Български загадки 2

Автор: Григор Николов

Коментари: 1

Издател Сиела
Брой страници 320
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 385 грама
Размери 16.5x23
ISBN 9789542813507
Баркод 9789542813507
Категории История на България, История, Книги

Разказите в книгата показват, че в историята ни твърде често има борба на идеи, отколкото на личности, а в тази борба за жалост, но и като правило, у нас жертвите са именно личностите. Втората част на "Български загадки" съдържа 42 откъса за популярни събития и личности от българската история, които осветляват по нов начин събития и факти. Макар доста от нещата да звучат чудато, в книгата не е търсена евтината сензация, а обективната истина - такава, каквато е останала в документите. Събирането на данните и писането на материалите за книгата е с идеята, че в историята, за щастие особено в българската, нещата никога не са еднопосочни - изцяло добри или изцяло отрицателни.
В центъра на сюжетите е обикновено личността - с нейната героика, отдаденост на идеята, непримиримост. Но и с човешките грешки и заблуди, но пък не е ли именно заради това значим историческият човек с присъствието си?

от Тодор / дата: 03 дек 2013

Първата част повече ми хареса.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на service@helikon.bg

Във втората част на „Български загадки“ Григор Николов продължава да ни запознава с някои малко известни, но затова пък много любопитни факти от българската история.     


Акцентът пада върху Третата българска държава. В нейната сравнително кратка история се виждат много противоречиви и малко познати събития. Оказва се, че не знаем къде са погребани най-известните ни революционери, българските политици винаги са замесени в корупция и скандали, а бизнесмените от старо и не толкова старо време са правили състояние по честен и не толкова честен начин. Интересна е и последната глава, в която авторът ни представя  български родове оставили следа в най-новата ни история.

Красен Пенев, Хеликон Шумен