Кратка история на Държавна сигурност 1907-2013

Автор: Димитър Иванов

Коментари: 7

Издател Сиела
Брой страници 388
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 444 грама
Размери 16x23
ISBN 9789542813637
Баркод 9789542813637
Категории Съвременна българска история, История на България, История, Книги

Животът в българската държава след възраждането на нейната самостоятелност и независимост през 1978 г. е проникнат от засилващо се политическо противопоставяне. Първоначално то протича между двата основни политически субекта - Консервативната и Либералната партия, но се придобива ново качество и масовост след появата на Българската социалдемократическа партия през 1892 г. и на Български земеделски съюз през 1899 г.
Трайно формиралият се ляво-десен двуполюсен политически модел в началото на ХХ век, затихващ през втората му половина и разгарящ се отново в началото на ХХI век, ангажира в противоборство за властта силови и репресивни държавни органи - първоначално общополицейски, а впоследствие - специализирани. В периода до края на Втората световна война дясното е постоянен победител. През 45-те години от 1944 до 1989 г. ролите са разменени - лявото господства и си връща "тъпкано" за бедите и нещастията, които бедните са понесли от управлявалата ги буржоазия. Резултатът е пълна съветизация на обществено политическия живот и натрупване на критична маса от нови обществени противоречия. Периодът, който обхваща последните две десетилетия, в които ние сме активни участници, най-общо води до демократизация с неясни перспективи за развитието на обществото и на службите за сигурност.
Именно това е основната причина да се обърнем към миналото на тези служби и да се опитаме да извевддем основния им приоритет и през трите периода: защита на конституционно установения държавен строй и противодействие срещу нарушаването на законите.

Ключови думи: Шпионски тайни

от Атанас / дата: 16 ное 2016

Чета коментарите и виждам доста глупости....Тревожното е в това, че тези хора, които пишат са грамотни, четящи, може би пишещи по форумите, с високо мнение и за себе си и самооценка....а пишат глупости... До Иван - Това е Директора на Шесто Управление в ДС, Началник на 6 управление е бил Ген-лейт.Петър Стоянов, а след него Антон Мусаков, така че паметта ако въобще я има, те лъже. Димитър Иванов тогава е бил капитан и ръководител на отдел в 6-то. Някой си предлага съд....За какво? Друг си пита точно този ли...Ами кой? Може би ти....Едва ли? Друг иска истината....Коя истина? Твоята или моята, или на съседа ти, или на колегата ти....Въобще супер.

от Ivan / дата: 05 яну 2015

Тва същия онзи ли е, дето е директор на Шесто управление на ДС или ме лъже паметта?

от Анонимен / дата: 27 яну 2014

Аз предлагам да го изпратим в Белене.

от Съд за Гестапото / дата: 25 сеп 2013

Коментарът е изтрит от администратор.

от Гестапото нямаш ли срам / дата: 19 сеп 2013

Точно този ли ще разказва кое как е било и ще говори за истина? Кой ти написа и тая книга? Титлите ти да не са твои я?
Коментарът е редактиран от администратор.

от Деси Костадинова / дата: 06 сеп 2013

Не очаквах, че подобна книга ще бъде издадена. И от този автор. Шокирана съм. Какво очаквате да ви каже, истината ли?Толкова ли е пошло всичко?
Коментарът е редактиран от администратор.

от Гестапото трябва да бъде съден / дата: 06 сеп 2013

Коментарът е изтрит от администратор.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]