Знаци край пътя

Автор: Иво Андрич

Коментари: 0

Издател Панорама
Брой страници 545
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 470 грама
Размери 14x21
ISBN 9789549655681
Баркод 9789549655681
Категории Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

Този том съдържа първото у нас интегрално издание на наследството от записки на Иво Андрич - есеистичните миниатюри, известни в историята на литературата като „духовните завещания" на големия балкански разказвач.
Създавани през целия творчески път на писателя, подреждани и подготвяни за печат от автора 6 края на живота му, тези записки са и единствената книга, озаглавена от Андрич „Знаци край пътя".
Кратките текстове с отворена структура образуват цялостна творба, мироздание от размисли и наблюдения за хора, градове, пейзажи; за предмети и състояния; за видяно и преживяно; за творчеството и изкуството; за „тъмните вилаети" на историята; за кръста и красотата на живеенето... Светогледът, поетиката, метафизиката и изстраданата мъдрост на един трагик, стоик и оптимист, но преди всичко на един велик хуманист.
Андрич не успява да види отпечатана книгата си „Знаци край пътя". Тя ce появява една година след кончината му. Настоящият български превод е по изданието от 1981 г., което изцяло следва петте тетрадки с фрагменти, както са оставени от Андрич, но включва и миниатюрите от намерените необработени папки, разпределени от редактора към вече оформените тематични части. Заглавията „Знаци край пътя'', „За писателя" и „Безсъница" са изписани собственоръчно от Андрич. „Безпокойства от памтивека" е цитат от негов фрагмент. „Образи, картини, настроения" е редакторско заглавие. Осемте страници текст на „Вечен календар на майчиния език" не присъстват в българското издание. Те представляват интерес само за родноезичната аудитория на автора.
„Знаци край пътя" е първа книга от новата поредица De profundis на издателство „Панорама" за есеистика, автобиографична проза, изворна литература, дневници, изповедни текстове...

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]