Стоунър

Автор: Джон Уилямс
Рейтингът се формира от продажбите в системата на Хеликон

Коментари: 7

Издател Лабиринт
Брой страници 304
Година на издаване 2013
Корици меки
Език български
Тегло 253 грама
Размери 13x20
ISBN
Баркод
Категории Романи и повести. Световни, Световна проза, Преводна художествена литература, Художествена литература, Книги

„Книга на годината за 2013” – престижна награда, присъждана от 4000 книжари в „Уотърстоунс”, най-мощната верига от книжарници във Великобритания, Белгия, Холандия и Ирландия.
Романът, който покори Европа. И я разплака.
Необикновена книга за обикновения живот на едно момче, което тръгва от дълбоката американска провинция и се издига до университетски преподавател. В романа не се случва нищо. По-точно, случва се цял един живот, белязан от тихо отчаяние и неизчерпаеми запаси от достойнство.
Стилът на Уилямс е пределно изчистен, аскетичен, оголен до мускула, в него няма и една излишна дума и това създава особена съпричастност със съдбата на главния герой - Стоунър би могъл да бъде всеки от нас.
Джон Уилямс (1922-1994) издава "Стоунър" преди близо половин век. Преди няколко години романът е преоткрит и заживява нов живот - включен е в авторитетната поредица на "Ню Йорк Ревю ъф Букс", а в Европа се превръща в голямата литературна сензация на 2013 година.

„Невероятен!”
МИРОСЛАВ ПЕНКОВ, в. „Дневник”

„Роман за тихото геройство на моралния избор.”
МИЛЕНА ЗЛАТАРОВА, „Аз чета”

„Един от великите американски романи на ХХ век, останали в сянка... Почти съвършен.”
БРЕТ ИСТЪН ЕЛИС

„Страхотен роман с отекваща като ехо тъга.”
ДЖУЛИАН БАРНС


„Един от великите забравени романи на миналия век. През последните няколко години съм купил от него поне 50 бройки – за подарък на приятели. От тази книга изпадат във възторг и писатели, и читатели.”
КОЛЪМ МАККАН, в. „Гардиан”

„Стоунър е съвършен роман, разказан толкова добре, написан толкова красиво, че направо те разтърсва.”
„НЮ ЙОРК ТАЙМС”

„Красив, тъжен, напълно убедителен разказ за цял един живот. Изумен съм, че такъв добър роман е убягвал толкова дълго на вниманието ни.”
ИЪН МАКЮЪН

„Вероятно най-добрият образец на минимализма, който някога съм чел.”
СТИВЪН ЕЛИЪТ

Ключови думи: Вдъхновение за пролет

от Марица / дата: 07 дек 2015

Не мога да се съглася с болшинството коментари. Това не е книга за това как не бива да се живее. Книга за живота е - такъв, без патос и идеализми... За личните щастия и драми, за стремежа към по-добро и примирението, за професионалните успехи и провали - неизлъскано, така, както всички ние минаваме през живота си. И героят не прави от себе си жертва, справя се, както умее (или не). За мен това беше най-важното и разтърсващо послание на тази книга - липсата на съжаление и разочарование на финала, защото всеки житейски път има смисъл, колкото и прост да се струва на околния свят. Четох книгата в оригинал и мога само да го препоръчам на хората с прилични познания по английски. Не знам как е преводът на български, трябва да призная, че нямам високо мнение за актуалната преводна литература на пазара (не като съдържание, а като език), така че и нямам представа, доколко съдържанието по-горе не се *губи в превода*.... освен, че, като всяко друго изкуство, и литературата може да бъде интерпретирана субективно и по различни начини...

от Светлозар / дата: 03 юли 2014

Притча за достойнството като осъзнат избор

от Д-р Мария Казакова / дата: 18 юни 2014

Уникална книга.Иска ти се да влезеш в нея и да разтърсиш Стоунър, да му помогнеш да живее.Великолепен превод.
Коментарът е редактиран от администратор.

от Роза / дата: 18 май 2014

Много добра.

Препоръчвам

от веселяк / дата: 14 май 2014

Наистина интелигентна книга ... показва как не трябва да живеят умните хора..

