Интимните неприятели на демокрацията

Автор: Цветан Тодоров

Коментари: 6

Издател Изток-Запад
Преводач Деница Иванова; Деница Кателиева; Катерина Заркова
Брой страници 226
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 341 грама
Размери 14x21
ISBN 9786191522996
Баркод 9786191522996
Категории Социология и политология, Хуманитарни науки, Книги

В "Интимните приятели на демокрацията", публикувана във Франция през 2012 г., Цветан Тодоров насочва критичен поглед към съвременната демокрация. Днес тя няма открити врагове, но поражда нежелателни явления, които Тодоров нарича "интимни неприятели". Сред тях е откроил три: месианство /износ на демокрация със силови средства/, ултралиберализъм и популизъм. Тодоров ги проследява аналитично като историк на идеите - в тяхната предистория, еволюция и в многобройните им съвременни форми на проявление... Чужд на духа на отрицанието, критицизмът на Тодоров помага да разбираме по-добре света, в който живеем. И да живеем така, че в него да има по-истинска демокрация и повече човечност.

от Марлена Гетова / дата: 15 юли 2014

Дааа, остаряваме всички, но! едни остаряват като катедрали, а други - като галоши...

от Махалото на Фуко / дата: 11 ное 2013

Много е нелепо разни европеиди, държали целия свят в колониално робство и построили великите си градове с кървави диаманти, да ти обясняват що е то либерализъм, демокрация, литература... Тодоров избяга от проблемите на държавата си, вместо да ги реши, а аз да го чета? Да си го четат боязливите душици, които разсъждават по тоя начин и бягат от проблемите вместо да ги решават.

от Опашката на коня / дата: 11 ное 2013

Тодоров не е българин, а европеец. Иначе нямаше да си струва да го четем.

от Свръхмозъкът / дата: 29 окт 2013

Почна се дежурното писане на коментари от офиса на издателството...

от пезра аунд / дата: 29 окт 2013

Остаря Цветан Тодоров... и стана още по-мъдър.

от езра паунд / дата: 29 окт 2013

остаря цветан тодоров и взе да ги плещи едни...

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Цветан Тодоров Тодоров е българо-френски философ и литературовед, лингвист, семиотик, литературен критик, историк на философската мисъл и културолог от български произход.

Прекарва първите 23 години от живота си в България, а след това се установява трайно във Франция. В интервю за български вестник през 2008 г. се самоопределя като българин и французин. Цветан Тодоров е известен на първо място като литературен критик и теоретик, неговите философски рефлексии за самоопределянето са от голямо значение за антропологията и социологията. Въпросът за собствената и чуждата културна идентичност е една от важните теми в дебатите на съвременната антропология. Книгите на Цветан Тодоров, писани на френски, се превеждат в България след 1984 г.
Цветан Тодоров е Ръководител на научни изследвания в Националния център за научни изследвания в Париж. Автор е на голям брой трудове, сред които “Памет за злото, изкушение на доброто” (изд. ЛИК, 2001) и “Дълг и наслада, един живот на посредник” /подготвя се за печат в изд. ЛИК/ - неговата интелектуална автобиография.