авг 2013

Ами просто любопитно ми беше и не ме накарахте дълго да чакам. Става вече досадно! Чао и успех в начинанието!

от Хей уж неутралните / дата: 31 авг 2013

Много бързо реагирате озадачени и неозедечени? чак се запитва нормалния потребител на сайта кои сте пък вие?

от До Неозадачения / дата: 31 авг 2013

И още нещо бих пък аз добавил. Издава ги и факта, че така злостно оплюват други автори.

от Вече Неозадачен / дата: 31 авг 2013

Издава ви факта, че тутакси отговаряте на отрицателните мнения. Явно денонощно бдите и не откъсвате поглед от коментарите. Жал ми е за вас.

от до Озадачения / дата: 31 авг 2013

Ами прочети и си напиши нероднинското мнение, каквото и да е то. Аз тъкмо почвам книгата някъде съм към 70 стр и като я свърща ще си кажа мнението, а не така да хвърлям риторични въпроси в пространството

от Озадачен / дата: 30 авг 2013

Има нещо много съмнително в това изобилие от възторжени отзиви. Дали пък не ги пишат близки и роднини на Златарева? Слава Богу, че все пак и някои други са си направили труда, та човек да се ориентира.

от Таня Донева / дата: 30 авг 2013

Няма такова нещо - вампири-таласъми!
А времето е било такова, хората тогава са вярвали в тези неща. Времето е най-интересното в този роман.

от Илиян / дата: 30 авг 2013

Много похвали виждам и дори суперлативи, но самото заглавие отблъсква. Стига с тия вампири-таласъми танцуват по налъми!

от Питащ / дата: 30 авг 2013

Добре де, ама честно, наистина ли този роман е толкова добър?

от Светла / дата: 26 авг 2013

Най-добрият български роман, писан някога.

от Франц Стругацки / дата: 24 авг 2013

Радостно е, че имаме авторка като Златарева, която пише с талант, с мъдрост, с любов и ни прави по-добри с всяка своя книга. Книгите на Господинов озлобяват, тези на Русков отвращават, и само Златарева е съхранила човешката топлинка, за да сгрее загрубелите ни сърца.

от Соня / дата: 24 авг 2013

А пък наред с другите достойнства ми се ще да отбележа една прекрасна дреболийка - песента на трубадура. Очарователна!!!

от Познавачка / дата: 20 авг 2013

Няма по-добра българска книга за последните 5-6 години... или поне аз не съм чела такава.

от николай / дата: 20 авг 2013

Купих си го в Созопол. На самото място да си го прочетеш особено през отпуската си е най-сладко! Пожелавам го на всеки.
Николай

от Мисия Лондон / дата: 14 авг 2013

Галина Златарева - запомнете това име! Мислех, че Медальонът е недостижима книга за българските автори, но се оказа, че новата й книга е още по-добра от предишната!

от Коко / дата: 14 авг 2013

Обаче опитай да съкратиш поне една страница! Няма пълнеж ей така за трупане на обем. Това прави стойността на една книга, а цената на корицата казва, че не е целта да се трупа печалба. Това последното го пиша за втория коментиращ Хронис. Кесия грошове наистина, а не милиони като господин Браун, който се прави вече по калъп романите. Сега си почиства калъпчето от отливането на Ад-чето и като си повъздъхне, ще сътвори някое Рай-че за него и ад-че за четене. А с романите на Златарева не е така.

от така е! / дата: 13 авг 2013

и освен това е много евтина книжка - 464 стр струват само 12 лв!

от Nuri / дата: 11 авг 2013

Хубавата книга си е хубава, радостно е, че все повече хора влизат в книжарниците и питат за този уникален роман!

от Питай Питанка / дата: 10 авг 2013

Филипова е много по-добра, успехът й е видим на всички равнища. Като е толкова добра Златарева, на колко езика е преведена?

от До коментар 28 / дата: 09 авг 2013

Ха ха! И точно от Филипова ли да се учи? По принцип не оставям недочетена книга, колкото и да е тегава, но с Филипова не успях да спазя този си принцип. Капка кръв за вампира ми хареса, макар и не повече от Медальонът. Динамична е, задържа интереса.

от Препоръка / дата: 09 авг 2013

Златарева да попрочете малко своите съвременнички Лора Лазар и Людмила Филипова, защото има дарба, но още много работи и убягват и не умее да задържи вниманието на читателя.

от Руси Христосков / дата: 07 авг 2013

Възхитителна книга, просто НЕВЕРОЯТНА! Честно ви казвам, такава жива проза не съм чел от години, ще ме прощават знайните и незнайните наши и чужди автори, които съм минал за този период – това е несравнимо по-добро! Ето така се пише ИСТИНСКИ!

от Янко Петров / дата: 06 авг 2013

От този роман става страхотен тв сериал! Само да попадне в ръцете на способен режисьор!

от Русчук / дата: 03 авг 2013

Най-доброто от наш автор, което бих сложил до Умберто Еко (само че романът на Златарева е по-дълбок и многопластов) и Дан Браун (като книгата на Златарева е много по-четивна и интересна).

от Моника Костадинова / дата: 02 авг 2013

Внучката на Гриша Филипов на малкия пръст на Златарева не може да стъпи. Златарева е писателка, а не графоман. Няма излишни пари, които да пръска по телевизиите, където да се хили глупаво пред камерата и да плещи глупости на търкала. И най-важното - Златарева умее не само да пише, но и да мисли, което е наслада за интелигентния читател.