от камелия маркова / дата: 14 май 2014

стилът вдига нивото на интелигентност авторът разказва за един живот тихо ненатрапчиво а главният герой предизвиква и гордост и жал препоръчвам за сериозно четене не за убиване на време

от Жанет 55 / дата: 10 дек 2013

Най-сетне книга за любимия ми писател Брад Стоунър

Напиши коментар

Ще бъдат допускани само мнения свързани с конкретния продукт или автор.

Ще бъдат изтривани мнения:

  1. Съдържащи обидно или нецензурно съдържание
  2. Написани само с главни букви
  3. Написани на латиница
  4. Съдържащи препратки към други сайтове.

Други въпроси и мнения моля, изпращайте на [email protected]

Уилям Стоунър е обикновено момче от щата Мисури. Син на земеделци, той от ранна детска възраст се сблъсква със скотския труд, физическото изтощение, немотията и глада. Получил възможността да продължи образованието, Стоунър постъпва в Университета на Мисури, който се превръща в място, където протича целият му живот.
Там той намира своето призвание – литературата и преподаването. Пак там той среща приятели, сблъсква се с човешката отмъстителност, открива голяма си любов на име Катрин, просвещава хиляди човешки умове през годините на кариерата си и в много от тях посява семето на знанието и стремежа към красота. Не оставя трайна следа след себе си, а само смътни спомени в хората.
Тук, в тази книга, не се случва нищо свръхестествено, необичайно и странно. Няма загадка, няма убиец, няма действие, което да всмуква читателя с шеметната си бързина.
Това е литература от висока класа, защото разказва пестеливо и наситено, с тъга и смирение, за живота на Уилям Стоунър. Един обикновен живот на човек, който успява да се измъкне от лапите на пръстта, за да хвърли душата и сърцето си във висините на знанието. Книгите стават нивата, която, година след година, Стоунър обработва с любознателния си ум, за да се превърне в изключителен преподавател, който успява да достигне до поста асистент, без да се стреми към нещо повече, отхвърляйки възможността за всяко повишение. Разочарован от студенината и безразличието на жена си Едит, наранен от пропадането на дъщеря си Грейс, поругаван от свои колеги, изоставен от голямата си любов, Стоунър успява да опази докрай светлината във вътрешния си свят, преминавайки тихо през живота със съзнанието за безвъзвратност, самота и болка.

Любина Йорданова, Хеликон Русе

"Стоунър” е новото предложение на издателство „Лабиринт”, пример за това как книжната гилдия в Европа се нае да възроди една литературна мистификация. Написан и забравен през 1965 г., романът на американеца Джон Уилямс, едва ли щеше да види бял свят, ако зад него не стояха Анна Гавалда, Джулиан Барнс, Иън Макюън, британската верига книжарници „Уотърстоунс”, наградила го за книга на 2013 г.
Какво видяха всички те в историята на един университетски преподавател от Средния запад между началото и средата на миналия век, разказана така пестеливо, сякаш през стиснати зъби. Вероятно времето заключено от Сухия режим до войната във Виетнам. Може би изгубеното за мнозина умение да се пише просто, ясно и овладяно. Или отзвук от умората на толкова модернистични хватки. Най - вече дързост – да покажеш себе си като литературен персонаж, да се произнесеш за своя живот като страничен наблюдател и да угаснеш тихо. Защото без съмнение прототип е самият автор Джон Уилямс.
Текстът увлича с бавния си ритъм, нежна меланхолия и натрапливо чувство за дълг. Няма го вироглавството на колежанския роман, познат ни от Ъпдайк, нито истеричния патос на контракултурата. Героят в тази книга създава впечатление че живее механично, а вместо него дисциплината на ума му върши „работа” – и когато излиза с единствения си костюм от фермата в Мисури в академичния свят, и когато се жени - неуверен, и отглежда дъщеря си - щастлив, и учи студентите си – отдаден, и преживява амбициите на средата – сломен, и когато умира с въпрос към себе си: „Какво очакваше?”
„Стоунър” е естествената смърт на малкият разказ за големия човек. След него натежава „дебелият” роман, идват на мода обемните емоции, започва времето на обстоятелственото говорене, на дебата.
Сега, когато живеем вкупом и йерархиите са застрашени, когато образованието девалвира, а интелектът се свежда до едно докосване на плосък екран, има нужда от точно такъв нов мит. За човекът, чиято инерция рано или късно ще съживи другите.

Людмила Еленкова, Хеликон София - България