Срещнеш ли Буда, убий го!

Автор: Андреас Алтман

Коментари: 0

Издател Аквариус
Преводач Даря Хараланова
Брой страници 248
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 244 грама
Размери 13x20
ISBN 9789548692502
Баркод 9789548692502
Категории Медитация, Езотерика. Духовни учения, Книги

Едно себеизпитание

Безстрашен пътешественик и безстрашен писател с неподражаем стил, Андреас Алтман не се е побоял и в избора си на провокативно заглавие. „То няма нищо общо с насилие, с каквато и да било болка. Макар болка от раздяла все пак да има”, предупреждава той още в началото на тази своя безкомпромисна и забавна, иронична и автоиронична книга.

Нито само обяснение в любов към света, нито само негодувание срещу прогресиращото му оглупяване, баналността и апатията, нито само критика на религиите или дистанциране от езотеричната еуфория, нито само среща с другостта или пътуване към себе си... Безжанрова проза, поредица от преливащи една в друга истории, свои и чужди. Огледало, в което би могъл да се види всеки от нас.

Нашир и надлъж по света почти не е останала граница, непресечена от Алтман. И ненарушена или неизпитана - в онези невидими територии на човешкото съществуване, в онези вътрешни светове, навлизането в които и конфронтирането с които за търсещия са извор на самопознание и мъдрост.

Попаднал случайно в център за практикуване на вип?сана, древна медитационна техника, необвързана с вероизповедание и упование в божества, писателят се решава на автоексперимент. И докато се опитва да се съсредоточи в тишината на десетдневното неподвижно седене, и докато съзерцава своите бездни, ни повежда през границите. А това той умее както малцина.

Все още няма мнения за тази книга.

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Андреас Алтман разказва за десет дни от живота си в Индия, където практикува випасана. Книгата е написана с леко чувство за хумор; с дълбокото примирение, че каквото и да направи, не би могъл да достигне до онези лелеяни висини на съзнанието; с краен скептицизъм към всички учения и методи за духовно усъвършенстване. Винаги готов да екпериментира, той се стреми въз освнова на собствения си опит да достигне до своята истината, а не да следва готови формули и псевдогурута, макар да е силно повлиян от философията на будизма. Затова и книгата носи това заглавие – истината е лично дело и никой, било то и Буда, не може да ти казва как да живееш. Указателите са полезни, но пътят трябва да извървиш сам. И макар да не постига целта, която е поставена за тези десет дни, той успява да достигне до свои собствени съществени открития...

Любина Йорданова, Хеликон Русе

Роден през 1949 г. в Алтьотинг, Германия. Сменя множество временни занимания - манекен, градинар, шофьор на такси и пр., работи в пътното строителство, като банков консултант, представител на книжен клуб. Учи психология, после право, изоставя и двете. През 1974 г. завършва консерваторията „Моцартеум” в Залцбург. Получава роли (сред които на Хамлет) в Шаушпилхаус, Виена, и в Шаушпилхаус, Мюнхен. През 1979 г. напуска и сцената. През 80-те години непрекъснато пътува, основно из Азия, Африка и Южна Америка, учи в Ню Йоркския университет, отново играе на Виенска сцена, връща се в Германия, в качеството си на международен репортер сътрудничи на различни списания като „Гео”, премества се в Париж, премества се в Мексико Сити, отново в Париж, където живее и до днес. От 1996 г. пише предимно книги.

„Дългият път към сърцето” (1982), „Далеко от целия останал свят” (1996), „В страната на свободните” (1999), „В сърцето на огъня” (2001), „Пътувайки из Африка” (2002) „Не дърпай аварийната спирачка твърде рано. С влак през Индия” (2003), „34 дни, 33 нощи пеш и без пари от Париж до Берлин” (2005), „Цената на лекотата. Пътувайки през Тайланд, Камбоджа и Виетнам” (2006), „Пътуване през един самотен континент – Колумбия, Еквадор, Перу, Боливия и Чили” (2007), „В страната на Змията на дъгата. Пътувайки из Австралия” (2008), „Страст за живот” (2009), „Шибаният живот на баща ми, шибаният живот на майка ми и моето собствено шибано детство” (2011), „Наръчник за употреба на света” (2012), „Този адски хубав живот. Разкази на един отървал се” (2013) и др. През 2014 г. ще излезе осемнайстата му книга „Прокълната страна. Пътуване из Палестина.”

Андреас Алтман е носител на: наградата „Егон Ервин Киш” (1991), отличието на „Германската фондация за подпомагане на болните от СПИН” за репортажа „Прабат Нампу” (2003), наградата „Откриватели на света” (2005), литературната награда „Йохан Готфрид Зойме” за „34 дни, 33 нощи пеш и без пари от Париж до Берлин” (2005), наградата на „Глоубтротер” за пътеписа „Пътуване през един самотен континент” (2008).