от Аника / дата: 02 авг 2013

Да се сравняват филипиките на Филипова с този стегнат, интересен, логичен и диалогичен роман е меко казано лош вкус. Дали прочетохте романа, господин Котьо или само анотацията ви подразни? Този нестандартен подход към уж позната ни тема заслужава повече уважение.

от Котьо / дата: 01 авг 2013

Ликуй, народе, ето я и новата Людмила Филипова. Отвратително.

от Ст. Бонев / дата: 30 юли 2013

На приятелите си казах. Тук се обръщам към тези които не познавам. Тази книга не трябва да се пропуска! Просто съжалявам, че няма повече такива автори, не български, а въобще! трудно е и в световния поток от заглавия да се намерят свестни автори.

от до Кераца / дата: 25 юли 2013

До "Кераца" по-долу! Напротив, проф. Пламен Павлов е прав, цялата реконструкция на турското нашествие е новаторска, базирана на най-нови научни трудове у нас и в чужбина. И друго, рецензентът е прав, че авторката има Булгаковски език и размах.

от Аника / дата: 22 юли 2013

Взех си го уж за четиво през отпуската, а вече съм го преполовила. Не знам как да спра. Явно за плажа ще трябва да си търся друга книга ама каква ли? Този роман как пък не беше по-дълъг... Обаче това да му е кусура. Чакам следващия от Златарева!

от Радослава Црънчева / дата: 19 юли 2013

Много ми беше интересен романа. Както от "Медальонът", така и от "Капка кръв за вампира" научих нови интересни факти по приятен и развлекателен начин. Горещо препоръчвам книгите и желая на госпожа Златарева здраве и успех.
преди 55 минути · Харесвам

от Д.Руменов / дата: 18 юли 2013

Това е книга за многократна употр***, за много прочити и размисли...
Златарева не е долнопробен драскач, а истински творец, много по-велик от разни некадърни медийни любимци...

от Тими / дата: 18 юли 2013

Да... днес вече е рядкост някой да каже, че щи препрочете някоя книга. Такива са еднодневки всичките. четеш и хвърляш. Само че тази не е еднодневка! Никак даже.

от Хронос Болгарис / дата: 15 юли 2013

Романът е много увлекателен,извънредно правдиво написан и моите почитания на хора,смятащи,че имат такива задълбочени познания по история,че тя да донесе само "малко" нови знания при прочита на това внушително съвременно четиво,преплитащо една съвременна история паралелно с разкриването на древната й предистория,с която е неразривно свързана по един впечатляващ начин.Лично на мен много ми хареса романа като цяло,четеше се леко,неусетно,историческата част беше поднесена абсолютно смилаемо и интересно,което е противоположно на стандартните исторически романи,страдащи от скучно изложение и сухи факти.Книгата е супер и най-важното- бих я прочел отново и отново,което е показателно само по себе си.

от |okoil / дата: 15 юли 2013

Златарева отново е номер едно.

от Дана / дата: 13 юли 2013

Двете части на "Медальонът" бяха прекрасни! Нямам търпение да прочета и тази. Галина Златарева е чудесен съвременен автор!

от Лит-гид / дата: 12 юли 2013

Стъпка нагоре!
Харесвам, когато вторият роман на един автор не пада по долу от първия, а в някаква степен го надгражда. Когато не го повтаря, а е крачка в неочаквана посока.Чувствам се уважен като читател.

от Сретен / дата: 12 юли 2013

Изумителен роман. Голям пропуск, ако не сте го чели.

от Архитектон / дата: 10 юли 2013

Каквото и да твърдят злите езици, това е най-добрата българска книга за последните 5 години!

от Александър / дата: 10 юли 2013

http://Линкът е изтрит от администратор.
Вижте това. Не може да ви остави безразлични.

от Бисо / дата: 09 юли 2013

Определено си заслужава, не е някоя шашмотевина!

от Соня / дата: 08 юли 2013

това е едно историческо фентъзи и като такова е чудесно и смислено четиво. Ако не си падате по вампири, първо прочетете, пък после одобрявайте или неодоврявайте.

от Ян Силвестър / дата: 08 юли 2013

На мен много ми хареса, бих прочел и още от авторката,

от мдаа... / дата: 07 юли 2013

Книгата е хубава, а злобните подмятания са плод на обикновена завист и злонамереност.

от Станимир Янев / дата: 01 юли 2013

Това е страхотна книга! Нещо и весело и всъщност много сериозно. И сладко и горчиво. И исторически роман от най-добра категория и в някакъв смисъл фентъзи. А да не говорим че много лекичко промъква много актуалния тъкмо днес въпрос - като стават съдбовни събития в държавата ни и ние знаем до какво ще доведат‚ да се включим ли активно или да бъдем само наблюдатели. Препоръчвам новия роман на Галина Златарева на всеки!

от Кераца / дата: 01 юли 2013

Хронис Мусашис е прав - книгата е тромава и скучна.
Прочетох я заради рецензията на проф. Пламен Павлов, че на страниците на романа е отразена правдиво обстановката на Балканите преди падането на България по турско робство. Исках да науча нещо ново и затова си я купих.
Новото не се оказа толкова много!
Но така и не разбрах защо е било нужно в обема на една книга да се вплетат едновременно два романа - исторически /за 14 век/ и за днешното време.
Дори и заглавието е подвеждащо - то се отнася за съвременния роман, а не за историческия.
Не съжалявам за парите, а за изгубеното време!

от Хронис Мусашис / дата: 28 юни 2013

Скучна и тромава книга, пълна с баласт... Кесия грошове за авторката.

от Лу Касиди / дата: 13 юни 2013

Златарева ми е любимата БГ авторка, тя знае как да пише увлекателно!

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]